Forrnak az indulatok a vajdasági kulturális életben, miután a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke közleményben támadta be Ödön von Horváth darabját.

A Vajdaságban azt a színdarabot akarják betiltani, amelynek szövegét a nácik 1933-ban máglyára vetették Berlinben

Fotó: Tanyaszínház

A Kazimír és Karolinát a Tanyaszínház tűzte műsorra, ez pedig teljesen kiverte a biztosítékot Hajnal Jenőnél. Olyannyira, hogy úgy látta, a társulatnak le is kell mondania az idei turnéját. A színház ezt követően teljesítette a kérést – írja a Magyar Hang.

Hajnal, mint írja, az elmúlt években többször is tapasztalta: a repertoárba olyan darabok kerültek, amik

„a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg.”

Hajnal támadásán több vajdasági értelmiségi is felháborodott, ők nyílt levélben követelnek szabadságot a Tanyaszínháznak. Az aláírók szerint

„a Vajdasági Magyar Szövetség és a párt utasításait vakon követő Magyar Nemzeti Tanács huzamos ideje olyan – anyagi forrásokat elosztó és ideológiai kormányzó – tevékenységet folytat, amely voltaképpen egyenlő a vajdasági intézmények (iskolák, színházak, médiaházak, kiadók, egyetemi karok, alkotóházak, művelődési központok) dirigálásával és kisajátításával.”

A darab rendezője, Lénárd Róbert a Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kazimír és Karolinát egyszer már betiltották, méghozzá 1933-ban, Németországban.

Hozzátéve:

„1933 januárjától nem játszhatták német nyelvű színházak, ugyanezen év május 10-én pedig minden más Ödön von Horváth szöveggel együtt máglyára vetették Berlin főterein. Az indoklás kísértetiesen hasonló: egyesek szerint nem szolgálta a néplélek épülését. Jegyezzük hát fel 2021. július 27-ét a naptárba, ahogy feljegyeztük 1933. május 10-ét is. Ma színháztörténet íródott.”

Forrás: hang.hu

Címlapkép: Tanyszínház

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Shikari: A napi sajtóban, közösségi portálokon, sőt már a közbeszédben is megszokottá vált alpári szövegek, jelzők nem zavarják az "ízléssel" rendelkező híveket? Könyv égetés a Kossuth téren?
csak úgy....
@Shikari: az ilyen elmebetegeket mint te rácsmögé zárni örökre!
Nessy
@Shikari Feltételezem, velük együtt a más véleményen lévőket, ellenzékieket is! A 133 gombnyomogató lelkesen megszavazná a nyilvános autodafékat is.
namihami
Lendvay által irányított (de főként pénzelt) határontúli kultúrpolitikusok. A Fidesz pórázán lógatott helyi ""orbánjaival"".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.