Az állam a kötelességét teszi, amikor támogatja a következő nemzedékeket nevelő intézményeket – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új, 6,5 milliárd forint kormányzati támogatásból épült sportcsarnokának átadásán pénteken.

Gulyás: az állam kötelessége a következő nemzedékeket nevelő intézmények támogatása – 6,5 milliárd kormányzati támogatásból épült a gimnázium sportcsarnoka
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely kiemelte:

egy olyan magas színvonalú oktatási intézmény fejlesztése, mint a budai ciszterci gimnázium, éppúgy érdeke az országnak, Budapestnek, mint ahogy magának az iskolának.

A miniszter megköszönte a ciszterci rendnek, hogy az iskola működtetésével hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is legyenek, akik "nemzetben gondolkodnak", akiknek egyéni sorsukon túl a nemzet, az ország sorsa is fontos.

Azt is megköszönte a rendnek, hogy olyan iskolát működtet, ahova sok szülő íratja be szívesen a gyermekét.

Hozzátette:

a rendszerváltoztatás óta nagy utat tettek meg az egyházi iskolák. Büszkék lehetnek arra, hogy a kormány nem tudta úgy növelni az egyházi fenntartású iskolák számát, hogy ne legyen ezekben még mindig nagyobb túljelentkezés, mint amekkora az államiakban van.

Gulyás Gergely szólt arról is:

az oktatáshoz hozzátartozik a mindennapos testedzés is, ezért ragaszkodik a polgári kormány következetesen a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosításához az iskolákban.

Simicskó István, a XI. kerület KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt:

az új sportcsarnokkal és a gimnázium mellett lévő Szent Imre-templom felújításával megszépült Újbuda szíve.

A kerület büszke arra, hogy ilyen épületegyüttese van, és büszke a ciszterci gimnáziumba járó diákokra is – mondta, hozzátéve, tapasztalatai szerint az egyházi iskolákban végzett fiatalok hite és értékrendje is stabil.

A KDNP frakcióvezetője szólt arról is: a sport fontos eszköze a nevelésnek, formálja a gyerekek jellemét, "fair play-re", sportszerűségre nevel.

Ha pedig a sportból áthozzuk a sportszerűséget a mindennapjainkba, akkor emberibb életet élhetünk

- tette hozzá Simicskó István.

Az új épületet Bérczi László Bernát ciszterci apát áldotta meg. Az apát köszönötjében úgy fogalmazott: "elődeink bátorságának és hitének talaján állunk ma itt".

Azt mondta, nagyot kellett álmodni, amikor a rend az XX. század elején, "egy égszakadással jellemzett történelmi korban" elindította budapesti iskoláját, de hajtotta őket a hit, hogy a jó célhoz megadatik a kegyelem és minden szükséges földi eszköz.

Hozzátette:

nagyot álmodott az apátság 2017-ben is, amikor az új sportcsarnokot tervezni kezdte. Elmondta: az iskola "régóta görgetett problémái" a sikeréből fakadtak, az eredetileg 600 főre és heti két testnevelésórára méretezett iskolaépületet az utóbbi 20 évben egyértelműen kinőtte az intézmény. Ehhez az álomhoz csatlakozott a kormány, három kormányrendelettel összesen 6,5 milliárd forinttal támogatva az új épület megvalósítását.

Az új sportcsarnokkal az összes sportteret az iskolán kívülre helyezve a gimnázium "fellélegezhet" – mondta Bérczi László Bernát.

A sportcsarnok átadása a Miniszterelnökség és a gimnázium csapatának futballmérkőzésével zárult.

A 3700 négyzetméteres sportcsarnokot Peschka Alfréd tervezte. A neobarokk iskolaépületet és – a Villányi út felől nézve – a bal oldalán elhelyezkedő, modern, látszóbeton homlokzatú sportcsarnokot egy üveghíd köti össze.

A sportcsarnok földszintjén egy két szint belmagasságú kézilabdapálya, valamint – egymás fölött elhelyezve – két normál belmagasságú edzőterem található. A felső szinten szintén egy – az alsónál nagyobb – sportpálya van, százötven fős lelátóval. A mosdók, öltözők, tanári szobák a földszinten és az első emeleten lettek kialakítva.

A sportközpont alapkövét 2018 márciusában tették le.

A sportcsarnok építésével párhuzamosan az iskolaépület korábban sport funkciót ellátó helyiségeit ebédlővé, könyvtárrá, illetve tantermekké alakították át.

A budai ciszterci gimnáziumot 1912-ben alapította a rend, az oktatás ekkor a fővárostól – ideiglenesen – megkapott tantermekben folyt. Az iskola Villányi úti épületének alapkövét 1927-ben tették le, a Wälder Gyula által tervezett épületet két évvel később adták át. A gimnázium néhány év alatt az ország egyik legjobb középiskolájává vált, az 1940-es évekre a tanulólétszám elérte a nyolcszázat.

A kommunizmus idején a ciszterci rendtől elvett intézmény József Attila Gimnáziumként működött. A rendszerváltás után, 1992 szeptemberétől volt ciszterci osztály a gimnáziumban, 1997-ben pedig újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Az iskolának jelenleg kilencszáz diákja van.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Néro: Egyik ismerősöm is mindig ezt mondja, miközben közel 150 kiló:-)
Egyébként én biztosan az úthálózatot fejleszteném elsősorban, autópályákat építenék, a még meglévő földutakat hoznám rendbe, de az autópályák építése lenne az első, ha már fejlesztés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
B+ megint sportcsarnok. Takarodjatok már el a picsába !
division
@Néro: Egyik ismerősöm is mindig ezt mondja, miközben közel 150 kiló:-)
Egyébként én biztosan az úthálózatot fejleszteném elsősorban, autópályákat építenék, a még meglévő földutakat hoznám rendbe, de az autópályák építése lenne az első, ha már fejlesztés.
Néro
@division: Autópálya ? Titkosított koncesszióval ? Mert most az a módi.
Macskaszem
Elsősorban tanár kéne a nemzedékekeket nevelő intézményekbe Marhagulyás.
Persze a gyártó sorra erős, masszív, buta emberek kellenek, és ti geczik azon dolgoztok 12 éve, hogy Európa legolcsóbb, legbutább rabszolgái kerüljenek ki az állami oktatásból. Ahol már a takarító néni tanítja a matekot, kémiát, ott nem a sportcsarnok a legégetőbb szükség te kis buzogány.
Eladott Ország
@Néro: ma, 14:00 ♦ A számból vetted ki a szót... Elég volt! Hogy is mondtad, Viktor ? 2007 szept.18-án biztosan nem gondolta, hogy ez a program beszéd 2022-ben az ellenzéki összefogás legfőbb program pontjait foglalja össze... Valóban ez a két szó a mai ellenzék szívdobbanása. ELÉG VOLT ! A visszanyalós fagyi?
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273303668_2013280838876640_2504384117170251787_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=SiHD8XJatsoAX-G9tXh&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8yk1fXaQHRxOLyNYiOE2KYFDre9WiTH9ulMtMwdzlmTA&oe=6238C782
Sámannus
A nem cisztercihez mié nem szívesen jelentkeznek? Talán a többi nem az állam feladata retkes lóbaszókám?
division
@Néro: A lényeg, hogy legyenek. Nagyon sokat vagyok üzleti úton, és milyen jó lenne, ha az ember ahogy kiért a városból máris fenn lehetne az autópályán bárhová is megy. Nyilván a 4 sávos megoldásokat is díjaznám, azokon is jól lehet haladni.
CsipkeRózsa
@Eladott Ország: Orbán, ha ezt most visszaolvasná, rádöbbenhetne, hogy saját magából, és a saját kormányából volt elege.
division
@Horizont: A test edzése bárki számára adott, az elme pallérozása viszont nem minden esetben lehetséges:-)
Klubtag
Nagyon helyes, ha minél több forrás kerül a következő nemzedéket nevelő intézményekhez - bár nem mindegy, hogy azt a szellem fejlődésére, vagy a test erősítésére fordítják s mint minden területen - itt is - az egészséges egyensúly a legeredményesebb...nem elfelejtve, hogy a következő nemzedékek nevelésében döntően az a módszer a leghatékonyabb, hogy: "tanítani szóval, nevelni személyes példamutatással kell"...namármost ez nem kizárólag intézményi(technikai) kérdés és nem kizárólag a pedagógusokra hárul a feladat...a szülők és különös tekintettel a közéletben szereplők - példamutatásukkal (nem lózungokkal) - sokat ronthatnak, de sokat javíthatnak is az eredményen.
Aki magáról is azt állítja, hogy ne azt figyeljék, amit mond, hanem amit tesz - az erkölcsileg csak zülleszti a nevelésre szoruló ifjúságot.
Eladott Ország
@division: A fidesz egy centiméterr autópályát nem épített, ugyanis a szintbeli útkersztődéses gyorsforgalmi út az nem autópálya, hiába van egymástól járdaszigettel, növényzettel, zárt villamospályával vagy más hasonló módon elválasztott – két külön úttestje.
RonaGyuri
jellemző!
azt állami oktatás helyett (az sem zárható ki, hogy annak terhére); egyházi intézményekre és a sportra költik a pénzt! =))
kissé felnőttem
és gergely mit tettetek helyette? lenyultátok mindet magatok alá és ellehetetlenitettétek az EMMITEKKEL meg a ledegradált káslerrel egyetértve csak parlamenti képviselő bérezése lengte körül az agyatokat, a tőbbi felőletek akár éhen is... hát ez a magyar mentalitás amikor a tehenem megdöglik akkor kövesse a szomszédé is??? hát ezeké váltatok .
nemkati
Jól van, jó helyre megy a pénz, oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!
Ha ezek még 20 évig kormányon maradnak, akkor a végére talán a tornatanár fizetésemelésére is jut majd pár forint. Aki csak örüljön, hogy legalább szép helyen dolgozik. Már ha nem éppen a felmondott kémiatanárt helyettesíti.
division
@Klubtag: Van az ismeretségi körödben pedagógus? Nekem igen, mondhatnám igen közeli...A jelenlegi ifjúság zöme és azok szülei kritikán aluliak mondhatni, ezáltal taníthatod te őket bármire, ha otthon egészen mást látnak. Sajnos az egyházi intézményekbe is azért viszik a legtöbb gyereket, mert az van a legközelebb, ritka az, amikor ezt meggyőződésből teszi valaki. Mondjuk meg lehet nézni a különbséget közöttük, nejeméknél a 20% teszi ki azt a kört, akik ebbe tartoznak, jól szituáltak, tanultak, és azokkal a gyerekekkel dolgozni is lehet (ne), ha a többi nem lenne ott. Na de az egyházi intézmények már csak ilyen "szemetek", azokat is befogadják, akiket a másik két állami mondvacsinált okok miatt nem...
Néro
@Eladott Ország: Ezt Fitymák kifütyülik Bééééékemenetelés közben.
Klubtag
@division: ...van, méghozzá a húgom és különösen tisztelem mivel valami hatalmas elhivatottság birtokában különösen sok figyelmet fordít a hátrányos helyzetű tanulókra (legyek már konkrét - a romákra). Ha nem lennének ilyen "szent őrültek" - sokszorosan több sérült, motiválatlan fiatal hagyná el az iskolát. Az egyházi iskolák választásának miértjeit nem ismerem különösebben, nem is minősítem - nem tudnék tárgyilagos lenni, mivel én nem követek semmiféle vallási irányzatot...fontos a pontos fogalmazás...az én hitem iránytűje a lelkiismeret, s ha igaz, hogy Isten bennünk lakozik, akkor ennél stabilabb nem is kell,,,,,,,,,,arra kell megtanítani a fiatalokat, hogy szerezzenek a világról minél több ismertet, tanuljanak meg szintetizálni és bízzanak magukban...
division
@Klubtag: Nekem nejem az, evangélikus ovit vezet, és pontosan arról beszéltem, amit te is írtál. Érdekes módon ő is így közelít a hátrányos helyzetűek felé mint a húgod, és amikor reggel a gyerekeket hozzák, már szaladnak is megölelni. A többi pedagógus is jó náluk, de valahogy mégis...Megérzi a gyerek, ki az aki szereti. Jó, van amikor már nejemnek is elege van olykor, de azt nem mutatja, megoldja magában. Sajnos azonban amikor haza kell menniük délután ezeknek a gyerekeknek, egészen más várja őket. Nyilván nem szabad általánosítani, de a másik két állami intézmény nálunk közel sem így kezeli a hátrányos helyzetűeket, legutóbb két SNI - s gyereket is elutasítottak, míg nejeméknél lett helyük. A lényeg, hogy nagyon meg kellene becsülni ma a jó pedagógusokat minden téren.
Klubtag
@division: ...még valami eszembe jutott: 2012. szeptembere óta az intézményi rendszer a KLIKK irányítása alatt áll, ez alatt az idő alatt mi az, hogy mondvacsinált okok miatt utasítják el a jelentkezőket; másik inkább személyes tapasztalat, de kivetíthető: könnyebb úgy elérni a szekrény tetején lévő befőttet, ha székre állhatok, mint ha csak egy sámli áll a rendelkezésemre...
division
@Klubtag: A mondvacsinált szót az SNI - sekre értettem, de olyan gyerek is van az oviban, aki pl. laktóz érzékeny, asztmás, így figyelni kell az óvónőknek arra, hogy szükség esetén megkapják a gyógyszereiket. Az ilyen dolgok nem igazán feküdtek az államikban, jött a szokásos helyhiány, kevés az óvónő, dajka, stb. szöveg.
Klubtag
@division: ...a húgom általános iskolában tanít (még két évig, de nem hiszem, hogy abba fogja tudni hagyni), alsósokat - ott is bőven "kijut" az SNI-sekből...szerintem talán az egyházi működtetésű intézmények jobban el vannak látva eszközökkel, szakképzett nevelőkkel...a másik, hogy ha valami baj beüt, hát azt a meghurcolást nem kívánnám senkinek, mert mindenki másra hárítja a felelősséget és a vétlen, végsőkig kizsigerelt viszi el a balhét...
ómió
Az efftársaknál ilyen cél nincs. Náluk az internacionalizmus az "irányadó"! Ma már annak is a migráncs "alfaja"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.