Elhunyt Furkó Kálmán ezredes, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója.

Hetvennégy éves korában elhunyt Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója – közölte kedd délelőtt Facebook-oldalán a Honvédelmi Minisztérium.

A honvedelem.hu oldalon kiemelték:

Furkó Kálmán "mind a Magyar Honvédségen belül, mind a magyar harcművészeti életben felbecsülhetetlen jelentőségű örökséget hagyott maga után".

Furkó Kálmán 1947. január 2-án született Nyírbátorban. Tehetséges, sportszerető gyermekként a Testnevelési Főiskolára (TF) készült. Minden álma volt, hogy olimpiai bajnok súlylökő lesz. Elsőre nem vették fel a Testnevelési Főiskolára, így az Északi Járműjavítóban technikusként dolgozott. Másodjára úgy vették fel a Főiskolára, hogy előtte el kellett mennie tizenegy hónap katonai szolgálatra az egri felderítő zászlóaljhoz. Ott találkozott először a közelharccal, ami óriási hatással volt rá, de ekkor még az atlétikában képzelte el a jövőjét – ismertették.

A főiskolán Galla Ferenc vezette be a test-test elleni küzdelem rejtelmeibe. Az áttörést 1972-ben egy főiskolai karatebemutató hozta el a számára.

A judo- és karateedzéseken tapasztaltaknak köszönhetően olyan komplex szemléletre tett szert, ami hiánypótló volt az akkori sorkatonai kiképzésben

- fogalmaztak.

Amikor 1971-ben végzett a TF-en, előbb Vácra küldték, később a szolnoki felderítő zászlóaljhoz került. "A következő években felderítő katonák ezreit tanította az önvédelem fortélyaira, a magyarországi kyokushin karate egyik alapítójaként pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a stílus nemcsak megvetette a lábát Magyarországon, hanem a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött" – hangsúlyozták, hozzátéve:

a haderőben évtizedeken át az ő szellemisége dominálta a közelharckiképzést, a jelenlegi rendszer is sokban merít örökségéből

Furkó Kálmán 1976-tól már nemzetközi karateversenyeken is részt vett. 1977. október 24-én alapította meg Szolnoki LTE néven saját klubját. Mesterként válogatott versenyzők sorát nevelte évtizedeken keresztül. Hosszú ideig volt a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke, a Magyar Karate Szakszövetség alenöke és a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke, emellett az Európai és a WKO Világszervezet övvizsgabizottságának is tagja volt – írta a honvedelem.hu.

Az 1980-as évek végén forgatott népszerű magyar katonai tévésorozat, az Angyalbőrben több epizódjában is szerepelt a közismert katonatiszt.

Furkó Kálmán számos sport- és állami kitüntetésben részesült: 2016-ban a honvédelmi minisztertől életműdíjat kapott, 2017-ben pedig a karate-világszövetség, a WKO – a világon negyedikként – 8. mesterfokozatot (dant) adományozott neki.

2007-ben még egy filmet is készítettek a pályafutásáról „A magyar szamuráj” címmel – írja a karate.hu.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI / Bugány János

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Végetért egy csoda. Részvétem a családjának.
csapnivalo
Köszönjük Mester!
Arigatōgozaimashita!
ありがとうございました!
timeshift
Egyel kevesebb.

Emlékszem - ahogy rám tör az a sok szép emlék, az nem semmi -, hogy 1980-ban 1980 volt.
De lehet, hogy 1981 volt - erről kérdezzük az időutazó feleségét.
timeshift
A békés harcos, a zen Teréz apa.

A harcmesterek harcmestere megahalt. Csak úgy.
Még felugrott egy pörgő-forgó rúgásba, de már holtan eset le.
Annyira sajnálom...
Ja, nem!
Fingom sincs, hogy ki volt ez a geci, Furkó.

Nem állította meg Magyarország szétrablását, nem állította meg a hazaáruló Orbán és kormánya dúlását - innentől kezdve Furkó, egy senki volt !!!
Nem tetszik?
Gyere ide aztán majd rárajzolom az arcodra, hogy mekkora béna pöcs vagy - akinek mesehősök a hősei.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.