Két és fél millió embert érint a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra tervezett januári emelése – jelentette ki a Századvég Alapítvány vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Kiderült, hány embert érint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése – mutatjuk
Fotó: Pixabay

Szakáli István Loránd hozzátette:

az emelés 400 ezer minimálbéréért dolgozó embert, a gyedet, a táppénzt, a munkahelykeresési támogatást igénylő félmillió embert és egymillió diplomás munkavállalót is érint.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi inflációs környezetben további inflációemelő hatása lehet a 20 százalékos minimálbér-emelésnek, de a gazdaságpolitikának vannak olyan eszközei, amelyek ezt mérsékelni tudják – mutatott rá a közgazdász.

Hangsúlyozta:

nagyon fontos, hogy a munkaerőpiac jobban áll mint 2019-ben, Magyarországot ismét inkább munkaerőhiány, mintsem munkaerő-felesleg jellemzi majd.

Emlékeztetett:

a 2010 utáni gazdaságpolitika egyik központi eleme a munkahely, illetve a munkahely alapú társadalomnak a megteremtése. A Fidesz kampányában vállalta, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet teremt, ez egy nagyon komoly vállalás volt, amely 2021-re teljesült.

Kiemelte:

jelenleg 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a foglalkoztatottsági ráta közelíti a 75 százalékot, és míg 2010 előtt az uniós foglalkoztatottsági listák végén kullogott, addig most előzi a középmezőnyt Magyarország.

Századvég Alapítvány vezető közgazdásza összegezte:

Ezzel párhuzamosan történt egy nagyon komoly bérnövekedés is, a 2010-es 73 500 forintos minimálbér 2021-re 125 százalékos növekedést mutatott. A diplomával rendelkezők minimálbérnövekedése ennél is nagyobb, 150 százalékos a 2010-es 89 500 forintról 219 000 forintra emelkedett. Az elmúlt 10 év nagyon komoly bérfelzárkóztatást hozott Magyarországon.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Akkor, Böszméék fizu- meg nyugdíjlenyulása többeket "érintett"!
teuton57
Az ÁREMELKEDÉSRÖL is tudhatnank néhany adatot? Vegyük csak pl. az alapvetö élelmiszereket, zöldséget+gyümölcsöt! Meg a lakbéreket! Meg az üzemanyagot! Meg a tömegközlekedési költségeket! Mert tökmindegy, hogy mennyivel emelkedtek a bérek, ha az árak jobban emelkedtek!
teuton57
@ómió: Neked az eszed nyulta le valaki. Bar talan nem is volt...
division
Talán az értelmiség bérezését is akkor ehhez kellene majd igazítani, mert az sem állapot, hogy lassan egy kezdő munkás a közelébe ér egy 30 éve dolgozó pedagógusnak, ápolónak, stb.
ómió
@teuton57: Hát, ha már Böszme efftársad lenyulásaira se "emlékszel", akkor, az az észlenyulás nálad történt - még, ha rám hazudnád is! Tőled azt is lenyulta? Sebaj! Ott van rá az "efftársi gyógyír" (nem használod?): hazudd a "Zorbánra", hisz' a gazdád azt vissza sosem fogja adni!
kulabombaafityiszre
Tehát a 260.000 bérminimumnál 1.000.000 diplomás kereset kevesebbet,azért érintettek.
Csodálkoznak a fidernyák vezetők,hogy ezen emberek nyelveket beszélő része elmenekül innen a rohadó nyugatra.Igaz ott csak 3-4000 ejró a bérminimum.
kereső
Valaki!!! Számolja már ki, hogy ha a 4,7 millió munkavállaló több mint felét érinti ez a 20%-os(jelenlegi reál értékben,10%- infláció!!!) bérnövekedés, akkor hogyan jön ki a bttó, 483 eFt-os átlagbér.(nettóban 283 eFt)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.