Változások álltak be a fizetési metódusban. 

Hosszú évekig megszokhattuk, hogy a gépjárműadós levelet és csekket a településünk önkormányzatától kaptuk meg, neki fizettünk, vele álltunk kapcsolatban. Ez a helyzet azonban megváltozott, ezért ne rutinból cselekedjünk – figyelmeztet a Blikk.hu. 2021 óta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek.

Figyelem! Idén már nem a megszokott módon kell befizetni a gépjárműadót!

Forrás: 123RF.com

A gépjárműadót főszabály szerint az fizeti, aki a járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Ha tehát valaki év közben használt gépjárművet vásárolt, akkor csak a következő évtől kell fizetnie utána az adót. A vásárlás évében ezt még az eladónak kell kifizetnie akkor is, ha például csak január elsején volt tulajdonos, 2-ától már a vevő szerepel a forgalmiban. Használt autó adásvételénél és átírásánál érdemes erre figyelni. Ahogyan arra is, hogy időben, lehetőleg rögtön megkössük a vásárolt kocsira a kötelező biztosítást, és ha akarunk rá, akkor a cascót is. Az adó szempontjából a forgalmiban szereplő dátum a perdöntő.

A NAV-tól határozatot kapnak azok, akiknek a tavalyihoz képest megváltozott a gépjárműadójuk. Akik viszont változatlan összegű adót fizetnek, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre. Idén az adót már kerekítés nélkül, forintban kell megfizetni. Ha csak ez a különbség a tavalyi adóhoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítőlevelet küld. Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre) küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető. A többiek postán kapják meg a papírokat. A tárhelyre érkező iratot érdemes a Tartóstárba áthelyezni, mert különben az irat csak 30 napig érhető el a tárhelyen, utána törlődik.

Arról, hogy meddig, hova és hogyan kell befizetni az adót, a Blikk.hu cikkében olvashat részletesebben. 

Forrás: Blikk.hu 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.