Január 22-én, a magyar kultúra napján a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén többek között a miniszterelnök is beszédet mondott.

Orbán finoman odaszúrt Karácsonynak: Nem véletlen, hogy „a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga”Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ahogyan megírtuk, Orbán Viktor már posztolt egy nagyon fontos videót a MZH megnyitásáról, az ünnepélyen tartott beszédéről egyelőre azonban csak az MTI összefoglalója elérhető, mert erről a kormányfő eddig nem tett közzé semmit.

Orbán ebben arról beszélt, hogy nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást.

Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve

– vallja. Úgy vélte, máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben „nálunk itt áll teljes fényében” ez a lenyűgöző új intézmény. 

Arról is beszélt, hogy 2010-ben a kultúra terén még az európai középmezőnyben voltunk, „de jött a nemzeti alkotmányos fordulat”, és sikerült visszakapaszkodni az élre. Hozzáfűzte: a magyarok önképének fontos része, hogy „mi kultúrnemzet vagyunk”.

Úgy látja, a japán tervező alkotta térben „mi, magyarok otthon érezzük magunkat”, talán mert a két nép, a japán és a magyar géniusz közötti távolság mégsem olyan nagy, mint a földrajz alapján tűnik. De szerinte az is lehetséges magyarázat, hogy ez az épület „nem akarja megerőszakolni a környezetét”, inkább organikusan illeszkedik, idomul, harmonizál, „és ez a magyar szemnek szép”, ez a megközelítés nemcsak a japán, hanem a legkiválóbb magyar építészeti hagyományoknak is sajátja.

A miniszterelnök elmondta: nem szabad elfelejteni, hogy „miként viselkedtek politikai ellenfeleink a Városliget megújításának ügyében”, és nem véletlen, hogy „a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga”.

Látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, „a Napnál is világosabb, nekünk volt igazunk” – vélekedik.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
He először erről adna számot a doktorminiszterelnökúr! Hogy nem sül le a képéről a bőr.
"A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése, amit a bizottság jobbikos elnöke, Stummer János hívott össze. A Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt érintő korrupciós ügyről és Sztojka Attila kormánybiztos kiszivárgott hangfelvételéről szerettek volna tájékoztatást kapni az ellenzéki képviselők.
Az ülés után a testület ellenzéki tagjai – Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) – közös sajtótájékoztatójukon azt mondták, miután az elmúlt években többször előfordult hasonló, nem lepte meg őket, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt az ülésen."
24.hu/belfold/2022/01/18/nemzetbiztonsagi-bizottsag-volner-ugy-sztojka-attila/
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Németh István: 08.48: Fordítva ülsz a bilin! Senki nem az épületen, mint építészeti alkotáson van kiakadva. Oké, hogy szép-e? Ízlés dolga, mint az új Nemzeti Szinház. S stíluszagyvaság építészeti iskolapéldája. De oké, kinek-kinek...
A gondot az épület körül (és nemcsak ennél) tapasztalható valós és elszámolt összegek közötti különbség jelenti. Ahogy pl az Úszó VB (és társai), úgy ennél is a tervezési, kivitelezési--majd a véglegesen leszámlázott árak közötti túlárazás a gond.
Németh István
@namihami: @namihami: sajnos elbasztad a véleményedet > a kari-geri-geci -faszi minő károkat okozott és okoz folyamatosan a TE zsebednek is! Az az építmény amit bírálsz moslék rosszindulatoddal viszont világ színvonal! A ma és a jövő nemzedékeinek büszkesége!
JA!!! neked nem mert, te egy hülye hernyó vagy aki csak rág, rág, rág esze nincs, csak van egy darabig!
Toller Béla
A napnál mi lenne világosabb...tahó ! Tény, hgy nem klrdeztetek senkit, nekiálltatok és a mi pénzünkből építjeztek már tíz éve. Mint a bolondok, mindent, mindenhová ! A 160 személyes koncert-terem egy világszám ! Üvegportáélokkal, a hangzás kedvéért, ugye ? Valahol nagyon bunkók vagytok, de hogy még hivalkodjatok is ezzel ...?
namihami
@Németh István: Pistike, azt most tegyük félre, hogy egy fideszes paraszt vagy! Az most nem játszik. De, és ez a hazai oktatást is, sajnos, jellemzi, hogy akad akinek a 8 év általános iskola elvégzése után is komoly nehézséget okoz egy leírt szöveg megértése és elemzése. Persze, ez nem biztos, hogy a tanárok vagy az iskolarendszer hibája. Biztos a kisegítő erősen csökkentett szinvonalon való elsajátítása is megoldhatatlan feladat volt a számodra.
Tehát: Mi köze ehhez az épületnek a Karácsonyhoz? Én ugyanis (olvasd el újra) elsősorban nem az épület funkcióját vagy hasznosságát bíráltam. Ahogy a költségeknél sem a valós (érted?--valós) költségeit, hanem azt amennyire ez a végső elszámoláskor kijött. és ezekhez a túlárazásokhoz vajon mi köze lenne, mitől okozna büszkeséget a jövő nemzedékének? Persze, lesz olyan is. Hoszen annak a leszármazottja, aki ezt a számlát végül kiállítja és megosztja a kiállíttatóval a hasznot, annak a családja tényleg büszke lesz. A bankbetétjére.
Ha értenéd a leírtakad és nem csupán olvasni tudnál (persze, látom, írni is), akkor ez nem jelentene megoldhatatlan feladatot. De így...
Sebaj, azért még biztos akad, aki szeret is. Bár?!?! Nem az eszedért...
Németh István
@namihami: @Toller Béla: Rövid leszek! Minden mindennel összefügg! Tévedni emberi dolog! Másokra rá erőltetni egy hazugságot alapvetően jellemtelenség, becstelenség! A feledékenységet egy bizonyos korig, meg annak súlyossági fokozatáig kezelni lehet! Dominusz vobiszkú...
namihami
@Toller Béla: Ezt becsülöm elsősorban a Pityunkban. Érvekre, tényekre mindig érvekkel, tényekkel és főleg tűpontosan válaszol. Durr, a közepibe.
Ahogy ezt a ""lendvaysoktól"" már megszokhattuk. És a ""karmelita"" csak javított rajta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.