A vakcinák jelenleg is zajló állami hatásvizsgálatáról Kásler Miklós egy keddi interjújában beszélt először – írja a 24.hu.

Terel az Emmi, nem árulja el az állami hatásvizsgálatának részletes eredményeit
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A február 15. és május 15. közötti epidemiológiai vizsgálatról akkor azt mondta, milliónyi átoltott ember megfertőződésének az arányait határozták meg. Az emberi erőforrások minisztere azonban mindössze annyit árult el, hogy

a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 százalék között van.

A vizsgálat eredményeiről Gulyás Gergely sem közölt több információt a lap kérdésére a csütörtöki kormányinfón, azt mondta,

nem ismeri a részleteket,

a lap így az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, hogy megtudják, az országban használt vakcinák hogyan teljesítettek az állami hatásvizsgálaton, illetve a különböző korcsoportokban milyen hatékonyságot mértek.

Az Emmi a lapnak küldött válaszában konkrétumokra nem tért ki, mindössze elismételte, hogy

a fertőzés súlyos lefolyása ellen a legbiztosabb védelmet a védőoltás adja, és ehhez minden Magyarországon engedélyezett vakcina alkalmas.

Ezt követően a Semmelweis Egyetem vizsgálatára emlékeztettek, amely azokat is megvizsgálta, akiknél a magánlaborok az oltás után sem mutattak ki elegendő ellenanyagot. Mint írták:

ő esetükben mintegy 88 százalékban igazolható volt az ellenanyag-pozitivitás, azaz a védettség.

Ami az állami hatásvizsgálat eredményét illeti, a tárca válasza szerint

„a világon az elsők között vagyunk akik szisztematikusan, több oldalról és a legtöbb oltóanyaggal, hosszú távon vizsgáljuk a teljes (celluláris és humorális) immunitást”.

Ezek az eredmények folyamatosan rendelkezésre állnak, hogy a kormány felhasználja a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor. A vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon

– írták. Hogy ez mikorra várható, nem tudni.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.