Hiába ígérte az a kormány, hogy az EU-s vita ellenére megelőlegezi az uniós támogatásokat és a vállalkozók újraindítási kölcsöneinek kifizetését, mégis korlátozták a pénzáramlást, számol be róla az ATV.

Drasztikus lépéssel zárta el a pénzcsapot a Fidesz: bajban a vállalkozások?

Az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztés Bank (MFB) leállította a cégeknek megítélt újraindítási gyorskölcsönök kifizetését. A kormány év végi spórolására hivatkozva indokolta meg a folyósító bank a döntést, amely okot már korábban is felhozták a lakossági napelem-telepítések kifizetésének ügyében.

Az uniós támogatást kezelő cégek és a bankok szabványlevélen tájékoztatják a kedvezményezetteket, hogy a december 9-ei kormányhatározat kizárja a támogatás folyósítását. Közös pont a két ügylettípusban, hogy mindkettő projekt uniós pénzből valósult volna meg, azonban határozatlan időre felfüggesztette az Európai Bizottság az újraindítási program finanszírozását, rendszerszintű kormányzati korrupcióra hivatkozva.

A kormány 350 milliárd forintos beruházásának elhalasztásáról döntött két hete a Pénzügyminisztérium, annak érdekében, hogy növelje az államháztartás pénzügyi tartalékait, emellett mérsékelje a 2021-es év végi hiányt.

Az ezzel egyidőben megjelent kormányhatározat szerint több minisztériumnál adtak ki kiadási stopot, mivel novembereben olyannyira nagy lett az államháztartás hiánya, hogy csak egy hónap alatt 1009 milliárd lett, tehát az 1-11. havi hiány 3931 milliárd forintra nőtt, ez pedig az évre tervezett összeg 170 százaléka.

A Népszava szerint arra számított a kormány, hogy legalább 326 milliárd forintnyi előleget kap az uniós helyreállítási alapból.

Ennek ellenére idén nem tárgyalt az Európai Bizottság a magyar újraindítási tervről, hiszen senkivel nem egyeztetett a kormány Magyarországon, emellett a biztosok testülete kifejezetten tart a magyar jogállamiság helyzetétől és rendszerszintű korrupciótól.

Habár hatalmas a 2022-es költségvetési hiány, a kormányzat csaknem 1200 milliárd forintnyi 13. havi nyugdíjat, szja-visszatérítést, egyszeri jutalmakat és béremeléseket készül kifizetni a következő hetekben.

Forrás: atv.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Ne azt nézzék amit mondok,hanem amit csinálok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Dögöljön meg a szomszéd tehene!
.
Az a lényeg, hogy van mit a tejbeaprítania a felcsúti havernak oly annyira, hogy
.
---- Mészáros Lőrinc karácsonyra meglepte magát egy hotellel
mfor.hu/cikkek/makro/meszaros-lorinc-karacsonyra-meglepte-magat-egy-hotellel.html
-------------------
.
Szabad a gazdag!

.
Peller Anikó
Magyarország jól tejel, amíg folyik a pénz az euból.

Aztán meg nem jól. Persze hitelből lehet még osztogatni, de lassan túl nagy már a mellény gecik.
ómió
Szóval, az EU bolsijai végleg lenyulják a nekünk járó pénzeket! De nem baj, efftárs! Hazudd a Fideszre!
Sámannus
Persze attól még az oligarcháknak nem kell befosni. A tömény hazugságok leplezik a valóságot. Megyek én is én is feladom magamat poltpotpetyánál, hátha jobban hízik a buxám.
karma1
@ómió: tudod, mi jar neked? Max a szad! Ami penz "jarna" az uniotol, azok betervezett, eloiranyzott fejlesztesekre van, de nem azert, hogy egy mukormos picha felvegye a foldjei utan az agrartamogatast, amit a ferje a nevere iratott "okosba"... vagy nem a turai kastely felujitasara es a hatvanpusztai bunker epitesere adjak, de meg csak nem is a matrai eromuvel valo jatszadozasra, hogy meszilolonek milliardjai maradjanak rajta.
Ezek tulnyomo resze ugyis kiskamatozasu hitel lett volna, nem olyan uzsorakamatra felvett kinai hitel, amibol most eppen dozsol a fo"maki
ómió
@karma1: Ott "sántít" a dolog, hogy ezt a pénzt, járvány utáni újraindításra, az EU vette fel, mint hitelt és a tagállamok nevében, terhére, szóval a mi nevünkben és terhünkre is, majd, amikor ezt, mint így igenis megjáró pénzt ki kéne számunkra fizesse, akkor kifizetés helyett azt hazudja - nyilván efftársi "sugallatra" - hogy "homofóbtörvény"! Ezért lesz róla népszavazás. Aztán, majd, ha az is elkaszálja az aberrónyomulást, vajon mit mondanak majd a brüsszeli efftársak? Kitalálnak majd egy újabb efftársi hazugságot! Amúgy meg, akinek itt a hazudozószerve jár és nemcsak alapjáraton, az te magad vagy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.