Az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) által nyilvántartott harminc európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térséghez tartozó ország közül hazánk a beoltott felnőttek arányát tekintve továbbra is 18. helyen áll  - írja a 24.hu.

Mély szakadékba került az oltási program, hetekig elsők voltunk a fiatalok átoltottságában – már több ország is megelőzött minket
Fotó: Pixabay

A ma megjelent adat szerint tegnap mindössze 341 ember kapott második oltást a koronavírus ellen Magyarországon. Bár a hazai oltási program vészes lelassulása egyáltalán nem újdonság, ez mégis rendkívül alacsony szám, konkrétan még soha nem volt ilyen kevés.

Az európai átlagtól (72,6 százalék) egyre jobban leszakad Magyarország – augusztus 8-ával bezárólag a felnőttek 66,9 százaléka kapott legalább egy oltást, ami mindössze 0,2 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbi állapothoz képest. Bár hetekig a második oltások beadásával is jól álltunk, jelenleg már nyolc ország előz meg minket ebben is.

Az ECDC honlapján található adatokból a 24.hu kiszámolta, hogyan áll Magyarország az egyes korcsoportok oltásával.

Az ECDC hét életkori kategóriát használ, ezeket vizsgálva pedig kiderül, hogy

egyedül a 18 évnél fiatalabbak esetében előzzük a többi ország átlagát: míg a kiskorúakról adatot szolgáltató országokban átlagosan 7,7 százalék az első oltást kapók aránya, addig nálunk 12,7 százalék.

A 18-24 évesek esetében 2,8, a 25-49 éveseknél 5,4, az ötveneseknél 8,6, a 60-69 éveseknél 7, a hetveneseknél 1,5,

a nyolcvanadik évüket betöltőknél pedig már 12 százalékponttal maradunk el az európai átlagtól.

A 18 és 24 év közöttieknél sokáig hatalmas előnnyel vezettünk, július utolsó hetében azonban fordult a kocka, és beért minket a többi ország. Az eggyel idősebbek (25-49 évesek) esetében egy héttel korábban, az ötveneseknél június közepén, a 60-69 éveseknél pedig május végén következett be hasonló fordulat.

Magyarország értékei a 18 évesnél idősebb korcsoportokban a harmincból a 15-17. helyezésre elegendőek. Míg hetekig elsők voltunk a fiatalok átoltottságában, augusztus első hetére már öt ország megelőzött minket. Hazánkban a tizennyolc év alattiak 12,8 százaléka jutott védőoltáshoz. 

Magyarországon augusztus 1-jétől kérhető a harmadik oltás, amit az kaphat meg, akinek már legalább négy hónap eltelt a második oltása óta. Az Egészségügyi Világszervezet már július közepén arról beszélt, a tudományos adatok nem igazolják egy harmadik, megerősítő dózis szükségességét, augusztus elején pedig azt kérte, szeptemberig senki ne adjon harmadik oltást a lakosainak.

Itthon időpontot eddig 83 ezren foglaltak, és 75 ezren már meg is kapták a harmadik dózist – a kínai vakcinát kapó 60 év felettieknek az antitestvizsgálatok alapján szükségük is lehet rá.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Pálinkás Pál: @Gazella: Két hülye egy pár már megint:-)))))
Amúgy kedves "Gizella", miért nem tanultál meg helyesen írni az iskolában? Esetleg nem jártad ki a 8 elemit sem? Amúgy rajtad biztosan kísérletezhettek, de elég rosszul sült el:-))
istván irén
el fogyott a bizalom annyit hazudoztak össze vissza, hogy már senki nem bízik az oltásban. most, hogy nem lehet hencegni vele rá tolták a felelősséget a házi orvosokra
ómió
Csak nem az "efftársi oltáspártiság" újabb "hajtása"?
division
@Gazella: Látom mégis tudsz magyarul, legalábbis a trágárkodás egészen jól megy. Mellesleg perfekt tudok angolul és németül is, csak ne állandóan konteós hírekkel bombázzál, mert azokra nem vagyok kíváncsi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.