A magyar kormány célja, hogy biztonságos élelmiszerellátást teremtsen elérhető áron, és ezt nem boríthatja fel egy, a magyar gazdákon meggazdagodott vállalkozó – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kecskeméti sajtótájékoztatóján.

Magosz-elnök: "Bige hét éven keresztül kartellezett, és közel 40 milliárdot emelt ki a magyar gazdák zsebéből"
Fotó: Youtube

Jakab István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának székházában hangsúlyozta:

a műtrágya a növények "üzemanyaga", és ha ezt nem biztosítják a gazdák, csökken a termés hozama, amely megjelenik az árakban. Ez pedig már nemcsak a gazdákat, hanem valamennyi magyar állampolgárt érint

- tette hozzá.

Megjegyezte, Bige László "jókor volt jó helyen", amikor megszerezte azt a gyárat, amelyik mára a hazai nitrogénműtrágya-gyártásban meghatározó, hiszen a Magyarországon forgalomba hozott nitrogénműtrágya csaknem 50 százalékát az ő gyára állítja elő, és jelentős mennyiséget szállít külföldre is.

Úgyvélte, jogos elvárás lenne, hogy "a nehéz helyzetben legyen partnere a magyar gazdáknak", hiszen áron alul, komoly banki segítséggel szerezte meg a gyárat, majd jelentős támogatást kapott mind a korszerűsítéshez, mind a piac kiépítéséhez.

Jakab István szerint ezzel szemben Bige László

"hét éven keresztül kartellezett a barátaival versenypiaci torzulást okozva, és közel 40 milliárdot kiemelve a magyar gazdák zsebéből".

A konkurenciát kiszorítva kedvükre emelték a műtrágyaárat, amit a Gazdasági Versenyhivatal 14,1 milliárd forint bírságot kiszabva meg is állapított – tette hozzá.

Azt mondta:

2020 pontosan igazolja, hogy a gazdának nagyon körültekintően kell eljárni, nagyon fontos, hogy pontosan és időben adagolt, jó minőségű műtrágyával dolgozzanak, azért, hogy a megfelelő hozamokat biztosítani tudják. Bige László azonban az energiaárakra hivatkozva 20 ezer forinttal megemelte a műtrágya tonnánkénti árát, amely így a 230 ezer forintot is elérte, majd egy napot adott arra, hogy a gazdák lekössék a jövő évi műtrágyaigényüket

- tette hozzá.

Az agrártárca, a NAK és a Magosz közös fellépésével egyértelművé tették Bige László részére, hogy

"most nem arról kell tárgyalni Márki-Zay Péterrel, hogy hogyan adóztatják meg a gazdákat Hódmezővásárhelyhez hasonlóan országosan, hogy kiszolgáltatottá tegyék őket, hanem most a napi politikától el kell távolodnia, mert a magyar gazdák ügyéről és a jövő évi termésről van szó"

- fogalmazott.

A Magosz elnöke kiemelte: Bige László jelenleg 217 ezer forintra csökkentette a műtrágya tonnánkénti árát, de a piaci ár Németországban 220 ezer, Ausztriában 218 ezer, Franciaországban 226 ezer, míg Lengyelországban 205 ezer forintnak megfelelő öszeg, tehát nem tesz mást, mint európai átlagáron hozza "akciósként" forgalomba a műtrágyát.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének elnöke elmondta: a mezőgazdaságnak minden szektora jelen van a megyében. Az idén a négy legnagyobb problémát a tavaszi fagykár, évközben az aszálykár, majd a madárinfluenza megjelenését követően a műtrágyapiac anomáliája okozta. A megyei elnök szerint a Nitrogénművek Zrt. gyakorlatilag nyár óta nem adott ki műtrágyát, majd havonta egy-egy értékesítési napot jelölt ki októberben és novemberben is. Úgy látja, hogy

a gyár elmúlt években tapasztalt gyakorlata arra irányult, hogy "egy olyan piacot építsen ki, ahol egyeduralkodó lehet, egymaga befolyásolva gyakorlatilag az egész ország mezőgazdaságát"

– fogalmazott. Az MTI kérdésére Gáspár Ferenc elmondta, hogy a probléma Bács-Kiskun megyében mintegy 24-25 ezer gazdálkodót érint.

Pecznyik Béla, az Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdakörének elnöke hangsúlyozta: egy ilyen helyzet tovább súlyosbítja a fiatal gazdák jelenlegi pozícióját, és nagyon megnehezíti azok helyzetét, akik most kezdenének gazdálkodásba. A Bács-Kiskun megyei gazdákat fokozottan sújtotta az aszály, tehát itt az átlagnál kevesebb lett a gabona, a zöldség és a gyümölcs termésátlaga is, így a magasabb műtrágyaár a gazdák jövedelmezőségét jelentősen csökkentette – tette hozzá a szervezet elnöke.

Forrás: MTI
Címlapkép: Youtube

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Vajon mi a fenével lehetett az elmúlt tíz évben elfoglalva a Jakab "gazda", ha csak most vette észre a Bige kartellezését? Vagy ez az észrevétel is olyan, mint a műtrágyázás, ahogy fogalmaz "pontosan és időben adagolt"?
Emlegeti az aszályt is, de azt lehet, hogy nem vette észre a színes szemüvegén át, hogy a vízjogi díjak emelésével a kormánya hogyan szoktatta le az öntözésről a gazdákat?! Aztán amikor már beütött a szárazság miatt a baj, csökkentették a a díjat, de akkor már hol voltak a régi használatlan öntözőberendezések? Hogyan vásároljanak, és miből, és szereljenek fel több ezer ha-t napok alatt és öntözzenek a kegyesen csökkentett vízjogi díjak miatt, és mi a garancia, hogy pár hónap múlva nem emelik-e az eredetire? Illiberáliában a hozzáértést látva semmi!
Olyan volt ez az intézkedés is, mint a többi, pl amikor a Kásler művek szombaton küld egy e-mailt, a korház igazgatóknak hogy hétfőre legyen 50 covidos ágy elkülönítve, felszerelve, személyzettel ellátva.
Persze picit sem hatja át a politika ezt az ügyet sem, csak a dilettantizmus.
Mit gondol Jakab gazda, azt kis csinos kis bírságot ki fogja majd megfizetni amit a nyakába vágott a hirtelen megvilágosodott politikai vezetés? Elárulom az ön által jól megvédett, ( az MZP-től is), gazdák!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Bigének már olyan méretű, értékű ingatlajai vannak, némi ingósággal(itthon) hogy dudálhatnak a lukába..
dr. prédikátor
FASZIKÁM!!! HÉT ÉVIG NEM JUTOTT AZ ESZEDBE!!!MOST EGYSZERRE "MEGVILÁGOSODTÁL"!!!
ómió
"Lássátok", magyar gazdák!? Így "támogassátok" ti Márki efftársat! Egy "efftársi áttéten" keresztül!
magyar1
Érdekes, hogy 7 évig nem vette észre senki. A kapitalizmusban versenyezni kellene nem kartellezni a milliárdosoknak.
Dr. Proktor
Orbán sokkal többet emelt ki a zsebekből, de ez nem zavarja a politikai haszonleső seggnyalókat...
Rockxy
gangsztazoli kutyafasza a bigéhez képest

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.