Nap mint nap, a fedélzeti kamerák elszaporodásának dacára is előfordulnak hasonló jelenetek a magyar utakon.

A Bp-i Autósok Közössége most egy olyan felvételt kapott, amelyen az látható, hogy egy személyautó és egy busz pont egyszerre ért a nagykörútra.

A Volkswagen sofőrje látszólag jobbra szeretett volna kanyarodni, miután a mellette – jobbra – lévő buszsáv megszűnt. Ám a buszsávban egy autóbusz haladt, aminek sofőrje nem igazán kapkodta el a megszűnő buszsávból történő átsorolást.

"Szent István körút, Jászai felé. Sokáig vitatkoztak, majd végül a buszvezető elismerte a felelősséget."

- fűzte a felvételhez a beküldő.

Némi odafigyeléssel és toleranciával a kínos és kellemetlen eset elkerülhető lett volna, de a figyelmetlenség és az a fránya ego mindent felülírt – állapította meg a szakportál.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@KisTehen: Aha ! A személykocsi vezetője azóta is keresi a közlekedési kultúráját.
Emmersson71
@justhpeter: A buszos jobbra indexel, mert megállója van. Aztán eszmél, hogy nincsen se le-, se felszálló és máris balos indexet dob.
Közben a VW - látva a busz jobb indexét rálép a gázra, de még elhagynia sem sikerül a buszt, mikor az balra indexel.

Erre nem számíthatott a személyautós!
Egy hozzászólásból a YT videó alatt:

""(2) Az irányváltoztatást [...] a művelet előtt kellő időben megkezdett és ANNAK BEFEJEZÉSÉIG folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni"
"az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet"

...a busz JOBBRA jelzett. Három esetet jelenthet ez:
1) jobbra akart kanyarodni,
2) jobbra akart sávot váltani,
3) meg akart állni.

A három művelet közül egyik sem valósult meg, egyik sem jutott el a "befejezésig", így az irányjelzés a vvv sofőrjével szemben megtévesztő volt.
Emmersson71
@KisTehen: Így van! A VW-s rossz helyről akart szabálytalanul jobbra kanyarodni, de ezt még nem kezdte meg. A buszos pedig figyelmetlenül áthúzta a kéket a személyautó sávjába, majd koccantak.
Nyilván az a szabályos, hogy beállunk a megállóban álló busz mögé, majd megvárjuk, míg elindul és mögötte befordulunk. De az is elvárható, hogy a buszsofőr egy jobb index után 1 másodperccel ne indexeljen balra - mert ez megtévesztő -, és főleg ne váltson sávot, ha mellette jármű van.

Ha megkezdte volna a kanyarodást a személyautós és úgy megy bele a busz (de még a saját sávjában!), akkor a VW-s a hibás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.