Két hazatérni szándékozó magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja Kazahsztánt – írja az MTI a külgazdasági és külügyminiszter szombati közleménye után.

Szijjártó: két magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja KazahsztántFotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország kazahsztáni képviseleteinek az a legfontosabb feladata, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárokkal, és mérjék fel, hányan szeretnének hazajönni.

Jelenleg 12 olyan magyar állampolgárról tudni, akik el akarják hagyni Kazahsztánt, közülük egy Nur-Szultanban tartózkodó magyar állampolgár már szombat este haza tud jutni, a WizzAir járata már úton van a kazah fővárosba.

Közölte, egy Aktobe városban tartózkodó magyar állampolgár szintén szombat este hagyhatja el az országot Isztambul irányába.

Arra is kitért, hog  az Almatiban tartózkodó tíz magyar állampolgár hazatérése ennél nehézkesebb,

mivel a város repülőtere még mindig zárva van, a közúti közlekedés pedig komolyan korlátozott.

Kiemelte, azon dolgoznak, hogy ők is el tudjanak indulni, amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek; várhatóan Kirgizisztán irányába hagyhatják majd el az országot, az ottani magyar nagykövetség már felkészült a fogadásukra, illetve a hazautazásuk elősegítésére.

A miniszter elmondta, folyamatos kapcsolatban vannak az Almatiban található amerikai főkonzulátussal, amely legkorábban vasárnapra, vagy hétfőre tervezi az amerikai állampolgárok evakuálását.

Szijjártó beszámolt arról is, összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban,

nagy részük, mintegy 70-80-an egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.

Forrás: MTI
Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@lusta: Igen. Mintha teremtettek volna a maguk számára egy mítoszt, amit valóságként élnek meg. Csak akkor ébrednek fel egy-egy pillanatra, ha ukázt kapnak a nagy testvértől, hogy X. Y-t át kell hozniuk a határokon. Ugranak is, indul a kormánygép, a kormányautó, a biztonsági személyzet. Ha elvégezték a feladatot, megy az utalás.
A magyar állampolgár értékét a járványkezeléssel mérhetjük.
Jut eszembe: Afganisztánból is az USA vette fel a magyarokat. A magyar kormány valahogy nem sietett, akkor kezdett fontoskodni, amikor a tálibok bekeményítettek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@kereső: Most intézik Gruevszki mellett a lakást neki, meg az kipcsk törzsek örökös elnöke címén a magyar állapolgárságot.
Nyírfa
@lusta: 17.19

Mondom, teremtettek maguknak egy árnyékéletet, és úgy csinálnak, mintha az lenne a valóság.
Egyébként, amikor olvastam, én szégyelltem magam sz.p. helyett is.

Az biztos, hogy rettenetesen tepernek kelet felé. Ennek kell, hogy legyen olyan oka is, amit 100 évre titkosítottak.
lusta
@Nyírfa: Egyre több keleti ˝barát˝ keres menedéket. A felcsúti kis pocakos tolvaj zsebcézár vajon hol fogja keresni?
simmering73
Először egy se volt, mára 12 lett. Szaporodnak, mint tavasszal a gomba. Kíváncsi lennék, beszélik e a magyar nyelvet.
lusta
@simmering73: Egyik nagy kodarcomat éltem meg, amikor nem sikerült vajdasáági szerb barátomnak megkapnia a magyar állampolgárságot. Én beszéltem rá, hogy folyamodjon érte. Elutasították, mert nem beszél magyarul. Igaz 3 másik nyelvet beszél és ezen a hivatal is meglepődött - ükapjáig visszamenőleg igazolta, hogy törvényileg igenis jogosult a magyar álampolgárságra. Az már csak hab volt a tortán, hogy a felesége vajdasági magyar. Hát ennyit a nagy magyarkodó föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunkról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.