November 25-én tartották meg a házkutatásokat, de a kormány nem válaszolt az rtl.hu-nak arra vonatkozóan, hogy ők értesültek-e ezekről az akciókról.

Az RTL Híradója, illetve az rtl.hu számolt be arról hétfőn, hogy tavaly november 25-én három minisztériumban is házkutatást tartott a Központi Nyomozó Főügyészség a Völner Pál államtitkárt és Schadl Györgyöt, a magyar bírósági végrehajtói kar elnökét érintő korrupciós ügyben. 

Völner-Schadl-ügy: három minisztériumban is házkutatást tartottak novemberben

Fotó: Illusztráció/RTL Híradó

A házkutatásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI), az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), valamint a Miniszterelnökségen folytatták le, a nyomozati anyagok szerint azokról a pályázatokról kerestek iratokat, melyekről Schadl György beszélt a lehallgatott telefonbeszélgetésekben, és amelyeknél Völner Pál segédkezhetett kapcsolatot teremteni az érintettek között.

A cikk szerint Schadl ekkor már hetek óta előzetes letartóztatásban volt, Völner Pált ugyanakkor csak december 7-én gyanúsította meg a nyilvánosság előtt a Legfőbb Ügyészség. 

A nyomozati iratok alapján az első házkutatást a Miniszterelnökség Bihari János utcai épületében tartották, ahol Süli János atomerőmű-bővítési tárca nélküli miniszter hivatala van. Azért ide szálltak ki a nyomozók, mert Schadl és Völner egy pályázat kapcsán emlegette Sülit, sőt egyszer Völner arról beszélt Schadlnak, hogy a miniszterrel egyeztetett, aki "szeretettel várja ezt a dolgot". Ám a nyomozók sem a találkozó nyomát nem lelték meg a miniszter és az egyik államtitkára naptárában, sem pedig a pályázattal kapcsolatos iratokat nem találták meg. (Egy vízzel működő motor tervéről volt szó, a pályázati anyagot pedig Schadl a lehallgatott telefonbeszélgetései egyike szerint átküldte az érintett államtitkárnak, Kovács Pálnak.)

Ezzel kapcsolatban az ITM-ben egy másik államtitkárral, Steiner Attilával is volt egyeztetés, ezért a nyomozók ott is feltűntek, ám ott sem találtak semmit a projekttel kapcsolatban.

Az EMMI-ben már nagyobb sikerrel jártak (Schadl egy oktatási központ engedélyezése kapcsán kért Völnertől segítséget, aki odaszólt az EMMI-be a megfelelő helyre), ott a nyomozóknak Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár több iratot is átadott.

Az rtl.hu cikke szerint a nyomozati iratokból nem derül ki egyértelműen, hogy a házkutatások során mennyit árultak el a nyomozók a folyamatban lévő ügyről. 

Az RTL beszámolója szerint a nyomozati iratokból nem derül ki egyértelműen, hogy a házkutatások során a nyomozók mennyit árultak el a folyamatban levő ügyről, a kormány pedig nem válaszolt a kérdésükre, hogy a házkutatások idején tisztában voltak-e azzal, milyen ügyben nyomoznak az ügyészek. Az rtl.hu megkérdezte a kormányt, hogy Orbán Viktor, vagy a kormány tagjai értesültek-e a házkutatásokról (és hogy milyen ügyben folynak ezek), ám erre nem kaptak választ azóta sem.

Annyi mindenesetre kiderült a nyomzati anyagokból, hogy az ügyészség november 10-én értesítette a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnökét Schadl György letartóztatásáról és az ellene felhozott vádak egy részéről, mivel tavaly októbertől a bírósági végrehajtók felügyelete Völner alól ehhez a szervezethez került át. A cikk szerint a kormány azt sem árulta el, hogy ez a hatóság megosztott-e bármilyen információt a miniszterrel, vagy a miniszterelnökkel Schadl letartóztatása kapcsán.

Orbán Viktor a tavaly decemberben tartott sajtótjékoztatón az RTL kérdésére azt válaszolta, hogy ő is csak akkor hallott erről az ügyről először, amikor a Legfőbb Ügyészség közleményben jelentette be, hogy Völner Pál ellen is folyik a nyomozás, és kikérik a mentelmi jogát – azaz december 7-én.

Forrás: rtl.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
három minisztériumban házkutatás? na ne röhögtessenek...
Dr. Proktor
Kis hallal indult, aztán mikor cápa került a hálóba már nem lehetett eltitkolni...
Már csak a Gazda személye kérdéses, bár Rogán ehhez kisfiú, így nem marad más választás mint a

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.