A kormánypárt józsefvárosi lakossági fórumára két szerkesztőség munkatársait sem engedték a kormánypártiak a terem befogadóképességére és a járványhelyzetre hivatkozva. 

A Telex cikke szerint közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), miután a napokban egy fideszes józsefvárosi lakossági fórumra két szerkesztőség (Telex és 444) újságíróját sem engedték be a terem befogadóképességére és a járványhelyzetre hivatkozva. 

A MÚOSZ szerint nincs joga a pártoknak egy nyilvános eseményről kitiltani a sajtót

Fotó: Facebook/Sára Botond

A cikk szerint a MÚOSZ a közleményében kiemelte, a pártoknak a választási kampányban sincs joguk ahhoz, hogy nyilvános eseményekről kitiltsák a nyilvánosság munkásait, mert ezzel sérül az állampolgárok alapvető joga, a tájékozódáshoz fűződő jog. 

A MÚOSZ a rendezvények felelőseinek figyelmét arra is felhívta, hogy a média munkatársainak kitiltása törvénysértő, és egyetértettek a Telex álláspontjával is: 

„Ha a sajtót nem engedik be a nyilvánosan meghirdetett gyűlésre, akkor szabálysértést követnek el. A szabálysértési törvény szerint gyülekezési joggal való visszaélésnek számít, ha a gyűlés szervezője vagy vezetője kizár egy újságírót a rendezvényről.”

A MÚOSZ egy tavaly december 23-ai állásfoglalását is idézi, amelyben arról írtak, Magyarországon az Alaptörvény, az Uniós Alapszerződés és a médiatörvény is állampolgári alapjognak tartja a befolyástól mentes tájékoztatáshoz való hozzáférést. 

Az Alaptörvény szerint: "Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit."

Az újságírói szövetség szerint amikor a választók az ország jövőjéről döntenek, vagyis a parlamenti választásoknál, különösen fontos, hogy ne sérüljön senkinek a tájékozódáshoz való joga, hogy törvényesen működjön a demokratikus nyilvánosság.

Forrás: telex.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@Csizmás Kond: Na, mesélj, tudsz valamit Covid ügyben? A Mandiner vagy a Pesti Srácok..stb.. firkászaira nem vonatkoznak a pandémiás szabályok, ők nem fertőznek/fertőződnek?
Aztán csodálkoztok, hogy fullos ellenőrzést sürget az EBESZ :P
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
@Csizmás Kond: Na, mesélj, tudsz valamit Covid ügyben? A Mandiner vagy a Pesti Srácok..stb.. firkászaira nem vonatkoznak a pandémiás szabályok, ők nem fertőznek/fertőződnek?
Aztán csodálkoztok, hogy fullos ellenőrzést sürget az EBESZ :P
Emmersson71
@KisTehen: Mármint az MTV székházból - "az ostrom elfogult közvetítése miatt" - ..és nem Gyurcsány tiltotta ki a HÍR TV-t! De egyébként majdnem igazat mondtál ;)
Toller Béla
Majd orbán aláír egy rendeletet, amely szerint delegálja a körházi főparancsnok ezirányú jogkörét minden ajtónállóra ... és az AB el is fogadja !
Csizmás Kond
@Emmersson71: Mit mondjak, aki elsőre nem tud értelmezni az másodjáéra ha érti is letagadja hogy ne tünjön butának.
A covid űgyben az az eljárás hogy egy rendezvényre a befogadó terem csak bizonyos százalékát szabad kitölteni, így aki idejében megy az bejut a többi sír és panaszkodik...a hívei meg fújják a butaságot.
ómió
Az efftársi pártoknak márpedig van!
Lepényleső
Joga nincsen hozzá,de erőszakszervezete van,amit nem mellékesen közpénzből finanszíroznak,
amit nem mellékesen a kormánypártokon kívüliek nagy többségének befizetései életben is tartanak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok