A fán landoló Oroszi Zsolt siklóernyős még ma is élne, ha a honvédség a józan észre hallgatva hátrébb lép, és nem csinál presztízskérdést a Mi-8-as helikopteres mentésből.

A tavalyelőtt nyáron a fán landoló siklóernyős pilóta biztonságban várta a mentésére siető alpinista barátját, azonban valahol valakik úgy döntöttek, inkább a honvédség Mi-8-as helikoptere végezze el a feladatot.

ATV: elkerülhető lett volna a siklóernyős tragédiája, ha a Honvédség nem csinál presztizskérdést a mentésből

Fotó: atv.hu

Az atv.hu információja szerint a katonai helikopter pilótája észlelte és többször is jelezte a rádión, hogy a rotor szele túl erős, veszélyezteti a fán kapaszkodó férfit. Minden alkalommal azt az utasítást kapta, hogy végezze el a mentést.

A helyzet azért érdekes, mert a pilóta nem tudott jó döntést hozni: ha megtagadja a parancsot, azért, ha pedig végrehajtja, akkor meg azért találja magát a katonai bíróságon.

Az ATV úgy tudja, a helikopter fedélzetén a pilótán kívül két ejtőernyős – közülük az egyik alpinista végzettséggel rendelkezett – és tűzoltó is ült. Az egyik ejtőernyős kérdezte tőlük, menni fog-e a mentés, azt válaszolták neki, hogy meg tudják oldani. Amikor felért a helikopter a tűzoltókkal a tisztásra, az alpinista ki akart szállni, de valaki szólt neki, hogy maradjon a gépen, mert nem kérik a segítségét.

A végeredmény pedig közismert: a helikopter forgószárnya akkora szelet kavart, hogy a környéken parkoló motorokat felborította, majd kettétörte az ágat, amin Zsolt ült. A férfi 20 métert zuhant a mélybe. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy egy hónappal később, augusztus 10-én a kórházban meghalt.

Forrás: atv.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 16:42
Ebben az esetben konkrétan az okozta a siklóernyős halálát, aki meg akarta menteni, így igen, ő a hibás (főleg a parancsot többször nyomatékosító parancsnok).
Csizmás Kond
@Giovanni Alba: ...kinek kinek...minden akkor kezdődött amikor siklóernyőzni kezdett és nem akkor amikor egy fa ágán várta hogy leszedjék...pl miért nem mászott le ?
Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 17:24
Nem mászott le, mert húsz méter magasan, de viszonylagos biztonságban ült az ágon, és már úton volt hozzá egy barátja, aki alpinista. A mentést elrendelő katona akkor tehette volna a legtöbbet, ha nem küldi oda a helikoptert. Többször vissza is rendelhette volna, amikor jelezték a művelet veszélyességét.
Csizmás Kond
@Giovanni Alba: Húsz méterről le lehet mászni, sőt ha valamiért mégsem lehet akkor ott vannak az ernyő kötelei és meg tudja biztosítani magát hogy ne essen le. A segélykérésnél is tudta volna mondani hogy nem kell helikopter mert le tud jönni van más segítség...szóval hibáztatni lehet viszont nem illik.
Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 17:47
Nem ő kérte a helikopteres mentést.
Mondd, elolvastad egyáltalán a cikket?
RonaGyuri
tanulságos történet, főleg a fityesznyik funoknak; a dagadék mossa a kezét, sőt a pénzzel elhúz, de ők itt maradnak! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.