A pedagógusok a polgári engedetlenség eszközével fejezik ki tiltakozásukat az ellen, hogy a kormány egy rendelettel kvázi megtiltotta nekik a sztrájk lehetőségét.

A RTL Híradója szerint a jövő héten vidéki iskolákban is várható, hogy lesznek polgári engedetlenségi akciók, amivel a tanárok azon kormányhatározattal szembeni tiltakozásukat fejezi ki, mely kvázi megtiltja nekik, hogy március 16-án sztrájkolni tudjanak. 

Február utolsó hetében már vidéken is folytatják a tanárok a polgári engedetlenségi akcióikat

A kőbányai Szent László Gimnázium épülete, ahol február 14-én, hétfőn a tantestület 12 tagja elkezdte a polgári engedetlenségi megmozdulásokat az országban elsőként.

Fotó: Facebook/Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A Híradó anyaga szerint míg ezen a héten jobbára fővárosi iskolák tantestülete vett részt a polgári engedetlenségi akciókban, a következő héten azonban már várhatóan több vidéki iskola és egy óvoda tantestületének több tagja is csatlakozni fog a kezdeményezéshez. 

Szűcs Tamás pedagógus a Híradónak elmondta, Miskolcon több intézményben is lesz megmozdulás a tanárok körében (ő maga már pénteken egyedüliként kiállt a pedagógusok érdekeiért). 

Az RTL videójában elhangzott, a tanári szakszervezetek hadakoznak a kormánnyal, legutóbb tavaly ősszel álltak neki, hogy a bérkérdésükben és más ügyekben keresztülvigyék az akaratukat – de eddig nem jártak sikerrel. Január végén már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, azonban a kormány azt már előre törvénytelennek b aélyegezte megmozdulást. A szakszervezetek március 16-ra már egész napos sztrájkot hirdettek, a kormány erre és a figyelmeztető munkabeszüntetésre válaszul egy rendeletben úgy szabta meg a sztrájk idejére vonatkozó elégséges szolgáltatást, hogy igazából a tanárok nem tudnak sztrájkolni nagyon.

Emiatt indultak meg a tanári polgári engedetlenségi megmozdulások (régebbi kifejezést felújítva: vadsztrájkok) Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint. Gosztonyi a Híradónak elmondta, nem az érdekvédelmi szervezeteket hibáztatják a helyzetért a tanárok, hanem a kormányt. 

Az RTL a héten többször is megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ám onnan csak annyi választ kaptak, hogy az EMMI arra kéri a szakszervezeteket, 

"legyenek tekintettel a gyerekekre és a szülőkre."

Gosztonyi Gábor szakszervezeti alelnök szerint ők nem is szervezhetnének ilyesfajta megmozdulásokat, ám büszkék a tanárokra. A Híradónak így vélekedett:

Ékes bizonyítéka annak, hogy itt nem a szakszervezetek politikai indíttatásból, baloldali, gyurcsányista, sorosista, brüsszelista, mindenféle ármányból szervezkedők dolgáról van szó, hanem valóban annyira katasztrofális a helyzet a magyar közoktatásban, hogy a kollegáknak már nincs mit veszteniük.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos elnökségi tagja a Híradónak elmondta, kapnak a tanároktól olyan jelzéseket, hogy tárgyalások helyett az érdekvédelmi szervezetek is álljanak bele ezekbe az akciókba, de ők ezt nem tehetik meg. 

Mi azokon az egyeztetéteseken is (amit a kormánnyal folytatnak – a szerk.) folyamatosan részt veszünk, még akkor is, ha látjuk, hogy az ellenoldali fél tapodtat nem akar a saját elképzeléseiből visszavenni, de végigjárjuk ezeket az egyeztetési folyamatokat, különben nem teszünk eleget a jogszabályban előírt követelményeknek.

Nagy Erzsébet hozzátette, ha kell, akkor a Strasbourgi Nemzetközi Bíróságig is készek elvinni az ügyet annak érdekében, hogy szabadon sztrájkolhassanak a tanárok.

Forrás: rtl.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ditrich
Az iskolákban elfogynak szép lassan a tanárok! A kórházakból le amortizálódnak a szakápolók. Akik maradnak hozzá kell szokjanak hogy úgy bánnak velük ahogyan tisztességes ember a kutyájával sem! A rászorulókon nem kell segíteni! Segítsenek magukon vagy dögöljenek meg! Magyarország előre megy nem hátra?
Nyírfa
Tetszik! Nagyon! Végre egyre többen értik meg, hogy vannak helyzetek, amelyeket a szép szó nem old meg.
Pálinkás Pál
sajna semmit nem fognak elérni...gazdasági ,fenntarthatósági értelemben tök mindegy, tanítanak, vagy sem..a helyzet rögtön más lenne ha mondjuk az áruszállítók csinálnák ugyan ezt...
Ditrich
Az iskolákban elfogynak szép lassan a tanárok! A kórházakból le amortizálódnak a szakápolók. Akik maradnak hozzá kell szokjanak hogy úgy bánnak velük ahogyan tisztességes ember a kutyájával sem! A rászorulókon nem kell segíteni! Segítsenek magukon vagy dögöljenek meg! Magyarország előre megy nem hátra?
Gauntlet
Máshol is kemény a helyzet ám! Ők miért nem mennek? :(
ómió
Régóta mondom, párezret ki kéne rugni, ahogy anno Böszme efftárs tette, "teljes megelégedettségre"! Polgári engedetlenség akkor fel se merült!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.