Koalíciós feszültséget okozott a Telex információi szerint Karácsony Gergely csütörtöki bejelentése, miszerint megvétózza a 2023-as budapesti atlétikai vébé megrendezését a Fudan-ügy miatt.

Karácsony váratlan vétó-bejelentése ferencvárosi fejlesztéseket veszélyeztet

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A DK szerint Karácsony lenyúlta a szerda este benyújtott javaslatukat, más koalíciós párt meg az egyeztetés hiánya miatt elégedetlenkedik, csakúgy, mint pár érintett polgármester.

A főpolgármester csütörtökön bejelentette: a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött megállapodását, ezért javasolja, hogy a fővárosi közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását – emlékeztet a Telex.

A bejelentés jól jöhet a főpolgármesternek az előválasztási kampányban, mert határozottságot sugall, az ötlet azonban nem az övé volt. A vb-vétót tartalmazó javaslatot a DK-frakció nyújtotta be szerda este.

A politikai hasznot viszont Karácsony zsebelte be azzal, hogy a DK-t megelőzve a nagyközönség előtt ő jelentette be, hogy ő maga személyesen mondja le a vébét. Ezért érthetően megorrolt rá a DK-frakció.

De van olyan elmélet is, hogy a koalíciós feszültség éppen Karácsony részéről keletkezett, akit kvázi megzsarolt a DK, hogy végigviszi a vétó-ügyet, és ha a főpolgármester nem szavazza meg, akkor is a DK jár vele jól, mert az előválasztási kampányban Dobrev Klára erőt tud felmutatni vele.

Ugyanakkor Karácsony hirtelen bejelentését nem egyeztette más koalíciós párttal sem, ezért pedig több párt neheztel a főpolgármesterre, tudtuk meg az egyik párt prominensétől. Nemcsak a pártok, hanem az érintett kerületi polgármesterek is aggódnak.

A félig már megépített ferencvárosi atlétikai stadiont szinte biztos, hogy teljesen felépíti a kormány, kivitelezői szerződés van rá – ezt nem tudja a főváros megakadályozni a vétóval. Hogy a cserében vállalt fejlesztéseket, amit Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kiharcolt a kerületnek, megvalósítja-e a kormány, azt nem tudni.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a vétót, Baranyi azt nyilatkozta, ugyanazt mondja, mint korábban: amennyiben visszafordíthatatlan dolog történik a Fudan-ügyben, akkor kell vétózni. Viszont mivel a Fudan-törvény júniusi meghozatala óta nem változott semmi, sőt a Fudanról szóló népszavazást is meg lehet tartani, személyesen nem ismer ilyen indokot a vétóra.

Véleménye szerint a Fudan ügyében népszavazásnak kell döntenie,

az eredmény megismerése előtt pedig a legerősebb fegyvert, a vétót, lehet, korai ellőni.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Korábban kellett volna eldönteni, hogy lehet-e hinni Orbánnak. Akármi lesz csak torzók fognak maradni utána.
vensz02
@Nessy: Baranyi Krisztina lapunknak elmondta, hogy Karácsony Gergely szerda este tájékoztatta a bejelentéséről, de mivel még nem kapta meg a pontos intézkedéseket tartalmazó előterjesztéseket (a főpolgármesterét, valamint a DK-ét), ezért egyelőre nem tudja, lesz-e vétó, és ha lesz, hogyan történik.

Hozzátette: a kerületben több tízmilliárdos fejlesztések indultak el az atlétikai stadionról szóló megállapodás alapján, az új szakrendelő 5,6 milliárdos támogatási szerződését épp most kapták meg, de sportóvoda, park épülne. A vétóval ezeket a fejlesztéseket Ferencváros valószínűleg elvesztené.
kereső
@Nessy: Aki még "hisz" a kormánynak=orbánnak, vagy bizik az adott szavában???, az keresse fel orvosát , gyógyszerészét-és ne "ellenzékiskedjen".
lusta
@vensz02: @Nessy: Az a nagy gond, hogy isten igazából keveset tudunk. Amiről én tudok, lehet, hogy rosszul, a ferencvárosi fejlesztések az atlétikai stadion építésétől függenek. Az állami hozzájárulásnak nem volt feltétele a vb megrendezése.
Nessy
@vensz02: Tudod, tavaly Óbudának és Ferencvárosnak adtak pénzt szakrendelő felújításra, amit december végén egy éjszaka vissza vont Orbán. A képviselőnk meg hallgatott, mint a sír. Most megint megígérte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.