A Direkt36 oknyomozó portál derített arra fényt, hogy a Kínából a koronavírus első hulláma alatt beszerzett lélegeztetőgépekkel rendesen megközdöttek a kórházak, mert a legtöbb modellnek volt valami hibája, vagy csak egyszerűen nem volt kompatibilis a magyar rendszerekkel.

A Direkt36 oknyomozó portál Telexen megjelent cikke szerint a tavaly, 2020 tavaszán, a koronavírus első hullámának idején Kínából nagyjából 300 milliárd forint értékben beszerzett közel 16 ezer darab lélegeztetőgéppel eléggé meg kellett küzdeniük a kórházaknak, de már az üzembehelyezésük is "kalandosra" sikerült.

Direkt36: rengeteg probléma akadt a Kínából beszerzett lélegeztetőgépekkel, a külügy szerint elképesztő verseny volt akkoriban

Fotó: Illusztráció/Facebook/Szijjártó Péter

Tavaly májusban a kormány hívására tucatnyi, elsősorban lélegeztetőgépek karbantartásával foglalkozó magyar cég vezetőit és műszertechnikusokat hívták meg a katasztrófavédelem székházába, ahol bemutatót tartottak nekik a Kínából behozott eszközökból, és kérték, hogy adjanak a beüzemelésükre árajánlatot – állította a találkozó egyik résztvevője az oknyomozó portálnak. 

A gépek addig teljesen ismeretlenek voltak itthon, így a cégek elvitték magukhoz a bemutatott eszközöket, hogy átvizsgálják azokat – a szakemberek pedig eléggé lesújtó eredményre jutottak a cikk szerint:

"- a készülékek egy részéhez további egyszer használatos vagy elkopó alkatrészekre lenne szükség, de ezek hazai szerviz híján Magyarországon nem hozzáférhetők;

- több gép mellől hiányzik az európai importhoz kötelező, a minőséget jelző tanúsítvány;

- a vizsgált kínai gépek csatlakozói nem kompatibilisek a magyar kórházakban használatosakkal és több típusnál hiányzik a megfelelő átalakító;

- a gépeken futó szoftverek ismeretlenek a magyar szakemberek számára."

A szakemberek egyike azon keseredett el, hogy mi lesz, ha probléma adódik és egy meghal egy beteg. 

"Mindezek alapján a lélegeztetőgépes cégek vezetői visszautasították a kormányzat felkérését. Végül csak egy kisebb cég és egy korábban lélegeztetőgépekkel egyáltalán nem foglalkozó vállalkozás vállalta a feladatot"

- olvasható a cikkben.

Az oknyomozó portál szerint a kórházakban is eléggé tartottak ezektől a kínai eszközöktől, amelyek közül rengeteg a mai napig raktárakban áll (illetve a kormány ajándékoz el belőlük más államoknak). A készlet olyan bőséges a cikk szerint, hogy ha az egyik készülék elromlik, nem javíttatják, hanem a készletből pótolják egy még nem használttal. 

"A lélegeztetőgépek több kórházban is meghibásodtak, egy dunántúli kórházban például több készülék füstölni kezdett, amikor csatlakoztatták a hálózathoz, a Dél-Pesti Centrumkórházban pedig be sem tudták üzemelni őket. És még a legjobbnak tartott kínai típus, a VG70-es gyártója is több figyelmeztetést adott ki tavaly saját terméke hibái miatt – hol a szoftverben volt hiba, hol a kézikönyv tért el a készülékek valós felszereltségétől"

- áll a cikkben, amely szerint az első hullám miatt felerősödött pánikhangulatban (mikor az országok gyors ütemben kezdték meg beszerezni az orvosi felszereléseket) a "Külügyminisztérium ebben a helyzetben úgy szerződött sok ezer ilyen készülék megvásárlására, hogy nem foglalkozott azzal, ki fogja a gépeket üzembe helyezni, ráadásul szinte semmilyen garanciát nem kapott a gyártóktól, ami meghibásodások esetén védte volna a magyar állam érdekeit."

Legtöbbször a gyártók csak kínai reptereken voltak hajlandóak átadni a készülékeket és mindössze 2-7 napos reklamációs időszak volt, ami miatt a gyakorlatban nem lehetett kipróbálni úgy a gépeket, hogy egy hiba felmerülésekor vissza is lehessen azt adni. A szerződések ráadásul túlárazottak voltak több esetben, és közvetítőcégeken keresztül lettek lebonyolítva. A szervizelési lehetőségek is többször kimaradtak a szereződésekből a cikk szerint. A kórházakban pedig az is előfordult, hogy egyes modellek csatlakozói nem voltak kompatibilisek az elektromos, vákuum- és oxigéncsatlakozókkal.

A Direkt36 megkereste az OGYÉI-t (az orvosi műszerek meghibásodását tartják nyilván), az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság), az érintett kórházakat és a készülékek gyártóit is, ám senkitől nem kaptak választ. A Külügyminisztérium pedig annyit reagált, hogy "a lélegeztetőgépekért akkor „elképesztő verseny folyt, nem lehetett piaci árakról és körülményekről beszélni, ebben a versenyben azonban Magyarország helyt állt”.

További részleteket a Direkt36 cikkjében lehet olvasni a Kínából beszerzett lélegeztetőgépek hazai használatáról.

Forrás: Direkt36 via telex.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

madlaci66
Ha sokszor mondjuk akkor igaz lesz? Ki is mondta ezt? Valamilyen német emberre emlékszem az 1930-as évek tájékáról. Akkor is nagy divat volt a nemzeti szó túlzott használata.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maxipocak
Szóval, de büdös gyökér, arrogáns kakadu, kinéz a sitt úgy 10 évre.
Simán vagyonelkobzás, de a haverjaidnak is.
csak úgy....
pötyi és a drága kínai bóvli! erröl is kéne egy film..
kissé felnőttem
Ezzel mindent be is vallottá, te meg ostoba, hozzá nem értőként professzort játszottál meg a rokoni apósi kapcsolatok? megy az üvegzseb ? kis erszényes ausztrál ugráló. maszk, meg maszk gép? meg vakló?
csipetke
Hja,nem pötyikét kellett volna ezzel megbízni,hanem egy szakembert,de legalábbis olyan valakit,aki látott már közelről lélegeztetőgépet,és akkor nem vett volna egy valag horkolásgátló kütyüt is a kakadu. De ezek,szíjjártó,és orbán tobzódtak a nagy megmentő szerepében,és ennek ez a gyalázatos járványkezelés lett a vége,bár ebben közrejátszott a valaha volt két legalkalmatlanabb ember,akik valaha előfordultak az egészségügyben,müller,és kásler. Pózolni a reptéren a Kínából érkező sz@rt se érő cuccokkal, az első két hullámban,ma már nem látni őket meglepetésszerű kórházlátogatáson, se orbánt,se a kakadut.Talán rájöttek,hogy semmi dolguk a járványügyben?
ómió
Pedig efftársilag a nulla lélegeztetőgép lett volna a "nyerő"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.