Matolcsy György szerint Magyarország 2020-as válságkezelésének mérlege vegyes, a teljesítmény közepes, és csak a hitelállomány bővülése miatt nem omlott össze a magyar gazdaság.

Matolcsy felsorolta, miket rontott el az Orbán-kormány – kis híján összeomlott a magyar gazdaság

"Ha nem működött volna példásan a magyar pénzügyi rendszer, akkor az egyik legrosszabb gazdasági válságkezelést könyvelhette volna el Magyarország az Európai Unión belül"

- írta a jegybankelnök az mno.hu-n hétfőn.

Legújabb írásában Matolcsy György kifejtette, összességében a magyar válságkezeléssel az uniós országok között a GDP-növekedés terén a 15. helyezést érte el, a családok fogyasztását tekintve az 5. helyet, a beruházások terén pedig a 20. helyet. Ezzel szemben az úgynevezett kormányzati fogyasztás terén csak a 25. helyezést, az exportban és a foglalkoztatás terén a 11., a bérek növekedésében a 3. helyet, a ledolgozott munkaórák terén pedig a 8. helyet érte el a magyar teljesítmény. Ugyanakkor a háztartások és a vállalatok hitelállományának bővülésében az első helyen állt az ország. A hitelek kihelyezése jelentősen bővült a válság során – a vállalati hitelállomány csaknem 10 százalékkal, a háztartásoké mintegy 9 százalékkal nőtt –, ami döntőnek bizonyult a gazdasági válság kezelésében.

A sikeres lépések közé sorolta a jegybankelnök a hitelmoratóriumot és az NHP hajrá hitelprogramot. A kormány, az MNB és a bankrendszer együtt gyorsan és határozottan hozták meg azokat a döntéseket, amelyek a hitelezés terén az EU-n belüli első helyezést hozták az országnak. Ez tette lehetővé az így is csak közepes, 15-17. helyet érő GDP teljesítményt – jegyezte meg.

Ugyancsak az eredményeket erősítették a korábbi sikeres pénzügyi reformok, hiszen, mint írta a 2010 utáni 12 gazdaságpolitikai fordulatra épülő 12 jegybanki fordulat tette lehetővé a 2020-as válságkezelés első helyet érő hitelezési teljesítményét.

A hitel-központú válságkezelés azonban csak azért lehetett sikeres szerinte, mert a családok és a vállalkozások bíztak a jövőben és abban, hogy a gazdaság visszaáll a korábbi évtized sikeres működésére.

A hitelezés és a kormányzati támogatások, valamint a vállalkozói bizalom képes volt megőrizni a korábbi foglalkoztatási szintet. Rekord mértékben vonzotta a külföldi tőkét az ország, aminek értéke és fejlett szerkezete már a válságban is erősítő injekciót adott a gazdaságnak. Az igazi növekedési többlet ennek köszönhetően még a következő években várható – sorolta Matolcsy György.

A válságkezelés gyengeségei és kudarcai között említette az állami beruházások lassú beindítását és a lakásépítés bizonytalanságait az év eleji áfaemelés miatt. Az áfakulcs csak 2021-től csökkent ismét 5 százalékra, noha a jegybankelnök szerint még évközben meg kellett volna ezt lépni.

A magyar egészségügy sikeresen kezelte a válságot, de ehhez a "normál" működést le kellett állítani. Ez áll az EU harmadik legrosszabb kormányzati fogyasztási adata mögött – jelentette ki. A kudarcokhoz sorolta még a digitális átállás hiányát és a versenyképességi reformok elmaradását. Megjegyezte: "egyenes összefüggés van a versenyképességi rangsorokban elfoglalt helyezés és a válságkezelés mutatói között. Aki versenyképesebb, az jobb eredményt ért el nálunk".

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Omladozik a kártyavár, lassan elhagyják a patkányok a süllyedő hajót.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Csak nem megsértődött már a "Gyurink" is? Ide, a "majdnem összeomlóba" meg csak jön és jön a működőtőke?
Aki Én
@ómió: Egy kritikus hang, és már neki is mész.
Mekkora buta balfasz vagy te...
Te leszel az utolsó fidesz-hívő barom. Majd kapcsold le a villanyt.
Peller Anikó
"csak a hitelállomány bővülése miatt nem omlott össze a magyar gazdaság"

Hajrá idióta balfasz geciszopók, nyomjátok, dolgozzatok a pénzetekért.
ómió
@Aki Én: Kérdést tettem fel, bolsiék fajkreténje! Nálatok ez már ilyet jelent, vagy csak az utóbbi 10 év bolsevik életérzése tört fel belőled ott az elmeosztályon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.