Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a magyarnemzet.hu-n tette közé az írását, amelyben többek között a magyar felzárkózási pálya újretervezéséről értekezik.

Matolcsy György nem finomkodik: le kell állítani az állami gigaberuházásokat, figyelmezteti és sürgeti a kormánytFotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jegybankelnök szerint a felzárkózás összes területén fel kell értékelni az egyensúlyi szempontokat, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén. Emlékeztetett:

a válság, majd a válságkezelés és a helyreállítás az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt, nem egy-egy egyensúlyi mutató romlik, hanem valamennyi egyszerre.

Véleménye szerint az egyidejű, a korábbiakhoz, valamint a régióhoz képest magas költségvetési és folyó fizetési hiány együtt azt jelenti, hogy Magyarország újból beleesik az ikerdeficit csapdájába, amiből sikerült kitörnie a 2010 utáni sikeres költségvetési fordulattal.

Most egy törésszerű romlás révén alakul ki jelentős ikerdeficit, így a kockázat még nagyobb

– tette hozzá.

A költségvetési hiány egyaránt a GDP 8 százaléka körül, az államadósság-ráta a GDP 80 százaléka körül alakulhat, a cserearányok romlanak, a korábbi évek kedvező folyó fizetési mérleg helyzete megfordul – fejtette ki. De arra is kitért, hogy

mindezt tetézi a magasabb infláció, amelynek emelkedése mögött döntően világgazdasági folyamatok állnak, de kétségtelenül hat rá az itthoni magas költségvetési hiány, továbbá a termelékenységi és a versenyképességi javulásnál nagyobb jövedelemkiáramlás.

Matolcsy György ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy gyors egyensúlyi fordulatra van szükség.

Szerinte ehhez meg lehet tartani az összes eddigi életszínvonalat javító lépést, de el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét.

Ez elég a gyors költségvetési fordulathoz, az államadósság-ráta gyorsabb csökkentéséhez, valamint fékezheti a folyó fizetési mérleg romlását és az inflációs várakozások felépülését – fűzte hozzá.

A jegybankelnök leszögezte: a fenti lépések most elegendőek, néhány hónap múlva már nem.

A tisztességes nézeteltérés gyakran az előrehaladás jele

– ezzel a Mahatma Gandhi-idézettel zárta sorait a jegybank vezetője.

Forrás: MTI, magyarnemzet.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
De okos lettél Eltolcsy, te elmebeteg! Neked is Grazban volna a helyed, vagy a megszüntetett Országos Tébolydában, ( OPNI) te szarházi! Matolcsy: De nekem anyukám azt mondta nagyon okos vagyok.!...
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fm.blog.hu%2Fwd%2Fwdcry%2Fimage%2Ffairy%2520tale_1.jpg&key=7Evs1S9psvOnLhciw6auzA&w=600&h=396
Matolcsy legszebb pillanatai...
fideszfigyelo.blog.hu/2017/12/31/best_of_matolcsy
Ahogy nézem a Men in Black című filmet, mondom én ezt az őstermelőt láttam már valahol...
olkt.net/wp-content/uploads/2019/12/81416475_1373225689548828_3127463213487095808_n.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@bakcsubakka: Szedáltasd már magad, bolsiék idiótája! A végén majd még kimenőt se kapsz a diliházból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.