Ma bejelentette a NAV a részleteket, amely szerint az szja-kedvezményre jogosultanak érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket.

„Tönkretesznek minket Orbánék, ki a felelős ezért?” – Kiakadtak a 25 éven aluliak, sokukat ki is rúghatják
Kép: Pixabay

Ennek kapcsán egy érdekes posztba futottunk bele a Facebookon, majd egyre több hasonlóval találkoztunk.

Sziasztok! A 25 év alattiak adó mentességéröl kérdeznélek titeket. A lányom 21 éves december közepén kezdett el dolgozni a második munkahelyén. Ma a főnökasszony a kezébe nyomott egy papirt hogy írja alá miszerint ő nem kéri az adómentességet.

– kezdődött a bejegyzés, amelyben kitérnek arra is, hogy azért történt mindez mert amennyiben ezt nem teszi meg nem alkalmazza tovább, mert ő így "nem tudja tovább alkalmazni" mert a rangidős kollégák is sokkal kevesebb fizut kapnának mint a lány. 

Mondjatok hogy ilyen nem lehetséges, ilyet nem tehetnek

– kérdezte az édesanya elkeseredve. 

„Tönkretesznek minket Orbánék, ki a felelős ezért?” – Kiakadtak a 25 éven aluliak, sokukat ki is rúghatják

Ám, hamarosan több ilyennel is találkoztunk, és megkérdeztünk egy kommentelőt aki elmondta, hogy náluk mi a helyzet. 

Egyszerű, vagy aláírom és elmegyek máshová, vagy maradok itt ugyan annyiért mint előtte. Tönkretesznek minket Orbánék, ki a felelős ezért? Na, ez az amire nem kapunk választ.

– mondta el a fiatal, aki a bejelentéskor nagyon örült ennek. 

Úgy volt, ennyivel meg annyival többet fogunk kapni, de mint látjátok, ebből semmi sem igaz. A minimálbér emelésnél, is átjelentettek egy csomó embert 6 órára. Szívás az egész.

Majd hozzátette azt is, hogy sokan azért sem örültek ennek, mert most egy évig vagy valameddig többet keresnének, de utána meg jelentősen kevesebbet. 

A kormány bejelentése szerint 2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ez 22 százalékos pluszt jelent majd a számukra a jövedelmükben.

280 ezer dolgozó fiatal számára évente mintegy félmillió forint többletbevételről beszélünk.

Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

Ebben az esetben átlagosan havonta nyolcvan órát dolgozva 96 ezer forintot vihetnek haza, ami 14 ezer forinttal több, mint amit az adómentesség bevezetése előtt kaptak kézhez.

– tette hozzá a kormány ezzel kapcsolatban.

Címlapkép: Pixabay

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nos igen..ez egy elvetélt hülye ötlet, megosztó...gondoljunk bele.. adott egy cég...együtt lépett be A és B...ugyanazt a munkát végzik ,ugyanannyi pénzért...A 23 éves B 26...és akkor hirtelen A-nak 22%-al megnő a fizetése, csak azért mert fiatalabb...akad olyan barom aki szerint ez kivitelezhető?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
Na ezért nem szabad egyes csoportokat jutalmazni, elvenni stb. mert mindig van valami hátulütője.
Egyformán kell minden embert jutalmazni Mert a jó se jó sokszor.
Pálinkás Pál
nos igen..ez egy elvetélt hülye ötlet, megosztó...gondoljunk bele.. adott egy cég...együtt lépett be A és B...ugyanazt a munkát végzik ,ugyanannyi pénzért...A 23 éves B 26...és akkor hirtelen A-nak 22%-al megnő a fizetése, csak azért mert fiatalabb...akad olyan barom aki szerint ez kivitelezhető?...
Csizmás Kond
Tönkretesznek Orbánék...hábaszdmeg Orbán dugta a papírt az orruk alá vagy ki a tetű ?...és Orbán biztosra merem állítani, hogy akik ilyen aláírásikat csikarnak ki azok mind a baloldal sorait szaporítják.
Pálinkás Pál
@KisTehen: hülye példát hoztál...ott van egy plusz, amiért a kedvezményt kapja..a gyermek...de itt semmi..ezt benézted, keresgélj még...
Nessy
@Pálinkás Pál: Mindenféle kedvezményt valakinek kompenzálni kell! A gyerek kedvezményt, akiknek valami okból nincs gyerekük, felnőttek a gyerekeik etc. A 25 év alattiakét a 25 év felettieknek, dacára ők sohasem kaptak, mert nem volt éppen kampány időszak! Az elefántcsont toronyban, íróasztaluk mellett ülők, akik soha nem dolgoztak olyan munkahelyen, ahol más a bérezés, el sem tudják képzelni, mit jelent a "bérfeszültség" fogalom! Mint sok kis vállalkozónál a kötelező 20% feletti minimálbér emelés.
vitriol
Amikor orbán ad valakinek valamit, akkor azt másik három fizeti meg. Amikor ingyenessé tette a parkolást, annak nemcsak az Önkormányzatok látták kárát, de maguk az autósok is és a gyalogosok a levegőszennyezettség miatt meg duplán!
human
Érdekes anomália. Kivételesen nem volt szándékos, de Orbánnak sikerült újabb feszültséget teremtenie.
Viszont az a munkahely sem semmi ahol pár tízezer forint miatt kiútálják a másikat. Pedig a saját fizetésük marad. A fiatal sem tehet róla hogy kampány van.
nezelodo
Ezt a döntést is egy a "munka világát, és a vállalkozásokat jól ismerő" pártbürokrata dolgozta ki. Nem csoda, hogy nem hallottak a hatórás munkaidőben foglalkoztatottakról, vagy azokról a közfeladatokat ellátó cégekről, ahol minimálbér papíron, a többi meg járulékmegtakarítóan zsebbe. Ja, de amikor egyik cégvezetőhelyettes felesége megcsalja a főnökkel az urát, valahogy "tudomást szerez a csalásról a NAV", és borul a dominó, és a gazdaság, legalább ott, elkezd kifehéredni.
A be nem jelentett, munkaviszony sem ismeretlen, és ha valami meleg dolog történik a kazalnál, a családi gazdaságban, még a macskát sem tudja elkapni a NAV ellenőr, úgy eltűnek a feketemunkások.
tudode
Ezek szerint a 25 év alattiak szagLÓszerve előtt is elhúzta az egyeduralkodó a mézesmadzagot, hasonlóan mindahhoz a juttatáshoz/adományhoz amely nem alaanyi jogon jár, mint pl. az ELHÍRESÜLT NŐK 40, amelyre akár a négy gyerneket világrahozó Édesanyja csak 32 évi effektív munkaviszonnyal jogosúlt, amelybe nem számít bele a GYES, a GYED!
.
És a satöbbit, amellyel nem az un. JÖTÉKONY ÁLLAM, hanem az adott terület munkáltatójának kell kigazdálkodnia!
.
Az országLÓ úgy elkanászodva pávatánciKÁJÁVAL, hogy más réPÁLYÁVAL veri a csalánt, miközben ül a FAszánján, hasonlóan a csirkefarháttal, miután bemutatta böllér tehetségét:
.
---- Orbán Viktor: Errefelé még nem öltem disznót
444.hu/2022/01/16/orban-viktor-errefele-meg-nem-oltem-disznot
--------------------
.
Eljátszva a HOZTAM IS NEM IST!
Nessy
@KisTehen: Amikor a plébános panaszkodott Istennek, hogy szegény az eklézsia, Isten válaszolt : " Fiam, tedd vissza az ellopott perselypénzt!" Jelen pillanatban az nem is publikus, hány ezer milliárdnyi hitelből történnek a választás előtti osztogatások! Mint ahogy a szocho csökkentés is egy idő után vissza fog ütni! De a TAO és egyéb, a 27% ÁFÁ-val egyetemben stabil, mint a családi pótlék összege! Ezeket a hiteleket vakainek majd vissa kell fizetni, de azok nem hazánk nagyjai, és a kegyenceik lesznek! Mennyi volt szept. végén az államadósság? 42,106 millird forint! Ezt sem a marslakók fogják fizetni!
Pálinkás Pál
@KisTehen: vazze, más a hitelfelvétel, és más, amikor ugyanazért a munkáért többet kapsz,csak azért mert fiatalabb vagy...ez szimplán diszkrimináció...egy baromság, mint az összes orbáni ötletelés...
Nessy
@Pálinkás Pál: Vannak dolgok földön, égen, mit bölcselmük föl nem ér! ( Shakespeare után szabadon) Teljesen reménytelen indokolni!
Toller Béla
Meg vagytok lepve ?Hát azt hittétek vicelünk,amikorelmondtuk, hogy mennyire analfabéta ez a kormány ? És higgyétek el, nem csak a gazdasághoz nem ért ! Nektek mindig az kell, hogy a fejetekkel koppamjatok a kőfalon !
renitencs
És mi van, ha aláír a gyermek, aztán az adóbevallásában mégis igényli, közvetlenül a NAV-tól, A főnéni (aki mellesleg igencsak smucig lehet a régi rabszolgáival) nem is értesül róla, az ifjú is megkapja, ami jár neki - csak egy kicsit később.
Pálinkás Pál
@renitencs: olyan nem lehet...a cikk szerintem baromság, mert ez törvény, nem kívánságműsor...de a munkáltató minden további nélkül letehet 4 vagy 6 órásra, azt okoskodhatsz...
Gazella
Ez a kurmany mindenkivel kibasz... csak a vakhithu seggnyalok nem akarjak eszrevenni...
Nessy
@renitencs: Miután ezt igényli a NAVtól, a munkáltatónak igy kell levonni az adóelőleget!
justhpeter
Ezt a baromságot nem Orbán találta ki. Ő csak azt nem vette észre, hogy elfogytak a "szakemberei" Maradtak a Tállaik, a Rogánok, a Habonyok, a Kubatovok és a Sziszik.
tothjani
De mi lesz ha majd a fiatal betölti a 25 évet és ugyanazért a munkáért minimum 30 ezer forinttal kevesebbet kap??
nezelodo
@tothjani: Szalad a fideszre szavazni...
Emmersson71
A pozitív diszkriminációt nem véletlenül nevezik így! Ez magában hordozza a feszültséget.
Sok helyen, ahol nincsen bértábla, egy új belépő huszonéves - és most a fenti 25 évesek SZJA mentességéről még ne is beszéljünk! - ugyanannyival indul, mint amennyit az az 50+ melós, dolgozó keres, pedig az tolja évtizedek óta.

Amikor a nyugdíjasok adóját eltörölték, nem egy helyen foglalkoztattak időseket. Kevesebbet fizetve is több maradt a zsebükben. Természetesen az aktívak szívták meg.

A NŐK40 korábban nyugdíjba menőinek ki termeli ki a nyugdíját?

Stb stb stb...
Emmersson71
@tothjani: Majd rákenik Sorosra és Gyurcsányra. Jaa..meg Brüsszelre.
Sámannus
Van más is a nyuggerokat is befírolják 500000-l biztoan utána már rubel lesz, vagy szét baszott tenge.
Nessy
@tothjani: Úgy érzi, hogy ez igazságtalan, hogy csak 25 év alatt jár kedvezmény! Ha marad Orbán, epedve várja az újabb kampányidőszakot 3 év múlva, hátha akkor már 35 év lesz a korhatár!
Néro
Ezt is ebaxták Fitymáék mint a csirkefar hátra ' árbefagyasztást ' . Hülyék ezek mindenhez. Ja nem. Lopni tudnak ahhoz van eszük.
kissé felnőttem
na orbán akkor népszerü vagy látod a 25 éveseknél is ??? ébredj aztán mert lekésed a gépet is Ha ha ha
kissé felnőttem
Sajnos de igaz ,hogy mi mert az elsőkkel kicsinyenként tesztelte a nép tűrő képességét akkor hallgatot mindenki és egyxre el kanászodott és már repűlövel járt meccsre meghivásokra braziliától Tokiót kihagyta meg vak cinák ot , beszerezni itt volt a csúcson de van lejjebb is tán ?
Lepényleső
"Nesze semmi,fogd meg jól!" Ez a bán rendszer alapja;mindenki legyen megosztva,
így övé a korona? (Egyébiránt aki semmi kedvezményre nem jogosult mert idős,
ő nem joggal érezheti,hogy hátrányosan diszkriminálják,- ez a sok közül az egyik
megosztás,- ami aljas szemét hozzáállás?)
földlakó
"mondjátok hogy ilyen nem lehetséges, ilyet nem tehetnek". Kedves anyuka a rabszolgatörvény kimaradt?
Istenakinincsen
Kezdem azt hinni,hogy Orbán Viktor csak egy bábu.Ő van kirakva a frontra és felolvasni tudja csak a játékszabályokat.
Ki irja neki amit felolvas?Miért nem tud fejból beszélni mint sokan mások?Miért nem áll ki vitára?
Cucika
Nagyon aljas politikát alkalmaz Orbán ezzel is. Az embereket uszítja egymás ellen. Mennyivel becsületesebb volt a régi módszer.
Yoda69
Ez megint tipikusan orbani megoszto, kulonbozo retegeket egymasnak fordito muvelet. Ha igazan segiteni akart volna, akkor mondjuk levitte volna az SZJA-t egysegesen 12-13%-ra, De nem. Kiemelt egy reteget, akiket ezert szivatnak a munkahelyen, a masik reteg meg duhong a megkulonboztetes miatt. Mocskos szemet huzas ez orbantol.
Ugyanigy baszott ki a nyugdijasokkal is. Most odaloki nekik a 13. havi nyugdijat, holott mar 12 eve ezzel kampanyolt, sot 14. havival is. Eddig nem adta meg, mikozben a forint a felet eri a 10 evvel ezelotti ertekenek. Ha igzsagos akart volna lenni, akkor minimum duplaznia kellett volna a nyugdijakat, legalabbis a legalacsonyobb szegmensben.
emerencia
Az általam ismert ebbe a korosztályba tartozók jelentős többsége bulimániás. Most a nagyobb keresetből általuk nőni fog a vendéglátóipar bevétele.
kereső
Nem értem a kérdést. Ha egyszer "orbánék tesznek tönkre" benneteket, akkor nem ők a felelősök? Vagy Vajákos Bori néne a Lúdas Matyiból? Na, de a legegyszerűbb megnevezni a felelőst, kedves levélirók: Gyurcsány.
TASzSz
Teljeskörű NAV ellenőrzést kell kérni a főnök cégére! Persze titokban! Amilyen a mosdótál, olyan a törölköző...
Málna
Nem értem, hogy mivel teszik tönkre őket. Azzal, hogy többet kereshetnek? Tényleg hülyék az emberek. Meg is érdemlik a nyomorukat.
ómió
Hogy engem anno miért nem így "tettek tönkre" az efftársak...!? Biztos volt rá számos, "egyéb módozatuk"!
lusta
Ezt az ötletet a lengyelektől nyúlták le, Ott 2019-ben vezették be a 26 éven aluliak adómentességét.
DE.
Van a lengyeleknél egy-két apró feltétel, Például a megbízásos szerződés, vagy esetleg az egyéni vállalkozás kizááró ok. Meg a bérplafont is megadták. Ha a bérplafon feletti a keresete, akkor ugrott a kedvezmény.
Emmersson71
@Málna: Ha egy munkáltató közli a 25 év alatti dolgozójával, hogy vagy elfogadja, hogy 6 órásként jelenti be ezentúl, vagy viszlát, akkor ezzel bizony nem jár jól a fiatal! Marad a fizetése, hiába a törvény, mert a munkáltató nem szeretne feszültséget az idősebb dolgozókkal. A helyzetet pedig Orbán kormánya alakította így a gusztustalan SZJA mentességet biztosító törvénnyel!
Nesze semmi, fogd meg jól!
rbela
Szerintem, most hogy a garantált bérminimum 260.000 ft lett és esetleg egy kezdő 20 éves dolgozó szja, mentességgel többet keres, mint egy több éve ott dolgozó akinek 270.000 ft a fizetése, ez hatalmas megkülönböztetés, ezt korrigálni kellene,
Málna
@Emmersson71: Akkor nem Orbánék teszik tönkre őket, hanem a munkáltató. Bár ha valaki ezt eltűri, az meg is érdemli.
Emmersson71
@Málna: De, Orbánék teszik tönkre, mert ők "kényszerítik" a munkáltatókat ilyen döntésre!
kereső
Nem kell ezen vetyengeni. Le kell adni a nyilatkozatot a munkáltatónak, hogy nem kéri az adóelőleg megállapitásnál a kedvezmény igénybevételét.A 2022-es év adóbevallásában meg majd érvényesiti egy összegben.Az adókedvezmény igénybevételének nem feltétele, hogy havonként vegyék igénybe.
kereső
Itt az a probléma, hogy az idősebb kollégák fizetése méltánytalanul alacsony, ha már a 15%-os szja is észre vehető a nettó bérekben a kifizetési jegyzéken.
Málna
@Emmersson71: Senki nem kényszeríti semmilyen döntésre a munkáltatókat. Csak be kell tartaniuk az előírásokat és kész. Semmiben nem kell dönteniük.
Emmersson71
@Málna: Nincsen olyan előírás - pláne a Munka törvénykönyvének kiherélése után -, amely tiltaná a szerződésmódosítást!
Gyurka80
@KisTehen: Biztos moslékos a főnökasszony! A munkáltatónak csak a bruttó bérhez van köze.Ahhoz, hogy valakinek adókedvezménye van NINCS. Ennyi erővel a 2-3 gyerekesnek alacsonyabb bért ad?Hülye cégnél nem érdemes dolgozni!
Gyurka80
@Emmersson71: Ez NEM döntés, ez hülyeség! Csak a bruttó bérhez van köze.
Málna
@Emmersson71: De nem kell szerződést módosítani! Senki nem kényszeríti erre a munkáltatót.
Gyurka80
@kereső: Nagyokos, ha te lennél ebben a helyzetben félre állna a pofád! Az most jár, munkáltatónak semmi köze hozzá!
Emmersson71
@Málna: De, igen..a helyzet! Mert az idősebb munkavállalók esetleg továbblépnek, amiért bérfeszültség alakul ki.
Málna
@Emmersson71: Így meg a fiatalok lépnek tovább. Aki akar, menjen. Milyen munkáltató az, aki hagyja magát zsarolni, sőt, erre válaszként ő maga is elkezdi a többi munkavállalót zsarolni? A gyerekem érintett a témában, még csak fel sem merült senki részéről, hogy ne fogadja el a kormány előírását.
Gyurka80
@Emmersson71: Elárulnád a munkáltatónak mi köze a nettó bérhez?
Emmersson71
@Málna: Így van, elmennek, ha nem vállalják be, hogy jogosulatlanul kap(ná)nak magasabb bért ugyanannyi munkáért - miközben pont az idősebb dolgozóknak járna több.
Emmersson71
@Gyurka80: Leírtam már, keresd ki a bejegyzések közt!
Gauntlet
mégis rászavaznak a Fideszre! miért?
vacsi
Ezt a baromságot meg ki találta ki? Mindegy, hogy ki mit ír alá, amikor majd kitölti a 2022 évről az adóbevallását, egy összegben visszaigényelheti a edvezményt - még jobban is jár, mintha havonta, kis összegekben kapja meg, és elkölti... Olvassák már el a törvényt!
Gyurka80
@Gauntlet: Azért, mert nem olyan gyagyák mint TE!
vacsi
@Nessy: Ebben tévedsz: nem kell levonnia havonta, csak, ha a dolgozó kéri. Ha nem kéri, akkor majd az éves adóbevallásnál, a következő évben az egész évi kedvezményt egy öszegben kapja vissza! Én mindig így csináltam, jól jött egyszerre egy nagyobb összeg... És a gyerekeim is így tesznek.
vacsi
"Egyszerű, vagy aláírom és elmegyek máshová, vagy maradok itt ugyan annyiért mint előtte." - Kedves butuska fiatal! Olvasd már el a rendeletet - és utána nyilatkozgass, de ne hülyeséget!
Nessy
@vacsi: Bármit is tesz az ifjú, mindenképp fennáll a bérfeszültség, ami nem épp ideális állapot. Lehet véleményt mondani látatlanba, de nem biztos, hogy a vállalkozás olyan remekül áll, hogy biztosítsa a többletbért. Különösen ami az energia és egyéb költségek növekedését is illeti. Sok kisebb vállalkozást viselt meg az elmúlt pandémiás időszak. Mert a "támogatás", az eléggé szelektíven működött.
magyar1
@Málna: Az a baj, hogy a kezdőket a cégek nem szeretik felvenni mert kevés a gyakorlati tudásuk de még ha többet is kell fizetniük érte akkor meg még úgy sem alkalmazzák. Gondolj bele, ha céged van és alkalmazottat akarsz felvenni szereted ha nem kell tanítgatni.
Málna
@Nessy: @magyar1: A vállalkozás semmilyen többletbért nem fizet, ez csak az államnak bevételkiesés.
Nessy
@Málna: Nem az a dillema! A fiatal kap hirtelen 15 % béremelést, de ennyit nem biztos, hogy az idősebb, gyakorlott dolgozóknak is tud adni, és ebből lesz a bérfeszültség! ugyanis annak már több a járulék vonzata, amit a 4% szocho csökkentés nem fedez!
vacsi
"nem biztos, hogy a vállalkozás olyan remekül áll, hogy biztosítsa a többletbért."
Itt többlet-bérről szó sincs: a fizetése ugayanannyi marad, mint eddig volt, mindenkinek. De a 25 év alattiak jogosultak adókedvezményre, amihez két módon juthatnak hozzá:
- kitöltik a nyilatkozatot, hogy a munkáltató havonta adja a kedvezményt
- a következő évben, amikor beadják az előző évi adóbevallásukat, a kedvezmény összegét mind a 12 hónapra utólag kérhetik - ezt a NAV fizeti vissza nekik

Egyébként az is feszültséget gerjeszthetne, ha egymás mellett dolgozik egy 62 és egy 66 éves: aki már nyugdíjas, és a nyugdíja mellett dolgozik, gyakorlatilag 2-szeres fizetést kap - szemben pl. a néhány évvel fiatalabbal, aki csak a fizetését kapja...
Rizikó
Jó lenne akkor a munkaadót ekézni nem a kormányt!
vacsi
@Rizikó: Miért kellene bárkit is ekézni?T Ez egy óriási segítség a fiataloknak - és a munkáltatónak egy fillérébe nem kerül. Ezt a pénzt, amit most havonta kifizethet adókedvezményként, addig is fizette - csak az adóhatóságnak.
magyar1
@Málna: Teljesen igazad van, hiszen nem a cég fizeti hanem a nav adja vissza. Félreértettem, bocsi. Tényleg kár ezen vitatkozni, senkinek nem lesz vesztesége. Csak kevesebb lesz az adója a 25 év alattinak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.