Ma bejelentette a NAV a részleteket, amely szerint az szja-kedvezményre jogosultanak érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket.

„Tönkretesznek minket Orbánék, ki a felelős ezért?” – Kiakadtak a 25 éven aluliak, sokukat ki is rúghatják
Kép: Pixabay

Ennek kapcsán egy érdekes posztba futottunk bele a Facebookon, majd egyre több hasonlóval találkoztunk.

Sziasztok! A 25 év alattiak adó mentességéröl kérdeznélek titeket. A lányom 21 éves december közepén kezdett el dolgozni a második munkahelyén. Ma a főnökasszony a kezébe nyomott egy papirt hogy írja alá miszerint ő nem kéri az adómentességet.

– kezdődött a bejegyzés, amelyben kitérnek arra is, hogy azért történt mindez mert amennyiben ezt nem teszi meg nem alkalmazza tovább, mert ő így "nem tudja tovább alkalmazni" mert a rangidős kollégák is sokkal kevesebb fizut kapnának mint a lány. 

Mondjatok hogy ilyen nem lehetséges, ilyet nem tehetnek

– kérdezte az édesanya elkeseredve. 

„Tönkretesznek minket Orbánék, ki a felelős ezért?” – Kiakadtak a 25 éven aluliak, sokukat ki is rúghatják

Ám, hamarosan több ilyennel is találkoztunk, és megkérdeztünk egy kommentelőt aki elmondta, hogy náluk mi a helyzet. 

Egyszerű, vagy aláírom és elmegyek máshová, vagy maradok itt ugyan annyiért mint előtte. Tönkretesznek minket Orbánék, ki a felelős ezért? Na, ez az amire nem kapunk választ.

– mondta el a fiatal, aki a bejelentéskor nagyon örült ennek. 

Úgy volt, ennyivel meg annyival többet fogunk kapni, de mint látjátok, ebből semmi sem igaz. A minimálbér emelésnél, is átjelentettek egy csomó embert 6 órára. Szívás az egész.

Majd hozzátette azt is, hogy sokan azért sem örültek ennek, mert most egy évig vagy valameddig többet keresnének, de utána meg jelentősen kevesebbet. 

A kormány bejelentése szerint 2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ez 22 százalékos pluszt jelent majd a számukra a jövedelmükben.

280 ezer dolgozó fiatal számára évente mintegy félmillió forint többletbevételről beszélünk.

Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

Ebben az esetben átlagosan havonta nyolcvan órát dolgozva 96 ezer forintot vihetnek haza, ami 14 ezer forinttal több, mint amit az adómentesség bevezetése előtt kaptak kézhez.

– tette hozzá a kormány ezzel kapcsolatban.

Címlapkép: Pixabay

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nos igen..ez egy elvetélt hülye ötlet, megosztó...gondoljunk bele.. adott egy cég...együtt lépett be A és B...ugyanazt a munkát végzik ,ugyanannyi pénzért...A 23 éves B 26...és akkor hirtelen A-nak 22%-al megnő a fizetése, csak azért mert fiatalabb...akad olyan barom aki szerint ez kivitelezhető?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
"nem biztos, hogy a vállalkozás olyan remekül áll, hogy biztosítsa a többletbért."
Itt többlet-bérről szó sincs: a fizetése ugayanannyi marad, mint eddig volt, mindenkinek. De a 25 év alattiak jogosultak adókedvezményre, amihez két módon juthatnak hozzá:
- kitöltik a nyilatkozatot, hogy a munkáltató havonta adja a kedvezményt
- a következő évben, amikor beadják az előző évi adóbevallásukat, a kedvezmény összegét mind a 12 hónapra utólag kérhetik - ezt a NAV fizeti vissza nekik

Egyébként az is feszültséget gerjeszthetne, ha egymás mellett dolgozik egy 62 és egy 66 éves: aki már nyugdíjas, és a nyugdíja mellett dolgozik, gyakorlatilag 2-szeres fizetést kap - szemben pl. a néhány évvel fiatalabbal, aki csak a fizetését kapja...
Rizikó
Jó lenne akkor a munkaadót ekézni nem a kormányt!
vacsi
@Rizikó: Miért kellene bárkit is ekézni?T Ez egy óriási segítség a fiataloknak - és a munkáltatónak egy fillérébe nem kerül. Ezt a pénzt, amit most havonta kifizethet adókedvezményként, addig is fizette - csak az adóhatóságnak.
magyar1
@Málna: Teljesen igazad van, hiszen nem a cég fizeti hanem a nav adja vissza. Félreértettem, bocsi. Tényleg kár ezen vitatkozni, senkinek nem lesz vesztesége. Csak kevesebb lesz az adója a 25 év alattinak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.