Kielemezte az ellenzéki előválasztás második fordulója előtti eseményeket Török Gábor.

Török Gábor az előválasztásról: "Két férfi, egy bukás"

A politológus az Indexen megjelent, "Két férfi, egy bukás" című írásában úgy fogalmaz,

kevesen gondolták volna, hogy a kommunikációs kihívásokkal eddig soha nem küzdő, az ellenzéki lavírozásokban rendre jól teljesítő Karácsony Gergely ennyire amatőr hibákat vét, ennyire megalázó helyzetekbe kerül.

A már az előválasztás első pillanatától 2022 tavaszára figyelő főpolgármester talán lebecsülte riválisát, és azt gondolta, hogy néhány látványos gesztussal gyorsan visszalépésre tudja kényszeríteni – véli Török.

A szakértő szerint Karácsony Gergely az előválasztás egyik nagy vesztese.

Az előzetes várakozásokhoz képest egyértelműen bukás az, hogy még a második fordulóba sem került be.

Innentől már csak két lényeges kérdés maradt: ki nyeri a második fordulót és mit jelent majd az az eredmény a jövő tavaszi esélyeket illetően – írta, hozzátéve, hogy a Dobrev–Márki-Zay verseny kimenetele több tényező miatt is megjósolhatatlan:

Nem ismert, kik és mennyien vesznek részt a második fordulóban, milyen pártszimpátiával.

Nem tudni, hogy a kieső jelöltek, főként a Jobbik és az MSZP szavazói közül kik voksolnak a második fordulóban és kit támogatnak nagyobb arányban.

Végképp nem tudni, melyik jelölt hogyan fog szerepelni az újabb kampánykörben, különösen a miniszterelnök-jelölti vitá(k)ban.

A Fidesz válaszlépései sem ismertek.

Török Gábor szerint a Fidesz hibát követ el, ha azt gondolja, hogy a veszélyesnek hitt főpolgármester bukásával már meg is van a 2022-es választás: az akkor lesz meg, ha a kormány távozását kívánók száma tavasszal nem haladja meg a kormány maradását akarók számát. Ebben nagy szerepe lesz majd a bizonytalan réteg megszólításának.

Forrás: index.hu

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
A fidesz rá fogja küldeni a szavazóit az előválasztási döntőre. Nekik Márki-Zay kell, hiszen, ha fidesz-szavazók segítik őt győzelemhez, tavasszal ezek az emberek visszatérnek a saját pártjukhoz, a fideszhez.
Végleg eldöntöttem: ha Klára nem tud annyi embert maga mellé állítani, hogy ő legyen Orbán kihívója, akkor tavasszal távol maradok a szavazástól.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Kivált a dugóképzésben "igen jól teljesítő"? Na, ne má'!
Béla333
@Nyírfa: 08.17
Szerintem meg így korrektebb: megkérte a szimpatizánsait, hogy arra a Márki-Zay Péterre szavazzanak, akinek az érdekében ő visszalépett.
Ha azt mondta volna, amit az MSZP, a Jobbik és az LMP, hogy mindenki csináljon amit akar, azzal a politikusi döntés felelősségét hárítaná el.
Egy politikusnak tudni kell dönteni politikai ügyekben, a Mari néninek vagy a Pista bácsinak nem kell.
Nyírfa
@Béla333: Látod, ez a probléma: Mari néni, Pista bácsi kövesse vakon orvosát, gyógyszerészét és politikusát.
Szerinted miért Svájc a világ egyik legfejlettebb országa? Mondom: mert ott arra törekednek, hogy minél adekvátabb döntéseket tudjanak hozni a saját ügyeikben. Mert arra készítik fel a gyerekeiket, hogy nyitott szemmel járják az útjukat, és tudjanak különbséget tenni, választani, dönteni,
felnőtté válva akkor tud mind a magánéletében, mind a köz szolgálatában hatékonyan működni. Egyáltalán, felnőtté válni, nemcsak kora szerint.
Béla333
@Nyírfa: 10.55
Valóban az lenne szerencsés, ha itt is olyan tudatosak lennének az emberek, mint Svájcban.
De azért nem gondolod, hogy a politikai pártoknak (MSZP, Jobbik, LMP) tudni kell dönteni politikai kérdésekben, vállalva azt, hogy esetleg késöbb kiderül, hogy rosszul döntöttek? Nem tehetnék meg szerintem, hogy azt mondják a szavazóiknak, hogy mindenki csináljon azt, amit akar?!
Hiszen őket azért tartjuk, hogy mutassanak alternatívákat, nem azért, hogy ne vállalják a döntés felelősségét!
Nyírfa
@Béla333: Arra még nem gondoltál, hogy ők , a történtek után a leghelyesebb döntést hozták? Az átvert, felizzított, majd jeges vízzel lehűtött szavazókra bízzák, hogy nekik megfelel-e két ember új forgatókönyve.
Végül is, nem feladatunk a politikusok kiszolgálása, de annál inkább a közös életünk jobbá tétele. És ez közös felelősség, még ha ez az attitűd itthon szokatlan, sőt, idegen.

Az Élet hogy tanítana minket felelősségre, tudatosságra, szellemi ébredésre: hát, nem tudom, hagyjuk-e.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.