A legtöbb élelmiszer durván megdrágult, de a sertéshús igen alacsony áron stagnál – írja a hvg.hu.

Már szinte ingyen van a sertéshús a boltokban, nagy bajban vannak a tenyésztőkFotó: MTI/Máthé Zoltán

A hvg.hu cikke szerint igen nehéz időt élnek a sertéstenyésztők, elsősorban a kisebb gazdaságok szenvednek. Drága takarmánnyal etetik a disznókat, de a sertéshúst így is csak alacsony áron tudják eladni.

Mi lehet az oka?

A fő ok, az olcsó, európai túlknálat. A sertésárakat ráadásul Kína rángatja az európai piacon keresztül: első körben az ott tomboló afrikai sertéspestis miatti termékhiány vitte az egekig az árakat. A visszatelepítéseknek köszönhetően viszont most már a távol-keleti országban csökkent a kereslet, ami Európában túlkínálatot generált, letörve az árakat. De a takarmánynövének ára is megugrott, ahogyan helyreállt a helyzet Kínában, hiszen akkor az ország felvásárolta az ilyen temrények nagy részét.

Jön a segítség

Az agrártárca pénteken bejelentette, hogy negyedével megnövelik a szektor támogatási keretét, a kifizetéseket is előbbre hozzák, és kamatmentes hitelhez is hozzájuthatnak az érintettek. Így az ágazatba visszakerülhet az eddig elbukott pénz egy része, és a csődtől is többen megmenekülhetnek. Ettől függetlenül nem változnak meg azonnal a katasztrofális piaci trendek, ugyanis az olcsón áruló multikra nehéz nyomást gyakorolni.

A NAK másban is lát megoldást: még szeptember elején közleményében a németekkel példálóztak. Ott a REWE csoport, amelynek a Penny Market is tagja, bejelentette, hogy az ottani termelők érdekében a polcokra 95 százalékban német húst fognak kitenni. A kamarai elnök szerint Magyarországon is követhetnék a kereskedők a német példát. A multik azonban nem aprózzák el a beszerzéseket, régiós szinten kötik üzleteiket, ahol a hazai kínálati piacnál olcsóbb lehetőségek is adódnak.

A helyzet tehát siralmas a sertésszektor oldaláról nézve, a pluszköltségeket mégsem háríthatják a vevőkre, pláne, mivel a régiós piacon hozzájutnak az olcsóbb termékekhez is. Ez viszont idővel azt eredményezheti, hogy sok hazai termelő kiesik a piacról.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége azt mondja: nincs eszköze arra, hogy a felvásárlási árakat befolyásolja. A szervezet elnöke, Zászlós Tibor így nyilatkozott:

A sertéstartók sajnos már többször átéltek súlyos piaci válságot és próbálnak most is a végsőkig kitartani, annak ellenére, hogy jelenleg veszteséges a tevékenységük.

Forrás: hvg.hu
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
Mi van, a Karmelitában hentespultot is nyitott a Gundel?!
rokker33
@RonaGyuri: a parizer már kész mesterségesen előállított termék sok adalék anyaggal dúsítva,ezért ilyen drága!!!Kicsit előbb nézz utána a dolgoknak mielőtt hülyeségekkel eteted a népet! Auchanban szoktam vásárolni. Lapocka 1090=1200 / kg oldalas 1400=1700 csülök 899= 1200/ kg csont nélküli karaj 1800/ kg hol van itt 4000 forint ?? esetleg a szűz pecsenye szokott 2000 felett lenni meg a marha hús!!!
rokker33
@Horizont: Hát a csirkemell 1800=2000 forint és száraz szar utálom. A disznóhús elég olcsó és sokféle módon elkészíthető!Akinek nincs pénze az vegyen farhátot 299 / kg a kutyám is szereti mondjuk Én nem eszek ilyet!
rokker33
@Horizont: Én is abból főzöm a levest, de nem eszem meg mert megy a kutyának jó főtt farhát szereti ;) @RonaGyuri: Menjél akkor a CBA ba a legdrágább meg a coop 3=4000 forintos parizert egyed csak nekem jó a 700 forintos is mondjuk az csak 400g Pick füstölt vagy sajtos vagy Sága sajtos is nagyon finom, de 4000 forintból inkább veszek 750g Pick Rákóczi szalámit az legalább majdnem tiszta hús és finom :) :) büdös 4000 forintos szart nem eszek azt meghagyom másnak bocsánat!!
Lepényleső
Tehát akkor én évtizedek óta szinte ingyen dolgozom,- megnyugtatónak találom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.