A gazdasági növekedés idén az 5,5 százalékot biztosan meghaladja, de akár a 7,5 százalékot is elérheti, így a gyermeket nevelő családok mindkét szülője az átlagjövedelem szintjéig visszakapja jövőre a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a Kormányinfón.

Kiderült! Gulyás Gergely a kormányinfón árulta el, hogy újra kötelező lesz-e a maszkviselés

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) magyarországi látogatásáról szólva Gulyás Gergely azt mondta:

a delegáció – egy-két tag kivételével – Magyarország gyalázása miatt érkezik, és azért, hogy segítse az ellenzéket.

Számtalan megalapozatlan kritikájuk van az országgal szemben – folytatta –, de az antiszemitizmussal vagy a kommunizmussal szemben nincs, ahogy ezen erők magyarországi összefogásával kapcsolatban sem.

A bizottság azért érkezik ide, hogy a magyar Molotov-Ribbentrop-paktum jelöltjeit támogassa

- jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerinte a képviselőiknek nincs jártassága a magyar politikában, a kormány pedig nem tudja, mit vizsgál a testület, mert – mint fogalmazott – az EP jellegzetessége, hogy "lényegtelen, milyen szabályok irányadók rá". A kormány a kötelező udvariasság szabályainak megfelelően fogadja őket, az igazságügyi és a belügyminiszter is találkozik velük – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt közölte,

Orbán Viktornak "fontos dolgai vannak", ezért nem fogadja a LIBE-bizottság Magyarországra látogató delegációját.

A miniszter gratulált a német választás győztesének, és reményét fejezte ki, hogy Németország Magyarország kiszámítható partnere lesz, függetlenül attól, hogy a koalícióra készülő pártok eddig milyen véleményt fogalmaztak meg. Szólt a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fontosságáról.

Megjegyezte ugyanakkor: a német politika alakítója régóta nem a politikus, hanem a sajtó, Angela Merkel kancellár viszont képes volt akár a sajtóval szemben is cselekedni. Ma azonban nem látszik, lenne-e olyan politikus, aki ezt folytatná.

Olyan koalíció várható, amelynek pártjai között kisebbek a különbségek, mint eddig bármikor, és a "Közép-Európával szembeni megértés ezen politikai erőket nem jellemezte".

Az uniós helyreállítási alapról azt mondta: a tárgyalás folyamatos.

Vannak kérdések, amelyekben egyetértenek és előrejutottak, de a magyar kormány nem tud eleget tenni a gyermekvédelemmel kapcsolatos kéréseknek abban a formában, ahogy azt az Európai Bizottság kéri, és az uniós jog szerint nincs is a kérésnek alapja.

A minisztert a politika "durvulóbb" hangneméről, Gyurcsány Ferenc (DK) utcai konfliktusáról is kérdezték. Azt mondta: csak mérgezi a közéletet és kizárja az értelmes viták lehetőségét az ilyen viselkedés.

Szerinte azonban az ellenzéki oldalon egy gyűlöletverseny zajlik, "ezt nevezik előválasztásnak", a kormány ugyanakkor ebben nem lesz partner – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a Jobbik gyökereihez visszanyúló, de újszerű gyakorlat, hogy egy ellenzéki frakcióvezető testőrökkel veszi közbe magát.

Az ellenzéki előválasztás kapcsán megismételte: a "showműsor" egy koreográfia szerint zajlik, a nyertes pedig a budapesti főpolgármester lesz.

A személyes adatok védelme miatt és kegyeleti okokból is problémás lenne annak nyilvánosságra hozatala, hogy a koronavírusban elhunytak közül ki nem volt beoltva – válaszolta egy másik kérdésre. Megismételte: jelentősen kisebb az esélye a betegségre és az elhalálozásra az oltottaknak, vagyis az oltás hatékony védelmet jelent.

Az iskolai oltásokról szólva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte: nemrég zajlott le a 12-19 évesek oltásának második köre, a korosztályba tartozók többsége megkapta a vakcinát, a pedagógusok átoltottsága 85 százalék körüli, így alapvetően nem kell iskolabezárásokkal számolni.

A Fudan Egyetemről szóló népszavazásról a minisztert azt nyilatkozta: a kabinet álláspontja, hogy akkor épül meg az egyetem, ha a budapestiek azt akarják. Szerinte az ellenzék a témát a kampány részének tekinti.

A Fidesz frakcióvezetője már bejelentette a képviselőcsoport támogatását ahhoz az ellenzéki kezdeményezéshez, hogy a választás napján tartható legyen népszavazás. Megjegyezte: jelenleg nem egyértelmű a szabályozás, a tilalom egyoldalú, vagyis választási időpontra nem lehet népszavazást kitűzni, de fordítva ez nincs kimondva. Hozzátette: a nemzetközi gyakorlat is lehetőséget ad erre.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai csehországi látogatása kapcsán merült fel az a kérdés, lehetséges-e 51 százalékos magyar tulajdoni hányad szerzése egy cseh, katonai repülőgépeket gyártó cégben. A miniszter annyit felelt: "örülünk, ha fontos külföldi cégekben lehet magyar tulajdont szerezni".

Egy másik kérdésre az inflációról azt mondta: a jegybank fellép az ellen, de egyelőre az emelkedés átmenetinek tekinthető és egy éven belül lecsendesedhet, mivel az infláció mértéke a gazdasági fellendüléshez kötődik.

Mindenki egész biztos lehet benne, hogy a norvégok fizetni fognak

- jelentette ki a miniszter egy erre vonatkozó kérdésére.

Gulyás Gergely közölte azt is: a budapesti demográfiai konferencia legfontosabb eredménye az volt, hogy megjelentette azt a nemzetközi élet legmagasabb szintjén is létező véleményt, hogy a családpolitika alternatívája a migrációnak.

A miniszter a gázszerződéssel kapcsolatos kérdésre azt felelte: a jövőben Magyarország lényegesen kevesebbet fizet majd az energiahordozóért, ám az ár üzleti titok. Hozzátette: az energiamix nem változik a jövőben sem, azon belül az orosz gáz aránya sem.

Gulyás Gergely a kötelező maszkivselésről is beszélt

Az eddigi adatok alapján a világ minden országában kiderült, hogy az oltottak és az oltatlanok esetében hatalmas a különbség a halálozás és a súlyos megbetegedés területén. Gulyás közölte, hogy

a tömegközlekedés fenntartói döntenek a maszkhasználatról, de mindenki szabadon dönthet arról visel-e maszkot, vagy nem.

A miniszter a tanárok fizetésemeléséről, az SZJA-visszatérítésről és a koronavírus negyedik hullámáról is beszélt. Utóbbiról azt mondta, egyértelműen felszálló szakaszban vagyunk, de ennek a csúcspontja az átoltottság miatt kevésbé lesz magas, mint a korábbi hullámok esetében.

Forrás: Life.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Szóval az ellenzèki előválasztás gyűlölet verseny. De a "Stop Gyurcsány,Stop Karácsony" az csak kellemes aláírásgyűjtés. Ti napról napra hülyèbbek lesztek,ès a hazugság cunamiból már ki sem tudtok kecmeregni! Gyurcsány pedig jól tette,hogy rendre urasîtotta a trollt! A fideszesek naponta verik meg az ellenzèki aktivistákat!!! A hèten minden napra jutott egy!!!
justhpeter
Mit mondjon Gulyás ? Kinek mondja ? Mára ott tartunk, hogy amit Gulyás mond, azt kizárólag a saját csürhéjének mondja, mert azok gondolkodás nélkül beveszik. Nem véletlen, hogy az ellenzékiek vonatkozásában rendszerint csak a lekicsinylés, a sértegetés adja a mondanivalójának lényegét. Ha nem így lenne nem a 2022-es pénzeső lenne az egyetlen érvük. A lakosságnak elég csak arra figyelnie, hogy a fideSS-kdnp választási programjában lesz-e a "folytatjuk"-on kívül második szó is.
ómió
SZJA visszatérítés? Na, ez igazán nem efftársi!
tothjani
Orbán szerint nem kell a maszk, értelmetlen a karantén is
"Az elszigetelés, karantén, maszk és így tovább, az még egyszer mondom, nem oldja meg a problémánkat. Ez egy olyan vírus, amely mindenkit megtalál. Csak az oltás segít" - érvelt Orbán Viktor szeptember 17-i állami rádiós tájékoztatójában arra a felvetésre, hogy lesz-e újra bármi maszkviselési előírás. Eltántorítani viszont senkit nem akar az önkéntes maszkviseléstől, ha valaki maszkot szeretne hordani, csinálhatja Magyarországon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.