Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökeként csütörtökön ismerte el, hogy a Belügyminisztérium vásárolt abból a kémszoftverből, amellyel többek közt magyar újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg az elmúlt években.

Nemzetközi botrányt okozott a Fidesz – szankciók jöhetnek Kósa beismerése után

Kósa volt az első magyar, kormánypárti politikus, aki nyíltan beszélt az Orbán-kormány és a Pegasus közti közvetlen kapcsolatról a botrány júliusi kirobbanása óta. A beismerés a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette.

A Pegasust egy izraeli cég, az NSO Group fejlesztette ki, ám a programot kizárólag egyes kormányok vásárolhatják meg, és felhasználásának köre meglehetősen körbehatárolt. Eszerint a programot olyanok esetében lehet használni akikkel kapcsolatban:

felmerül a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés gyanúja. Az eddig megismert magyar célpontok vonatkozásában viszont ezek a feltételek aligha álltak fenn.

A cég röviden reagált a 24.hu kérdéseire, azt írva:

Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.

Az NSO-nak közel 60 partnere van 40 országból, ezek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. A Washington Post korábban arról írt, hogy az együttműködést korábban Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó esetében szüntethették meg, igaz, a cég erről nem közölt konkrét információkat. Azt portálunknak küldött válaszlevelükben is megemlítették, hogy több esetben történt már olyan, hogy szerződésszegés miatt felbontották megállapodásukat állami szervekkel.

Forrás: 24.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Clavigo: nem adhatnak mást, csak mi lényegük!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Azért még túlzás nemzetközi botrányról beszélni. Ha kiderül, hogy jogszerűtlenül hallgattak le újságírókat, vállalkozókat, köztisztviselőket, akkor csak bontja a szerződést a cég. Semmi egyéb következmény nem lesz. JÓ, persze az EU majd megint aggodalmát fejezi ki a jogállami állapotok miatt. Orbánnak max annyi kára lesz, hogy megnehezíti a lehallgatásokat a modernebb szoftver használata.

Nemzetközi botrány akkor lenne, ha mondjuk kiderülnek, hogy Orbánék európai politikusokat, EU-s köztisztviselőket is lehallgattak. Na abból lenne nemzetközi botrány. Főleg, ha kiderülnek, hogy Orbánék orosz vagy török vagy kínai megrendelésre hallgattak le embereket.
ómió
Bizony! Még "szövetségesileg" is max. "Merkel mamit" lehet lehallgatni. Akit meg nem hallgattak le, arra efftársilag rá kell hazudni!
Németh István
Na azért ne gondolja azt senki, hogy a szemét újságírók, meg mindenféle aljas moslék azt írogathat amit akar! Ez nemzetbiztonsági kérdés is! Pajtikáim, olyan hülyék vagytok mint az ólajtó! Gondoljátok van olyan barom kormány amelyik megengedi, hogy a nemzet érdekeivel szembe menő aljas felbujtások elharapódzanak! Ti tiszta hülyék vagytok! Az olyan seggfej, degenerált hülye mint a kari-geri-geci-faszi, meg a zay a moslék rumungró aljas szövegeit - a többi moslékot, mint gyurcsányt, arató, szabó t., jakab, újhelyi, dobrev, stb. nem is említem - Ezek a háttérben igen aljas nemzetellenes dolgokat művelnek! Ezt meg kell ismerni! Ja főképpen kinyuvasztani őket!
Clavigo
@ómió: Jó reggelt kis gügyém... Erősen kezdted a vasárnap reggelt is,kis dinnye.
Yoda69
Alakul a magyar Watergate. Remelem belebukik a tahó. Külön orom, hogy Kupak hatalmas öngólt lőtt.
ómió
@Clavigo: Felébredtél a szedáltságból ott az elmeosztályon, bolsiék fajkreténje!? És máris - mint "kis dinnye" - kezdtél új efftársi "rituáléba"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.