Sikerült megtörnünk a jeget a kormány következetes titkolózásában és mellébeszélésében: megszereztük az oltási tervet – vagy legalábbis az eddigi legteljesebb dokumentumot az oltás folyamatáról – írja a TASZ.

Eddig titkolta a kormány, most kiderült – itt az oltási terv, közel egy év után végre olvasható
Kép: Pixabay

A kormány természetesen most sem egyenesen járt el, nem adta át a majd’ egy éve igényelt tervet. Hanem feltöltötték a koronavirus.gov.hu egy elhagyott bugyrába, az archív dokumentumok közé, majd az egyik, még április elején indított perünkben közölték:

ha netán ezt keressük, akkor tessék, itt van.

Persze az interneten egy ilyen próbálkozás azonnal leleplezi önmagát:

bizonyítani tudják, hogy nem hogy áprilisban, de egészen október 29-ig ennek a dokumentumnak még nyoma sem volt az oldalon, már csak azért sem, mert csak október 8-án szkennelték be.

Tavaly december végén váltak itthon is elérhetővé a koronavírus elleni védőoltások, de akkor még csak nagyon kevés volt belőlük – nyilvánvaló volt, hogy a kormánynak meg kell határoznia az oltási sorrendet.

Eddig titkolta a kormány, most kiderült – itt az oltási terv, közel egy év után végre olvasható
Kép: Tarsasag a Szabadsagjogokert

De azért is nyilvánvaló volt, hogy létezik az oltási terv, mert a kormány folyamatosan erről beszélt:

a miniszterelnök már tavaly december 18-án kijelentette, hogy oltási terv alapján haladnak, majd Müller Cecília is kijelentette még december 21-én, hogy az oltási tervnek megfelelően fognak haladni.

Orbán Viktor január 3-án pedig így kezdte szokásos rádióinterjúját:

Van egy oltási tervünk

Nem is volt kérdés a számukra, hogy el kell érnünk az oltási terv nyilvánosságra hozatalát, hiszen ennek közérdekű adatként magától értetődően nyilvánosnak kellene lennie.

Mivel viszont a kormány nem tette közzé, sorra indították a közérdekűadat-igényléseket – azért nem volt elegendő csupán egyet benyújtani, mert a különböző állami szervek a legképtelenebb indokokkal próbálták lerázni őket. Az oltási tervet igényelték EMMI-től, a Miniszterelnökségtől, a Belügyminisztériumtól, az NNK-tól, valamint a miniszerelnöktől és hivatalától is – mindhiába.

Vagy azt válaszolták, hogy nincs náluk az oltási terv, vagy azt a képtelenséget próbálták elhitetni velük, hogy az oltási terv kivonataként közzétett rövidke szöveg maga az oltási terv.

Már ott tartottak, hogy egyenesen Orbán Viktort kérték tanúként beidéztetni, amikor váratlanul megtört a jég.

Ez az eredmény azt igazolja, hogy van értelme következetesen és kitartóan követleni a közérdekű adatok nyilvánosságát, nem lehet örökké fenntartani a titkolózást.

Így nyerték meg a kórházi fertőzések adatairól szóló pert és ezért folytatják a járványadatok napi szintű adatigénylését.

Forrás: TASZ
Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.