A Mozdonyvezetők Szakszervezete február 4-én a Fővárosi Törvényszéktől kérte annak megállapítását, hogy a március 10-re 0 órától határozatlan időre meghirdetett sztrájk törvényes.

Sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők, megbénulhat az ország
Kép: Pixabay

A MÁV-START tegnap közleményében jogszerűtlennek minősítette a sztrájkot, és bejelentette: ellenkérelmet nyújtott be a törvényszékhez. A szakszervezet erre reagálva mindössze annyit közölt, hogy

a jogszerűség megállapítása nem a munkáltató, hanem a bíróság dolga.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a február 2-án kiadott sztrájkfelhívásban azt közölték, hogy tavaly júniusban azért nem írták alá a MÁV-Volán csoportra vonatkozó bérmegállapodást, mert a középtávú 15 százalékos garantált béremelés nem biztosítja a mozdonyvezetők, vasutas munkavállalók reálkeresetének három évre szóló érzékelhető növekedését.

A 2021. október végén kezdeményezték a bérmegállapodás újratárgyalását, hivatkozva a bérminimum közel 20 százalékos emelésére, az infláció vártnál jóval magasabb és tartós szintjére, valamint a GDP kiemelkedő növekedésére.

Erre érdemi választ nem kaptak.

A vasúttársaság nem ismerte el a veszteséget, és kijelentette, hogy elkötelezett a bérmegállapodás mellett, ahhoz tartja magát. 

Nem fogadjuk el, hogy a nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatt közel egy havi keresetünket elveszítettük, ennyivel ér kevesebbet a pénzünk! Nem fogadjuk el, hogy az elszenvedett reálkereset veszteségünk ne kerüljön ellentételezésre!

– áll a mozdonyvezetőkhöz szóló sztrájkfelhívásban.

A MÁV-START tegnap kiadott közleménye alaptalannak, jogszerűtlennek és felelőtlennek nevezte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését, ezért a benyújtotta ellenkérelmét a sztrájk jogszerűségéről dönteni jogosult Fővárosi Törvényszékhez.

Forrás: index
Címlapkép: pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Medvepapa
Ez akkor lenne ütős, ha a pedagógusokkal egyiden sztrájkolnának. Na ebben volna erő.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Attól, hogy nem fog menni a vonat, még vitatkozhat a MÁV vezetősége és ülésezhet a bíróság is.
Clavigo
@Medvepapa: ..egészségügy,szocialis ágazatok..stb.. Sajnos a szakszi- vezérek jól elvannak ..Elvakaróznak,,egyeztetnek...
jesz
teljes leállás? Semmi elégséges szolgáltatás? Na, az már sztrájk...lesz is botráy rendesen...
...és ki lesz a feketeseggű?...hát perszehogy a mozdonyvezetők...
ómió
A tanár efftársak után a bakter efftársak csapata a "soros"!
Medvepapa
A rendszer váltás egyik legnagyobb szégyene, hogy a szakszervezeteket porrá zúztak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.