Az igazságügyi miniszter által nemrég benyújtott salátatörvény úgy írná át a polgári törvénykönyvet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál. A módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt.

A kormány úgy védi a családon belüli erőszak áldozatait, hogy több jogot ad a bántalmazók kezébe

– így reagált három jogvédő szervezet, a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Varga Judit törvénymódosítójára, amelynek értelmében az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyerek közös felügyeletét a válásnál. Hozzáteszik:

Még egy hónapja sincs, hogy az Igazságügyi Minisztérium által a győri családirtás nyomán 2020 februárjában felállított ún. Családjogi Civil Munkacsoport tagjaiként kézhez kaptuk az – ismeretlen összetételű és mandátumú – “Családjogi jogalkalmazás hatékonyságát erősítő munkacsoport” által a kiskorú gyermekek védelme érdekében megfogalmazott polgári jogi tárgyú jogszabályi módosításokról szóló javaslatcsomagot. A NANE Egyesület, a Patent Egyesület és Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) a Minisztérium számára megküldött írásos véleményében akkor egyértelműen jelezte, hogy az egyik szülő kérelmére elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a váltott elhelyezés ötlete súlyos veszélynek tenné ki a családon belüli erőszak áldozatait és a jelenlegi jogalkalmazói felkészültség mellett kifejezetten ellenzik annak bevezetését. A bántalmazottak jogvédelme és jogi képviselete terén több évtizede aktív nőszervezetek szakmai hivatkozásokkal, nemzetközi kutatási jelentésekkel és külföldi felhasználási tapasztalatok ismertetésével támasztották alá álláspontjukat.

Azt írják,

bár a véleményeket bekérték, ezt követően sem a minisztériumtól, sem egyéb kormányzati szervtől erre visszajelzést nem kaptunk, ellenben minden előzetes értesítés nélkül a múlt héten megjelent a T/17282. számú törvényjavaslat, s annak továbbra is részét képezik a gyermekeket és a bántalmazottakat veszélybe sodró pontok: a közös szülői felügyelet és váltott elhelyezés megítélésének lehetővé tétele az egyik szülő egyoldalú kérésére, közös megegyezés hiányában, tekintet nélkül arra, hogy az eset családon belüli erőszakkal érintett-e.

"A törvényjavaslat szövegezéséből egyértelműen kiderül, hogy az általunk megfogalmazott szakmai véleményt, illetve aggályokat egyáltalán nem vették figyelembe; ez az áldozatok jogainak és biztonságának védelme szempontjából rendkívül aggasztó és veszélyes. Széleskörű tapasztalatok szerint a kizárólag az egyik szülő kérelmére – és a másik tiltakozása ellenére is – elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a hetes/kéthetes váltás jogi lehetőségének megteremtése újabb eszközt ad a bántalmazók kezébe arra, hogy a szétválást követően is fenntartsák a bántalmazást, hatalmat tudjanak gyakorolni volt partnerük felett a közös gyerek(ek)en keresztül, és a nem bántalmazó szülő és gyermekei hétköznapi életvitelét ellehetetlenítsék" – hangsúlyozzák a szervezetek.

A bántalmazottak jogvédelmével foglalkozó szervezetek évtizedek óta csatornázzák a jogalkotó felé azt a széleskörű társadalmi igényt, hogy a bántalmazottakat és a gyerekeiket a bíróságok többek között a válásra, a szülői felügyeletre és a kapcsolattartásra irányuló polgári perekben is védeni igyekezzenek ahelyett, hogy kiszolgáltatnák őket a bántalmazóknak. A jelen javaslat ezt az igényt ismét figyelmen kívül hagyja: megdöbbentő módon csak azoknak a társadalmi igényeknek a kielégítésére látszik törekedni, amelyek ennek épp az ellenkezőjét, a gyerekek és a bántalmazottak intézményes kiszolgáltatását és cserbenhagyását szorgalmazzák.

"A fentiek értelmében arra kérünk minden jóérzésű, a kapcsolaton belüli erőszakkal szemben nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is fellépni kívánó országgyűlési képviselőt, hogy ne támogassa a Polgári Törvénykönyv e tárgyú módosítását!" – zárul a közlemény.

Varga Judit szerint „a gyermekek érdekét szolgálja” a Ptk. módosítása, a miniszter kedden a Facebookon azt is írta, hogy ez a módosítás a „civil társadalom” régóta igényelte, illetve hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Apaszív Egyesület is „üdvözölte” a javaslatot.

Arra Varga Facebook-posztja nem tért ki, hogy más civil szervezetek kifejezetten ellenezték a módosítót. 

Forrás: telex.hu

Címlapkép: Pixabay cco

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Teljes mértékben így van. Hihetetlen ez a hülye picsa. Milyen családanya ez?
Szakembereket kellett volna meghallgatni akiknek ezer példájuk van arra, miért ne.
Én teljes laikusként józan paraszti ésszel is átlátom mivel járna ez szegény gyerekere nézve. nem azzal van baj ha mondjuk 2 hétis egyik szülőnél 2 hétig a másik szülőnél ha normálisan megegyeznek és rendes szülők mind a ketten. Hanem az egyik fél is kérheti. Vagy aljas ez a nő vagy tudatlan vagy minden a kettő. Egy igazságügyi miniszter. Vagyis csak gazságügyi. A seggnyaláson kívül és a megfelelni akaráson kívül semmit nem tud felmutatni. Ja hazudni azt tud.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@kereső: Nem a bírónak kell meghallgatnia most sem a gyereket, hanem a gyámhivatalnak, a pszichológusnak. Ehhez nem kell külön bíróság.
kereső
@Málna: Neked ez a véleményed, nekem meg más. Ennyi.(ke)
Málna
@kereső: Persze. Csak totál logikátlan a véleményed. Feleslegesen bonyolítanád a dolgokat.
Aki Én
@Málna: Az nem lehet, hogy a jogvédő veled ellentétben értik miről beszélnek?
Megint figyelmen kívül hagyod, hogy fidesz-törvényről van szó, nem egy jogállami történetről.
Málna
@Aki Én: Nem lehet. Ezek a jogvédők eleve csak az egyik oldal jogait védik.
ómió
És (még mindig) nem az aberró "szülő" a kedvezményezett? Akkor, ez itt az "efftársi probléma"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.