Az elemzők szerint csúnyán benézte az inflációs folyamatokat a Magyra Nemzeti Bank (MNB), ezért, hogy mentse a menthetőt rég nem látott, akár egy százalékponttal is emelheti a kamatot kedden a Monetáris Tanács.

Orbán és Matolcsy "cicaharcának" az ország lett a vesztese – államcsőd közeli helyzet, mélypont és gazdasági kilátástalanság

Jelenleg 1,8 százalék a jegybanki alapkamat, ám szerdán ez várhatóan meghaladja a 2,5 százalékot, sőt közelíteni fog a három százalékhoz. Ilyen mértékű, vagy legalábbis ehhez hasonló jellegű monetáris szigorításra a 2008-as pénzügyi válság és államcsődközeli helyzet óta nem volt példa.

Hogy a 2008-as párhuzam nem teljesen légből kapott, arra Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke is utalt a Népszavának:

ő a 2007 körüli állapotokhoz hasonlította a jelenlegi világgazdasági folyamatokat.

Török Zoltán, a Raiffeisen bank elemzője 0,9 százalék körüli kamatemelésre számít. Ez lehet kicsivel több, akár 1 százalékpont feletti, vagy kisebb is, a lényeg az erőteljes üzene. 

Mélypont közelébe került a forint

A nyáron megkezdett jegybanki kamatemeléseknek köszönhetően a forint-euró árfolyam elbúcsúzott a 360-as szintektől, az árfolyam egészen 345-ig csökkent. Ám környező országok jegybankjainak kamatemelésivel a forint elvesztette vesztette relatív előnyét, az euró ára újra 360 forintos sávba emelkedett. 

Tovább rontott a helyzeten a vártnál sokkal rosszabb októberi inflációs adat, amikor is az árak 6,5 százalékkal emelkedtek. Az elemző szerint csak a benzinár befagyasztásának köszönhetően nem emelkedik 7 százalék fölé novemberben az éves árindex.

2010-ben 270 forint volt az euró ára, ami most kis híján 370 forintba kerül, vagyis 12 év alatt a forint az euróval szemben 35 százalékkal értékelődött le, ami jelentős értékvesztés a V3 tagállamok devizáival összevetve.

Magyarország bruttó hazai terméke az idei harmadik negyedévében a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Bár az adat továbbra is erőteljes gazdasági bővülést mutat, elmarad az elemzői várakozásoktól.

Végül az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 1,8 százalékos jegybanki alapkamat 0,3 százalékponttal, 2,1 százalékra emelkedik.

Ez június végétől sorrendben a hatodik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája több mint hat éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke november 17-étől az alábbi:

az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 1,15 százalék

az egynapos fedezett hitelek kamata: 3,05 százalék

az egyhetes fedezett hitelek kamata: 3,05 százalék.

A forint a kamatdöntés bejelentése előtt jelentősebb erősödésbe kezdett, s az euróval szembeni árfolyama közvetlenül 14 óra előtt már a 364 forinthoz közelített, miközben a napot még a 366-os szint körül kezdte, s napközben még afölé is ment. Ám a délután 2-kor bejelentett kamatdöntés eredményét – 30 bázispontos emelés 2,1 százalékosra – viszont a jelek szerint kevesellte a piac, mert a magyar fizetőeszköz zuhanórepülésbe kezdett.

Az euró ára másodpercek alatt 3 forinttal emelkedett a 366,8-es szint fölé. 

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A híradók pedig tele vannak hurrá gazdasági helyzettel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
a matolcsi féle szemétkedésnek az lesz a vége, hogy az Orbán Viktor a kezét lecseréli, az érdemtelenné vált faszi mehet a bús picsába! A matolcsi ne akarja feltalálni a spanyolviaszt, még akkor se, ha sokat tudhat, DE NAGYON NEM ELEGET ahhoz, hogy átlássa a történések ok-okozati összetevőit! És menjen a büdös picsába bankvilág abszolút uralkodási, hatalmi vágyának kiszolgálása végett - amivel a nemzetnek is csak kárt okoz! PONYEMÁJ???
telegdilaci
@CsipkeRózsa: Hol van most a Legbutább hatökör,Kósa és Kövér elvtárs,amikor a 2010-es kormányváltáskor,habzó pofával szajkózták,hogy a Görögországhoz,hasonló csődközeli helyzetben vették át a kormányzást,azonnal,bezuhant a Forint -Euró árfolyam,többszörösét kell vissza fizetniük az Ő butaságaik miatt,a Deviza hiteleseknek,hol vannak most,ha ők vitték csődbe az Országot az rendben van?amit 2010-ben hablatyoltak az csupa hazugság,lejárató Propaganda volt!
telegdilaci
Én még nagyon jól emlékszem igaz még ellenzékben,egy Orbán beszédre amikor azt harsogta,annak a Miniszterelnöknek,akinek a kormányzása alatt,300-Ft-fölé megy a forint Euró árfolyam annak a Miniszterelnöknek,le kell mondani,mennyi is volt ez az arány 2010-ben,265-FT és most 367-FT! és a Miniszterelnök még most ennek ellenére 10-évre tervez!
ómió
Ugyan, hazudjatok már "államcsőd közeli helyzetet", efftársak!
Lepényleső
Ez nem cicaharc,ez a cirkusz a népnek,hogy a lényegre ne figyeljenek,-
miközben ők mindahányan vannak minket gátlás nélkül kizsebeljenek?
inhuman
Egy ország vezetésében egyik sem ért semmihez - a két dilettáns (meg a karót nyelt Varga - ő a leggecibb!), ezek hárman teszik tönkre Magyarországot - TÖRTÉNELMI A BŰNŰK!

SOSEM FELEJTJÜK EL NEKTEK !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.