Teljesen meglepte a kereskedelmi szektort Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése, miszerint hat terméknek az árát befagyasztják. Sőt, a tavaly október 15-i szintre kell visszacsökkenteni, ezekről az árakról az alábbi cikkünkben olvashat bővebben

"Minket kivégeznek Orbánék, a multikat meg kitömik" – kiakadtak a boltosok, szembe mennek a kormánnyal

Hat élelmiszertermék esetében beavatkozunk a termékek árába, azokat vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre – jelentette be Orbán Viktor a Facebook oldalán videóüzenetben.

A lépés február 1-től érvényes, a hat termék a következő:

kristálycukor, búza finomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej.

Egyértelmű, hogy rengeteg még a tisztázatlan kérdés. Még azt sem tudni, hogy milyen szintre kell visszacsökkenteni a termékek árát.

A viszonyítási pont lehet az országos átlagár, amit a KSH közöl, az agrárkutató árfigyelése, a harmadik pedig a cégek saját, korábbi ára. Mint sok minden, ez is a részletszabályokból derül majd ki, amelyeket még nem ismerünk, mi az előző cikkünkben a KSH adataival számoltunk. 

Tönkretesznek minket kisboltosokat, eddig is minket szivattak meg, elvették a cigit, meg ahol tudnak belénk rúgnak, én úgy gondolom, hogy legrosszabbul a kisboltok járhatnak.

- mondta el egy boltos, aki arra is kitért, hogy ők egyébként magasabb árakkal dolgoznak, így nagyobb lesz a veszteségük is.

Nem tudunk a nagy multikkal versenyezni, egész egyszerűen képtelenség. Ide leginkább a házban járók jártak le, és vettek ezt-azt. Nem ment jól, de nem panaszkodunk, de ez a mostani most egy gyomros volt.

- tette hozzá. 

A legkevésbé rosszul a multinacionális vállalatok járhatnak, ezen belül is a diszkontláncok, mert minden bizonnyal az ő árszintjükhöz lesz a legközelebb a befagyasztott ár, ha országos átlagárat választanak ki. 

Megint a multik... Mennyi csirkét ad el a Tesco, vagy az Auchan egy hétvége alatt? Tonnákban mérhető... Őket ez nem fogja megérinteni, de minket?

- árulta el egy balatonfüredi hentes.

A hat termék árnak a befagyasztásából származó veszteséget a boltok nem fogják lenyelni. Senki, ne legyenek illúzióink, kiszámolják majd, hogy mekkora az ebből fakadó veszteség, és a többi termék árát annyival fogják megemelni monda el a boltos, és kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi üzletek esetében viszont nagy a mozgás, rengeteg termék van, amit emelhetnek. 

Majd emeljük a karajt, vagy a csirkecombot, valamiből élnünk kell.

- mondta a hentes.

A szakemberek elmondták, ha egyes üzletek úgy látják, hogy ennek ellenére is csak jelentős veszteséggel tudják majd árulni ezeket, vagy a hat termék közül néhányat, akkor egyszerűen csökkentik majd a kínálatukban ezeknek a mennyiségét.

A rendeletet nem ismerjük még, de ha pontosan nem fogják szabályozni, akkor minden esély megvan arra, hogy csak a legolcsóbb saját márkás termékeket rakják majd csak a polcra. 

- felelte arra a kérdésünkre a boltos, hogy szerinte mit fognak lépni a multik.

A multik ugyanis már igyekezhetnek lecsapni az olcsó importra az árstopos termékek esetében, több milliárd forintért töltik fel a készleteiket, hogy februárban ne érje őket meglepetés. Persze ezzel azonnal háttérbe szorítják majd a magyar termelőket.

Végül a termelőket is sikerült megszívatnia a kormánynak.

- zárta mondanivalóját.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Semmi új nem történt. Orbán gazdaságpolitikájában az államot soha nem éri kár, mert az egyik ágazat veszteségét elviteti egy másik ágazattal. Most is ez történik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Nem, bolsiék fajkreténje! Az szerencsére "csak nyóc" volt!
ómió
@Dr. Proktor: Na! Tükörbe néztél, bolsi baromarc!? És gratula: helyesen konstatáltad!
134.bátor
Most olvastam,hogy Lengyelországban az alapvető èlelmiszerek 5%-os(!!)Áfáját, levittèk 0(!!!) %-ra!!!
Eladott Ország
@134.bátor: Orbán mindig más farkával veri a csalánt már megszokhattuk ( lásd benzinár csökkentés) lényeg, hogy strómanjai, az oligarchái, gennyesre keressék magukat.
lusta
@Horizont: Ez igaz, de a választások előtt csak ez a föld-trafik tolvaj árt és qurmány ad krumplit.
verőce21
@Aki Én: Akárhogy vonyítasz moslékfelszopó, csak a butaságodat igazolod vissza...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.