2020 áprilisának végén a koronavírus-járvány első hullámának legaggasztóbb napjaiban derültek ki a pandémia okozta gazdasági válságot ellensúlyozandó kiskereskedelmi adó részletei.

Lecsapnak Orbánék, milliók életét nehezíthetik meg – de ki jár jól?

Azok már akkor is kellemetlenül érintették a szektort, az üzletláncok ráadásul nem is számíthattak arra, hogy a jogszabály alól ki tudnak bújni, hiszen a korábbi hasonló szektoriális adó kapcsán sem tett lépéseket az Európai Bíróság, hiába fordultak az intézményhez az érintettek.

A szabály egyértelműen a nagy láncokra „lett kitalálva”, hiszen a kisebb vállalatoknak alacsony adókulcsot állapítottak meg, míg a százmilliárd forint feletti árbevételt elérő cégeknél a különadó mértéke a nettó árbevétel 2,5 százaléka. Már akkor felhördülést keltett az érintettek körében, hogy a kormány előzetesen azt kommunikálta, hogy a vészhelyzetre hivatkozva vezeti be az adót, a törvénytervezetben erről már nem volt szó. 

A hétfőn este megjelent törvénytervezet, amelyet kedden délelőtt villámgyorsan el is fogadott a parlament, ezt a szabályt módosítja, ennek egyik fontos eleme, hogy a százmilliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő társaságok adókulcsát 2,7 százalékra emeli. Emellett van egy érdekes kitétel is a tervezetben:

a jogszabály értelmében az élelmiszerhulladék-képződés megelőzése és a rászorulók részére történő élelmiszer-elosztás fokozása érdekében hoznának egy szabályt.

Ennek értelmében a 100 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező élelmiszer-kiskereskedők kötelesek a lejáró szavatosságú termékeket a minőségmegőrzési időtartam lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: ÉMK) részére felajánlani.

A korábbi jogi analógiák alapján a tervezet ezen pontja nagy valószínűséggel vagy a hazai, vagy az uniós fórumokon el fog bukni, ami persze nem azt jelenti, hogy akár a jogszabály „elmeszelését” ne használná majd a kormány politikai célokra.

Orbán Viktor régi álma, hogy a kiskereskedelmi szektorban a magyar tulajdoni arány 50 százalék feletti legyen. Ennek érdekében a 2010 óta számos intézkedés született, ezek közös jellemzője volt, hogy a nemzetközi tulajdoni hátterű vállalatok számára mindig hátrányosak volt, míg a magyar tulajdonú társaságokat nem, vagy csak korlátozottan érintették. Az elmúlt években ennek révén az elsőszámú hazai kiskereskedelmi lánc a Lidl lett, de mellette az Aldi és a Penny is jelentősen fejlődött.

A gazdaság növekedésének köszönhetően a lakossági fogyasztás is szépen bővül, ami az egész szektorra pozitív hatással volt, a magyar láncok azonban érdemben nem tudták a piaci súlyukat növelni.

A magyar üzletláncokat a megemelt sarc nem érinti, ahogy az alkotmányos aggályokat kiváltó beszolgáltatási kötelezettség sem.

Mielőtt az üzletláncokért könnyeket hullatnánk, érdemes átgondolni, hogy a kormány ugyan őket sarcolja, de a végén jellemzően mégis a fogyasztókon csattan majd az ostor. Amennyiben az üzleti érdekük úgy kívánja, és a nyereségük megtartása, növelése a céljuk, akkor ezek a cégek szemrebbenés nélkül tovább fogják tolni a fogyasztókra az adóemelést.

Értelemszerűen ez az árakban fog visszatükröződni, ez pedig tovább fogja felfele tolni az egyébként is rekordmértékű inflációt.

Arról nem is beszélve, hogy az élelmiszerek drágulása a kormány fő szavazói bázisát, az alacsony jövedelemmel rendelkező vidékieket és a nyugdíjasokat különösen erősen sújtja.

Ők ugyanis a jövedelmük nagyobb részét fordítják ilyen cikkekre, mint a tehetősebbek.

Az mfor.hu írásában Varga terveiről, és a rendelet további részleteiről is bővebben olvashat.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Istenakinincsen
A javát már leszedték ezek a hiénák.Érdekes hogy még a maradékot (ami már nekik nem kell) is elszedik és látszólag adományként osztogatnák azoknak akiket ők tettek mélyszegénységbe vagy földönfutóvá,hajléktalanná.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Zsirhajek a kereskedelmet is bebetonozzak...
Eladott Ország
@Libbantölő: tegnap 21:30 ♦ "Nem kérdés, a magasabb minimálbér jó dolog, de az a kérdés, hogy miből? Erre a legjobb válasz az egy főre eső GDP. Ez a hollandoknál 46.300, a dánoknál 56.200, a németeknél pedig 41.200 dollár. Ez az az összeg, amit átlagosan megtermel egy állampolgár, az, amit hozzátesz a közöshöz munkájával. Ebből aztán kap bért, az adókon keresztül finanszírozza az állami költségvetési intézményeket, és ebből részesül a munkáltató is, ami jó esetben nyereséget jelent számára. De mi a helyzet a keleti országokban? A lengyel adat 14.600, a magyar 14.300 és a román 10.830 dollár. A nyugati államok egy főre jutó GDP-je 4-5-ször nagyobb, azaz az előzőekben induló osztozkodás (munkavállaló-munkáltató-állam) sokszoros értékről indul. Így persze a minimálbér mértéke is magasabb lehet." A V4-en belül a minimálbérben is utolsók vagyunk.
ómió
"Lecsapnak"? A multikra? Aszta! Bezzeg az efftársak a magyarra szoktak!
lusta
Szerintem itt máásról van szó. Létrehoznak egy újabb sóhivatalt teljes adminisztrációval, meg ami kell hozzá. Mi kell hozzá? Kilenc évre bebetonozott vezetés.
Aki Én
@ómió: Most is a magyarra csapnak le az efftátsaid, te idióta elmebeteg bolsi. Ott csak magyarok dolgoznak, te szellemi totálkár, te.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.