Az igazságügyi miniszter csütörtökön Balatonfüreden a 15. Magyar Jogászgyűlésen beszélt. 

Varga Judit: a magyar jogállam se nem jobb, se nem rosszabb, mint a világ bármely jogállamaFotó: Varga Judit/Facebook

Varga Judit a Magyar Jogász Egylet rendezvényén tartott előadásában részletes tájékoztatást adott arról, hogy „a sajtóban olvasható tipikus közjogi viták” mögött milyen szakmai viták húzódnak, így beszélt az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről, a 7-es cikkely szerinti eljárásról, a kötelezettségszegési eljárásokról, az európai bírósági eljárásokról, a Minority SafePackről, valamint a gyermekvédelmi törvényről.

A tárcavezető a jogállamisági jelentéssel kapcsolatban azt mondta: módszertani hiányosságok, egyoldalú hivatkozások, kettős mérce és politikai motiváltság húzódik mögötte.

Arra hívta fel a figyelmet: míg régen létezett jogállamisági párbeszéd, ahol tekintetbe vették a tagállami különbségeket, mára ezt felülírta a „legújabb gyakorlat”, hogy az Európai Bizottság jelentését NGO-k beszámolóira hivatkozva készíti, a tagállamok véleményének figyelembevétele nélkül.

Az igazságügyi miniszter a Közjogi viták az európai fórumok előtt címmel megtartott előadásában azt is elmondta: a jogállamisági jelentések arra jók, hogy megismerhető más tagállamok jogállami berendezkedése, és ezek alapján világosan látszik, hogy a

magyar jogállam se nem jobb, se nem rosszabb, mint a világ bármely jogállama.

Varga Judit álláspontja szerint Magyarországot 2018 óta ideológiai alapú támadás éri, amely „nem tudni, hová vezet”, de „szakmailag felkészülve állnak elé”.

Közölte, Magyarország a tartalmi problémák miatt indított kötelezettségszegési eljárások számát tekintve az európai középmezőnyben, az uniós jog átültetése miatt indítottak esetében az első harmadban van.

Varga Judit a gyermekvédelmi törvényről szólva azt mondta: Litvániában 2009 júliusa óta hatályos a kiskorúak "nyilvános információktól való védelméről" szóló törvény, amely – mint hozzátette – ma már része az európai jogrendszernek is, és megvédi a családi értékeket, meghatározza, hogy a házasság egy férfi és egy nő szabad akaratából jön létre. Ezeket a litván bírák azóta alkalmazzák, tehát vannak példák ilyen szabályozásokra az EU-ban. Magyarországot mégis támadják ezért –jegyezte meg.

Forrás: MTI
Fotó: Varga Judit/Facebook

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@CsipkeRózsa:Stabil lehet a plafon!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@kereső: Itt te állapítottad meg hogy nem az, ezért kérdeztem tőled...és ha nem tudod akkor miért írsz butaságot ? ...da ha megengeded ...a jogállamiság kiindulópontja a kultúra, ezért országonként, nemzetenként, vallásonként, kormányzati elvenként más és más megfogalmazást alkalmazhatnak mert a jog meghatározása abban a közegben eltérő lehet, de attól még jogállam.
kereső
@Csizmás Kond: Szakadj le rólam macska. ajtó mögött a helyed, neked nem osztok lapot.Nincs csevej.
Csizmás Kond
@kereső: ...na ne bomolj...ha pedig unod akkor ne válaszolj...és mivel ez egy nyílt fórum mindenki akkor ír és annak ahogy épp neki kedve tartja, szóval nem te vagy itt a forgalom irányító.
ómió
Pedig efftársilag egyfolytában rosszabbra hazudnák!
Málna
@kereső: Bírom, ahogy megsértődtök, amikor zavarba hoznak titeket...:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.