A koronavírus-járvány következtében tovább mélyült a régiók közti szakadék – hiába emelkedik folyamatosan az átlagkereset, az infláció miatt egyre több térség marad el az országos középértékektől – írja a Pénzcentrum.

Kettészakadt az ország- ezek a legszegényebb települések
Kép:YouTube

Hiába emelkedik ugyanis folyamatosan az átlagkereset, a legszegényebb településeken hozzávetőlegesen 2,5-szer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban. Mindezt csak tetézi, hogy a járvány miatt sokan veszítették el a munkájukat, és az élelmiszerárak drasztikus emelkedésének ezeken a településeken élők még inkább ki vannak szolgáltatva. A Pénzcentrum a rendelkezésre álló statisztikák alapján megnézte, hol a legkritikusabb a helyzet Magyarországon, illetve mennyiből élnek ezekben a járásokban a legszegényebb magyar családok.

440 ezer forint felett jár az átlagfizetés Magyarországon. Egészen pontosan 2021. áprilisában, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 440 600 forint volt; de közfoglalkoztatottak nélkül számolva már eléri a 451 800 forintot. A nettó átlagkereset pedig, kedvezmények nélkül 293 000 forint, míg a kedvezményeket is figyelembe véve 301 800 forintra rúg.

Ez már kétség kívül szép summa, nem is nagyon érti az ember, hogyan fordulhat elő mégis az a helyzet, hogy akadnak az országban bőven olyanok, akik gyakorlatilag nyomorognak. 

Hogy ez pontosan mit is jelent forintosítva, arra szolgál a medián kereset, vagyis az a fizetés, aminél a foglalkoztatottak fele keresett többet, fele pedig kevesebbet. Nos, a KSH által közölt friss adatok szerint idén áprilisban 332 ezer forint volt a bruttó medián bér, ez 9,3%-kal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezeket az adatokat látva pedig jól látható, hogy hatalmas a szórás a béreket illetően Magyarországon.

Noha szegénység és nyomor között jókora a minőségbeli különbség, ugyanakkor ne legyenek kétségeink, ezekben a járásokban sokan igencsak nehéz életkörülmények közt élnek. A szegénység és/vagy társadalmi kirekesztődés szempontjából a gyermekek, a fiatalkorúak, az egyszülős családok, és a roma származásúak a legveszélyeztetettebbek. Illetve a statisztikákat látva az is egyértelmű, hogy egy régió életszínvonalát egyértelműen meghatározza az ott élők munkavállalási hajlandósága – már, ha akad egyáltalán munka a régióban, akármilyen.

A legszegényebb államigazgatási járásokban bőven 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta.

Sőt, akad olyan járás is, ahol megközelíti a 15 százalékot ez a mutató (sőt, nemek szerint bontásban van, ahol a 17%-ot is átlépi). Összehasonlításként, a leggazdagabb államigazgatási járásokban bőven 3 százalék alatt mozog a munkanélküliségi ráta, de akad olyan járás (a Csornai), ahol az 1 százalékot sem éri el ez a mutató (érdekesség, hogy a 2017-es adatsorban még 3 ilyen járás volt: a Csornai járás mellett a Téti és a Soproni járás). De nézzük, hol a legkritikusabb a helyzet Magyarországon, illetve mennyiből élnek ott a legszegényebb magyar családok.

Itt vannak a legszegényebb települések Magyarországon

10. Encsi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 872 401 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 748 967 Ft/év/fő

9. Kisteleki járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 862 017 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 861 758 Ft/év/fő

8. Bácsalmási járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 855 965 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 876 376 Ft/év/fő

7. Ózdi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 855 344 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 958 449 Ft/év/fő

6. Gönci járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 827 054 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 697 425 Ft/év/fő

5. Fehérgyarmati járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 795 782 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 690 054 Ft/év/fő

4. Vásárosnaményi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 795 614 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 794 835 Ft/év/fő

3. Cigándi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 794 160 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 662 032 Ft/év/fő

2. Kunhegyesi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 791 553 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 692 811 Ft/év/fő

1. Csengeri járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 783 631 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 728 791 Ft/év/fő

Forrás: Pénzcentrum
Címlapkép: YouTube

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Tipikus fideSSes szavazókor.
A sors fura fintora a NER-rendszer legnagyobb vesztesei a leg lojálisabb fideSS szavazok. Csak rohadt krumpli legyen elég.
division
@Virág Árpád: Nem véletlen tettem idézőjelbe a valakiket:-))
Virág Árpád
@Eladott Ország: Én itt akarom kifejteni! S ki is fogom! Nem te mondod meg nekem, hogy hol tegyem meg! Menjél inkább szemetet szedni! Bár nálad veszélyes, mert könnyen a kukába kerülsz, ha így haladsz!
division
@Eladott Ország: Te is szegény lettél a Fidesz miatt? Csak azért kérdezem, mert majdnem mindenki őket okolja, még az is aki már születésétől fogva az. Mondjuk ahhoz nem kell valóban pénz, hogy ne csináljon az ember szeméthegyet a környékén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.