A magyar-ukrán gazdaság összefonódási pontjai miatt bizonyos élelmiszerekből hiány alakulhat ki. Ukrajnából többek között lenmagot, cirokmagot, mézet és takarmányt importálunk.

Az Agrárminisztérium figyelemmel kíséri az orosz-ukrán háborús helyzetet, szükség esetén haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket. A kormány célja továbbra is a lakosság élelmiszerrel való ellátásának, a mezőgazdasági termeléshez, az állattartáshoz és az élelmiszer-előállításhoz szükséges feltételek, valamint a termelést biztosító szolgáltatások zavartalan biztosítása

– fogalmazott Nagy István agrárminiszter.

Akadozhat az ellátás – ezeket az élelmiszereket importáljuk Ukrajnából

Fotó: 123rf.com

Az agártárca vezetője elmondta, hogy a hazai élelmiszer-ellátást jelentősen nem befolyásoló kereskedelmet folytatunk Ukrajnával, ezért az ott kialakult háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni. Kifejtette, Ukrajnából például lenmagot, cirokmagot, mézet és takarmányt importálunk. A miniszter kiemelte, a háború közvetett hatásaként azonban számolni lehet például a gabonafélék árának világpiaci emelkedésével, ami Magyarországra is begyűrűzhet – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy a tárca figyelemmel kíséri az egyes agrárágazatokat (például a vetőmag-előállítást és forgalmazást, vagy a takarmányozást) érintő hosszabb távú hatásokat, a lehetséges közvetett problémákat folyamatosan vizsgálja. „A szakmai szövetségektől kérjük, hogy amennyiben bármilyen nehézséget, problémát tapasztalnak, jelezzék felénk. Természetesen indokolt esetben – ahogy az a korábbi nehéz helyzetekben is történt – haladéktalanul megtesszük a szükséges lépéseket" – tette hozzá.

Nagy István emlékeztetett, hogy a magyar élelmiszer-termelés kapcsán már többször is bebizonyosodott, hogy erős, stabil ágazat, képes sikeresen venni az akadályokat. Az elmúlt években a kormány milliárdokat fordított a magyar agrárium fejlesztésére, többek között ez is hozzájárul ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a biztonságos és folyamatos élelmiszer-ellátást hazánkban.

Forrás: Agrárminisztérium

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
Óóóó a jó ég áldja meg! Ebben a helyzetben tényleg rohadt fontos a cirok és lenmag!!
Németh István
A megnyugtató megoldás >> Abige szemetet a vagyonából kiforgatva a gyárat államosítva megoldódnak az indokolatlanul magas árakon való tápszerek forgalmazási gondjai! A termelők olcsóbban ÉS TÖMEGESEN LESZNEK KÉPESEK A SZÜKSÉGLETEKET KISZOLGÁLNI!
A méztermelés ösztönzésére okos pályázatok kiírására van szükség, de lehet méhcsaládok betelepítésével is kiváló eredményeket elérni! Csak akarni kéne ÉS az elszemtelenedett termelői árakat le kell törni! Rá kellene jönni végre, hogy ha többet akarnak keresni a termelők akkor többet kell dolgozni és NEM ÁRAKAT EMELNI! Ezzel pont a saját életterüket szűkítik le, az emberek leszoknak a méz használatáról!!! Ha ezt akarják, rajta!
kissé felnőttem
@Németh István: na akkor ez a valóság vagy csak elmondom a tényeket TSZ telep 1000 feletti állomány ja volt csak tsz vizeletek a placcon meg a talajba. szippantóssal begyüjtve mezei árkokat félig töltve és 300 méhcsalád egyedei mivel a lén megcsillan a nap, a méhe onnan szivogat , Repcetábla virul fúllra virágban traktor kimegy kinyitja a permetezőt és? hullnak a méztermelő méhecskék. ez Móvár felé pld zajlott. más kertszomszéd cseresznyefáján ezrével a méhet a virágporért.jön a kontár permetező reggel 7,10 perckor aztán elküldöm a sunyiba mert az enyémeket pusztitotta de ha kormányhivatalba bejelentem a háza a gatyája is rámegy Nos itt tartunk ám ma magyarországon
simmering73
A magyar agrárium stabil, erős, stbil, száz lábon áll. Akkor nem kell rinyálni.
Németh István
@kissé felnőttem: Az ész egy dolog! Az, hogy az neked nincs az egy másik dolog! Az ukrán import, mert ugye erről van szó, egy dolog, de miért is, hogy a magyar lakta lakóssággal lojálisabb legyen az ukrán dollárra éhes maffiája! Nem a hülye duma kell> @kissé felnőttem: gondolkozni kéne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.