Az állam a kötelességét teszi, amikor támogatja a következő nemzedékeket nevelő intézményeket – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új, 6,5 milliárd forint kormányzati támogatásból épült sportcsarnokának átadásán pénteken.

Gulyás: az állam kötelessége a következő nemzedékeket nevelő intézmények támogatása – 6,5 milliárd kormányzati támogatásból épült a gimnázium sportcsarnoka
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely kiemelte:

egy olyan magas színvonalú oktatási intézmény fejlesztése, mint a budai ciszterci gimnázium, éppúgy érdeke az országnak, Budapestnek, mint ahogy magának az iskolának.

A miniszter megköszönte a ciszterci rendnek, hogy az iskola működtetésével hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is legyenek, akik "nemzetben gondolkodnak", akiknek egyéni sorsukon túl a nemzet, az ország sorsa is fontos.

Azt is megköszönte a rendnek, hogy olyan iskolát működtet, ahova sok szülő íratja be szívesen a gyermekét.

Hozzátette:

a rendszerváltoztatás óta nagy utat tettek meg az egyházi iskolák. Büszkék lehetnek arra, hogy a kormány nem tudta úgy növelni az egyházi fenntartású iskolák számát, hogy ne legyen ezekben még mindig nagyobb túljelentkezés, mint amekkora az államiakban van.

Gulyás Gergely szólt arról is:

az oktatáshoz hozzátartozik a mindennapos testedzés is, ezért ragaszkodik a polgári kormány következetesen a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosításához az iskolákban.

Simicskó István, a XI. kerület KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt:

az új sportcsarnokkal és a gimnázium mellett lévő Szent Imre-templom felújításával megszépült Újbuda szíve.

A kerület büszke arra, hogy ilyen épületegyüttese van, és büszke a ciszterci gimnáziumba járó diákokra is – mondta, hozzátéve, tapasztalatai szerint az egyházi iskolákban végzett fiatalok hite és értékrendje is stabil.

A KDNP frakcióvezetője szólt arról is: a sport fontos eszköze a nevelésnek, formálja a gyerekek jellemét, "fair play-re", sportszerűségre nevel.

Ha pedig a sportból áthozzuk a sportszerűséget a mindennapjainkba, akkor emberibb életet élhetünk

- tette hozzá Simicskó István.

Az új épületet Bérczi László Bernát ciszterci apát áldotta meg. Az apát köszönötjében úgy fogalmazott: "elődeink bátorságának és hitének talaján állunk ma itt".

Azt mondta, nagyot kellett álmodni, amikor a rend az XX. század elején, "egy égszakadással jellemzett történelmi korban" elindította budapesti iskoláját, de hajtotta őket a hit, hogy a jó célhoz megadatik a kegyelem és minden szükséges földi eszköz.

Hozzátette:

nagyot álmodott az apátság 2017-ben is, amikor az új sportcsarnokot tervezni kezdte. Elmondta: az iskola "régóta görgetett problémái" a sikeréből fakadtak, az eredetileg 600 főre és heti két testnevelésórára méretezett iskolaépületet az utóbbi 20 évben egyértelműen kinőtte az intézmény. Ehhez az álomhoz csatlakozott a kormány, három kormányrendelettel összesen 6,5 milliárd forinttal támogatva az új épület megvalósítását.

Az új sportcsarnokkal az összes sportteret az iskolán kívülre helyezve a gimnázium "fellélegezhet" – mondta Bérczi László Bernát.

A sportcsarnok átadása a Miniszterelnökség és a gimnázium csapatának futballmérkőzésével zárult.

A 3700 négyzetméteres sportcsarnokot Peschka Alfréd tervezte. A neobarokk iskolaépületet és – a Villányi út felől nézve – a bal oldalán elhelyezkedő, modern, látszóbeton homlokzatú sportcsarnokot egy üveghíd köti össze.

A sportcsarnok földszintjén egy két szint belmagasságú kézilabdapálya, valamint – egymás fölött elhelyezve – két normál belmagasságú edzőterem található. A felső szinten szintén egy – az alsónál nagyobb – sportpálya van, százötven fős lelátóval. A mosdók, öltözők, tanári szobák a földszinten és az első emeleten lettek kialakítva.

A sportközpont alapkövét 2018 márciusában tették le.

A sportcsarnok építésével párhuzamosan az iskolaépület korábban sport funkciót ellátó helyiségeit ebédlővé, könyvtárrá, illetve tantermekké alakították át.

A budai ciszterci gimnáziumot 1912-ben alapította a rend, az oktatás ekkor a fővárostól – ideiglenesen – megkapott tantermekben folyt. Az iskola Villányi úti épületének alapkövét 1927-ben tették le, a Wälder Gyula által tervezett épületet két évvel később adták át. A gimnázium néhány év alatt az ország egyik legjobb középiskolájává vált, az 1940-es évekre a tanulólétszám elérte a nyolcszázat.

A kommunizmus idején a ciszterci rendtől elvett intézmény József Attila Gimnáziumként működött. A rendszerváltás után, 1992 szeptemberétől volt ciszterci osztály a gimnáziumban, 1997-ben pedig újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Az iskolának jelenleg kilencszáz diákja van.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Néro: Egyik ismerősöm is mindig ezt mondja, miközben közel 150 kiló:-)
Egyébként én biztosan az úthálózatot fejleszteném elsősorban, autópályákat építenék, a még meglévő földutakat hoznám rendbe, de az autópályák építése lenne az első, ha már fejlesztés.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Klubtag
@division: ...van, méghozzá a húgom és különösen tisztelem mivel valami hatalmas elhivatottság birtokában különösen sok figyelmet fordít a hátrányos helyzetű tanulókra (legyek már konkrét - a romákra). Ha nem lennének ilyen "szent őrültek" - sokszorosan több sérült, motiválatlan fiatal hagyná el az iskolát. Az egyházi iskolák választásának miértjeit nem ismerem különösebben, nem is minősítem - nem tudnék tárgyilagos lenni, mivel én nem követek semmiféle vallási irányzatot...fontos a pontos fogalmazás...az én hitem iránytűje a lelkiismeret, s ha igaz, hogy Isten bennünk lakozik, akkor ennél stabilabb nem is kell,,,,,,,,,,arra kell megtanítani a fiatalokat, hogy szerezzenek a világról minél több ismertet, tanuljanak meg szintetizálni és bízzanak magukban...
division
@Klubtag: Nekem nejem az, evangélikus ovit vezet, és pontosan arról beszéltem, amit te is írtál. Érdekes módon ő is így közelít a hátrányos helyzetűek felé mint a húgod, és amikor reggel a gyerekeket hozzák, már szaladnak is megölelni. A többi pedagógus is jó náluk, de valahogy mégis...Megérzi a gyerek, ki az aki szereti. Jó, van amikor már nejemnek is elege van olykor, de azt nem mutatja, megoldja magában. Sajnos azonban amikor haza kell menniük délután ezeknek a gyerekeknek, egészen más várja őket. Nyilván nem szabad általánosítani, de a másik két állami intézmény nálunk közel sem így kezeli a hátrányos helyzetűeket, legutóbb két SNI - s gyereket is elutasítottak, míg nejeméknél lett helyük. A lényeg, hogy nagyon meg kellene becsülni ma a jó pedagógusokat minden téren.
Klubtag
@division: ...még valami eszembe jutott: 2012. szeptembere óta az intézményi rendszer a KLIKK irányítása alatt áll, ez alatt az idő alatt mi az, hogy mondvacsinált okok miatt utasítják el a jelentkezőket; másik inkább személyes tapasztalat, de kivetíthető: könnyebb úgy elérni a szekrény tetején lévő befőttet, ha székre állhatok, mint ha csak egy sámli áll a rendelkezésemre...
division
@Klubtag: A mondvacsinált szót az SNI - sekre értettem, de olyan gyerek is van az oviban, aki pl. laktóz érzékeny, asztmás, így figyelni kell az óvónőknek arra, hogy szükség esetén megkapják a gyógyszereiket. Az ilyen dolgok nem igazán feküdtek az államikban, jött a szokásos helyhiány, kevés az óvónő, dajka, stb. szöveg.
Klubtag
@division: ...a húgom általános iskolában tanít (még két évig, de nem hiszem, hogy abba fogja tudni hagyni), alsósokat - ott is bőven "kijut" az SNI-sekből...szerintem talán az egyházi működtetésű intézmények jobban el vannak látva eszközökkel, szakképzett nevelőkkel...a másik, hogy ha valami baj beüt, hát azt a meghurcolást nem kívánnám senkinek, mert mindenki másra hárítja a felelősséget és a vétlen, végsőkig kizsigerelt viszi el a balhét...
ómió
Az efftársaknál ilyen cél nincs. Náluk az internacionalizmus az "irányadó"! Ma már annak is a migráncs "alfaja"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.