Két hazatérni szándékozó magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja Kazahsztánt – írja az MTI a külgazdasági és külügyminiszter szombati közleménye után.

Szijjártó: két magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja KazahsztántFotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország kazahsztáni képviseleteinek az a legfontosabb feladata, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárokkal, és mérjék fel, hányan szeretnének hazajönni.

Jelenleg 12 olyan magyar állampolgárról tudni, akik el akarják hagyni Kazahsztánt, közülük egy Nur-Szultanban tartózkodó magyar állampolgár már szombat este haza tud jutni, a WizzAir járata már úton van a kazah fővárosba.

Közölte, egy Aktobe városban tartózkodó magyar állampolgár szintén szombat este hagyhatja el az országot Isztambul irányába.

Arra is kitért, hog  az Almatiban tartózkodó tíz magyar állampolgár hazatérése ennél nehézkesebb,

mivel a város repülőtere még mindig zárva van, a közúti közlekedés pedig komolyan korlátozott.

Kiemelte, azon dolgoznak, hogy ők is el tudjanak indulni, amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek; várhatóan Kirgizisztán irányába hagyhatják majd el az országot, az ottani magyar nagykövetség már felkészült a fogadásukra, illetve a hazautazásuk elősegítésére.

A miniszter elmondta, folyamatos kapcsolatban vannak az Almatiban található amerikai főkonzulátussal, amely legkorábban vasárnapra, vagy hétfőre tervezi az amerikai állampolgárok evakuálását.

Szijjártó beszámolt arról is, összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban,

nagy részük, mintegy 70-80-an egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.

Forrás: MTI
Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@lusta: Igen. Mintha teremtettek volna a maguk számára egy mítoszt, amit valóságként élnek meg. Csak akkor ébrednek fel egy-egy pillanatra, ha ukázt kapnak a nagy testvértől, hogy X. Y-t át kell hozniuk a határokon. Ugranak is, indul a kormánygép, a kormányautó, a biztonsági személyzet. Ha elvégezték a feladatot, megy az utalás.
A magyar állampolgár értékét a járványkezeléssel mérhetjük.
Jut eszembe: Afganisztánból is az USA vette fel a magyarokat. A magyar kormány valahogy nem sietett, akkor kezdett fontoskodni, amikor a tálibok bekeményítettek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Na b+, eddig egy sem volt, most meg közel 100? Ha a kazah elnököt kellene kimenekítenetek luxus autót vagy a nem kormánygépet küldenétek érte, meg a tekjancsit.
tudode
Megtekintve Szijjártó Péter, az egyeduralkodó robotosának, és a vezérének Chuck Morissal való találkoását, viselkedésmódját, ég és föld a két generáció közötti különbség, mert útnak születni kell:
.
---- 36 óra munka - 8000 kilométer Szijjártó Péterrel (2022-01-08) - HÍR TV
www.youtube.com/watch?v=_1U7T8Pia0c
------------
.
Szemben akkor a különbség, ha csak az emberi hozzáállást nézzük, mint Makó Jeruzsálemtől
.
---- Chuck három évvel – ezelőtt Orbán fuvarozza
www.facebook.com/watch/?v=1110482012795089
---------------
.
Mr diktátor legalább fele királyságát aki zavasz min a róka, ennek a tárgyilagos, szolgalelkű fiatalembernek köszönhetné, ha lett volna neki gyermekszobája, valamint szinte minden szinten robotoló elhivatott robotosoknak:
.
---- "Hallo, Diktator" - Orbán, az EU és a jogállamiság
www.youtube.com/watch?v=0qmdfkGM88U&t=656s
--------------------
.
Elhangzik a videóban: Van 26 szoba, és az egyikben egy "rém" lakik!
Nyírfa
Nem értem. Kocsi van, nagykövetség van. Miért nem viszik őket oda? Sőt, miért nem vitték őket eddig a konzulátusra? Mire várnak, tapsra, vagy arra, hogy életveszélybe kerüljenek? A tegnap, az RTL-en megszólaltatott - érdekes, az RTL talált magyart, aki beszámolt a fővárosban uralkodó állapotokról - honfitársunk elmondta, hogy nem tudnak vásárolni, fogytán az élelem, nincs internet, éjjel-nappal behúzott függönyök mögött próbálják átvészelni a napokat. Szóval, nekik nem ér rá a menekítés, pedig nagyon haza akarnak jönni: kpl. családról van szó. Össze is vannak pakolva!
A külügy prominensei körmöt reszelnek?
lusta
@Nyírfa: Abból indulnak ki, hogy a kipcsakoknál, türköknél, kipcsak-türk magyaroknak nem lehet semmi bajuk. Bezzeg, ha Nazarbajevnek hívnák őket, vagy a rokonsághoz tartoznának, már réges-rég nemkormánygépekkel lettek volna hazahozva.
Nyírfa
@lusta: Igen. Mintha teremtettek volna a maguk számára egy mítoszt, amit valóságként élnek meg. Csak akkor ébrednek fel egy-egy pillanatra, ha ukázt kapnak a nagy testvértől, hogy X. Y-t át kell hozniuk a határokon. Ugranak is, indul a kormánygép, a kormányautó, a biztonsági személyzet. Ha elvégezték a feladatot, megy az utalás.
A magyar állampolgár értékét a járványkezeléssel mérhetjük.
Jut eszembe: Afganisztánból is az USA vette fel a magyarokat. A magyar kormány valahogy nem sietett, akkor kezdett fontoskodni, amikor a tálibok bekeményítettek.
lusta
@Nyírfa: Sajnos a narancsködösök tudatáig ezek az egyszerű tények nem jutnak el.
kereső
Az Almatiban kitört zavargások első estéjén több magángép is elhagyta a belső-ázsiai országot. Az egyik úti célja Budapest volt.!!!

Mint ismert, nem várt hirtelenséggel robbant ki a forradalmi hév Kazahsztánban, és járványszerűen átsöpört az ország nagy városain. A megmozdulások Almatiban, a belső-ázsiai ország legnagyobb városában harapódzottak el szerdán, amikor elkezdtek ropogni a fegyverek. Egy nappal később már megérkeztek az „orosz NATO-ként” ismert, volt szocialista országokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) keretén belül az első oroszországi kontingensek, hogy segítséget nyújtsanak a tüntetőkkel már fegyveres harcot folytató kazahsztáni katonaságnak.

A posztszovjet térség eseményeiről beszámoló Telegram-csatornák magától értetődően komoly adatforgalmat bonyolítanak, több ki is szúrta a Flightradar24 honlapon, hogy

KAPCSOLÓDÓ
Háborús övezetté vált Kazahsztán legnagyobb városa
Háborús övezetté vált Kazahsztán legnagyobb városa
Az üzemanyag ára az egekbe szökött, a kormány lemondott, szükségállapotot hirdettek.

MINTEGY 10 MAGÁNREPÜLŐGÉP HAGYTA EL HIRTELEN KAZAHSZTÁNT AZ ERŐSZAK KITÖRÉSÉNEK NAPJÁN.

Nurszultan Nazarbajev ( a magyar kipcsak törzsek örökös elnöke- by orbán) hollétéről nincs információ!
Nyírfa
@lusta: És még jó ideig nem is fognak. De figyeld meg, ha történik valami, talán nem is nagy dolog, ami kiváltja a nemtetszésüket, ők lesznek azok, akik keresztre feszítik.
Nyírfa
@kereső: Akkor már Gruevszkivel kvaterkázik?
lusta
@Nyírfa: ˝Nemcsak úgy jöttem mint Magyarország miniszterelnöke Kazahsztán miniszterelnökéhez, hanem mint egy nyugati testvér a keleti testvérhez.˝
Tezsvír, most akkor mi van?
lusta
@kereső: Most intézik Gruevszki mellett a lakást neki, meg az kipcsk törzsek örökös elnöke címén a magyar állapolgárságot.
Nyírfa
@lusta: 17.19

Mondom, teremtettek maguknak egy árnyékéletet, és úgy csinálnak, mintha az lenne a valóság.
Egyébként, amikor olvastam, én szégyelltem magam sz.p. helyett is.

Az biztos, hogy rettenetesen tepernek kelet felé. Ennek kell, hogy legyen olyan oka is, amit 100 évre titkosítottak.
lusta
@Nyírfa: Egyre több keleti ˝barát˝ keres menedéket. A felcsúti kis pocakos tolvaj zsebcézár vajon hol fogja keresni?
simmering73
Először egy se volt, mára 12 lett. Szaporodnak, mint tavasszal a gomba. Kíváncsi lennék, beszélik e a magyar nyelvet.
lusta
@simmering73: Egyik nagy kodarcomat éltem meg, amikor nem sikerült vajdasáági szerb barátomnak megkapnia a magyar állampolgárságot. Én beszéltem rá, hogy folyamodjon érte. Elutasították, mert nem beszél magyarul. Igaz 3 másik nyelvet beszél és ezen a hivatal is meglepődött - ükapjáig visszamenőleg igazolta, hogy törvényileg igenis jogosult a magyar álampolgárságra. Az már csak hab volt a tortán, hogy a felesége vajdasági magyar. Hát ennyit a nagy magyarkodó föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunkról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.