Eddig hiába kérték az iratokat.

A Kúria kötelezi az Emmit, hogy adja ki a tavalyi kórházkiürítés adataitFotó: MTI/Balázs Attila

Ki kell adnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának a tavaly április kórházkiürítést elrendelő dokumentumot – erről hozott a döntést a Kúria a Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint. Az iratot a szervezet korábban hiába kérte, a tárca azzal az érvvel utasította el a kérést, hogy későbbi döntést készít elő, a nyilvánosságra kerülése pedig veszélyeztetné a járvány elleni védekezést – írja a hang.hu.

A tavaly április lépéssel elrendelték előbb a kórházi férőhelyek 50, majd rövid idő múlva 60 százalékának „felszabadítását”. Így egyik napról a másikra tettek ki betegeket a kórházakból, sokan szakszerű ellátás nélkül maradtak. Ezzel százaknak, akár ezreknek korlátozták az élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát minden előzetes figyelmeztetés és látható előkészítés nélkül.

Mégis homály fedi ennek a miniszteri döntésnek a hátterét.

A civil szervezet már tavaly óta dolgozik az információk megszerzésén, mert az Emmi először megtagadta azok kiadását, majd fellebbezésekkel bonyolította a bíróságon való kikényszerítést.

Kizárólag azt az adatot kértük, amit a kormánynak magától is a nyilvánosság elé kellett volna tárnia a tavaly tavaszi döntés indokaként. Remek lenne, ha legalább a Kúria ítélete nyomán külön végrehajtási eljárás nélkül több mint másfél évvel a döntés után végre megtudhatnák az emberek az igazságot arról, hogy pontosan miért kellett ezreknek pánikszerűen elhagyniuk egészségügyi intézményeket

– kommentálta az ítéletet Tóth Balázs ügyvéd.

Forrás: hang.hu
Fotó: MTI/Balázs Attila

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ehhez a fontos tevékenységhez Kásler engedélye, aláírása szükséges...ő viszont nincs képben...miért is lenn?
Namegasztán őt ne utasítgassa holmi Kúria...ki az, mi az?
csak úgy....
utólag már meg is lehet kúrnia...,ettöl már nem támad föl senki!
-persze a hozzátartozóknak,akik túl korán,még fiatalon elveszítették a szeretteiket,egy lehetöség,hogy közösen pereljék be a jelenlegi felelötlen magyar kormányt! orbánék nem a focistáikra és a stadionokra esküdtek föl,amiket-akiket szerencsésen meg is mentettek,hanem a MAGYAR NÈPRE! -toßom alássan..
ómió
MHB, mint "civil szervezet"? Nem baj, hogy "Soros-egyenruhát" visel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.