55 egyéni választó körzetben kellene győznie az ellenzéknek ahhoz, hogy kormányváltás legyen. De erre nem sok esélye van – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Terror Háza Múzeumban tartott sajtóeseményen.

Választás 2022: Egy varázsgömbben az összes közvélemény-kutatás, ez jött ki eredménynek

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Infostart.hu cikke szerint Deák Dániel azzal kezdte, hogy az elmúlt 2 év közvélemény-kutató cégeinek az adatait átlagolták. A kiindulópont 2020 márciusa volt, amikor a koronavírus-járvány berobbant. Az első hullámban nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága, a másodikban és a harmadikban, bizonyos hónapokban viszont már az ellenzéki összefogás támogatottsága meghaladta a kormánypártokét – idézte fel a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Amióta viszont Márki-Zay Péter a baloldal miniszterelnök-jelölte, „trendszerű zuhanásnak indultak”, és a korábbi 48 százalékról 43 százalékra süllyedt a támogatottságuk a biztos pártválasztók körében – folytatta Deák Dániel –, míg a Fidesz tartotta a 48-49 százalék körüli társadalmi támogatottságot a biztos pártválasztók körében. A szakértő szavai szerint a kormányoldal most egy 50 százalék körüli támogatottságot tudhat a magáénak a listás eredményeket illetően.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője arról is beszélt, hogy 40–40 biztosan megnyerhető egyéni választókörzetet tudhat magáénak a Fidesz–KDNP és az ellenzéki összefogás is. A billegő körzeteknél két kategória van: az egyikben – a 2018-as választásokból kiindulva – 2 és 5 százalék közötti lehet a különbség a két versengő oldal jelöltje között. 9 olyan egyéni körzet volt, ahol a Fidesz, és 6 ahol a baloldal nyert, de szoros (2-5 százalék) volt az eredmény – magyarázta. Azokban a billegő körzetekben, ahol a két oldal jelöltje között maximum 2 százalék lesz a különbség, a Fidesz–KDNP 5, az ellenzék 6 körzetet nyerne.

Deák Dániel szerint a Jobbik 2018-as szavazóinak a negyede a Fideszhez vándorolt. Tehát az ellenzéki párt társadalmi támogatottságát érdemben csökkentette, hogy szövetségre lépett a baloldali tömbbel: míg 2018-ban egy minimálisan, de 20 százalék fölötti párt volt a Jobbik, mára 14, de inkább 10 százalék körüli pártnak számít – fogalmazott a szakértő. 

Forrás: infostart.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ezért kár volt a Századvégnél össze ülni, mert baromság az egész találgatásuk.
szaboria1
Ezért kár volt a Századvégnél össze ülni, mert baromság az egész találgatásuk.
Béla333
Önmagukat és a birkákat biztatják... Azok a vizsgálatok, amelyikre hivatkoznak egyik sem mérvadó, hiszen soha senki nem tudja leellenőrizni, hogy mit hazudnak nekünk.
Az egész u.n. "közvélemény kutatás" csak hazudozás, porhintés, a választó befolyásolására tett kísérlet.
Sajnos ebből sokan nagyon jól megélnek!
Undorító!
drrotf
Csak nem gondolta valaki komolyan hogy DD majd azt mondja,hogy az ellenzék nyeri a 2022-es választást?Ha ilyent mondana már régen elzavarták volna a halál f...ra!
kormanyos63
Én nem hiszek egyik közvéleménykutató intézetnek sem, főleg nem a fideszbérenc századvégbélnek, és a Mráz Ágoston vezette nézőponty intézetnek, akik 6-8%-os fidesz előnyt mérnek!
A valóság szerintem az, hogy jelenleg nagyon szoros lehet az állás(50-50%), és nüanszok fognak dönteni a választáson!
Egyértelmű, hogy a billegő körzetekben fog eldőlni a választás, amelyik oldal több mandátumot tud elnyerni a másik elől, az megnyeri a választást!
Tehát a végletekig izgalmas lesz a választás, vasárnap este 10-kor már sokkal okosabbak leszünk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.