Kedden informálisan bejelentette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen. Ezzel egy hónapokig tartó levelezgetés, aktatologatás, adott esetben pereskedés veszi kezdetét. Brüsszel viszont hónapokra visszatarthat több ezer milliárd forintnyi támogatást.

Hónapokra zárva marad az uniós pénzcsap: nem érkeznek majd az ezermilliárdok

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének (j) találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án.

Először alkalmazzák az Európai Unión belül a 2020 végén kidolgozott jogállamisági mechanizmust egy tagállam ellen, miután Ursula von der Leyen, az EU végrehajtó testületének elnöke bejelentette, hogy az igazságszolgáltatás hiányosságai, a korrupciós kockázatok miatt megindítják az eljárást – írja az Index.

Mivel az Európai Bizottság először veti be a források befagyasztásával járó fegyvert, nehéz megjósolni a pontos menetrendet, de borítékolhatóan hosszú vita veszi most kezdetét.

Brüsszel viszonylag jól körülhatárolt elemeket vizsgál majd:

az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége,

ezzel összefüggően a korrupció elleni küzdelem,

a sajtószabadság érvényesülése,

valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének működése.

Magyarország esetében az Európai Bizottság és a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) körüli vitájából már nagyjából tudhatók a jogi aggályok, amelyekre Brüsszel hivatkozik majd. Elsősorban a magyar közbeszerzési eljárást kritizálják az EU-ban, mivel az nem biztosít tiszta versenyt, úgy vélik, sok benne a túlárazott nyertes projekt, nem védik eléggé az összeférhetetlenségtől a pályázatokat, valamint sok esetben merültek fel korrupciós aggályok.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: index.hu

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@telegdilaci: Akkor tapsikoljál ennek, csak ne lázadozz amikor majd fizeted az 1000ft/l benzint, meg még sorolhatnám. Engem mondjuk nem fog zavarni, téged sem? Vagy esetleg másokat, akik eddig is nehezen tudtak megélni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@szegfue: ...a szankciók fogják a zuniót felbomlasztani. Ez pont olyan mint most az orosz ukrán háborús szankciók, olyanok kell szenvedjenek akiknek semmi köze sem az amerikai csődhöz amiért rávette a bohócot hogy piszkálja meg a medve orrát sem semmihez de mégis ők kell elszenvedjék a mások gazemberségét. Addig amíg nincs egy közös alkotmábt amiszerint meghatározzák a tagállamok viselkedését nincs joga senkinek bűntetni...de ez is ki fog derülni csak idő kérdése...mert sokan abból élnek és szívják az pénzt hogy ilyen nemlétező fogalmakra alkotnak törvénytelen büntetéseket.
Csizmás Kond
@ila51: ..nem a támogatók, hanem azok akik nálunk is kihasználva abból éltek.
Béla333
Ez se számít, semmi sem számít! Csak: Éljen a maffia, éljen a párt!
szegfue
@Csizmás Kond: 9:15 Ne bomolj már! Az EU-nak van alapitó szerződése, ami az egésznek a jogi alapját biztositja. Ezt minden tagállam a belépésével tudomásul vette, aláirta. Tekintettel arra, hogy az országok egyenként rendelkeznek alkotmánnyal, vagy alaptörvénnyel, igy mindegyik önálló, tehát nem lehet közös alkotmány-féléjük. Ahogy az USA országainak is van külön alkotmánya, mégis "szövetkeztek" egy egyesülésre. A másik hasonlatom: most, hogy ujra a Fidesz kormányoz, amit én teljes szivemből utálok, mégis betartom a törvényeit (mégha nem is értek vele egyet), fizetem az adókat, sőt hozzájárulok a választások előtti "pénzeső" kifizetéséhez is, hiszen azt valahonnan el kellett venni (az esetleges hitel visszafizetésében is közvetve érintett vagyok), tehát viselem a "szankciókat". Hiszen én nem szavaztam rájuk, mondhatnám semmi közöm hozzájuk. Tehát, ha az EU tagjai vagyunk, akkor igenis érvényesek ránk is a közösen meghatározott szabályok, igy a szankciók is. Azt meg végképpen ne akard velem elhitetni, hogy "nemlétező fogalmak" miatt van "törvénytelen büntetés". Azért, mert Varga Judit igyekszik a jogi nyelvet teljesen kicsavarva "megmagyarázni" pl. a jogállamiság, mint fogalom nem létét, azért az még van.
Csizmás Kond
@szegfue: Perwze hogy van és tudomásul vette hogy Magyarország megfelel és most sem tud ellenbizonyítékot felhozni csak az azután a saját elvei alapján módosított szarságokkal támadja ami nem szerpelt az akkori megfogalmazásban. Tehát a módosítás csak arra jó hogy kierőszakolja az akaratát és nem arra hogy az egy valódi közösséget hozzon létre.
...és mivel a zunió tagjai vagyunk nekünk is annyi jogunk van a magunk módján élni mint bárki másnak. Egyszer azért büntetnek mert sok a szénerőmű, most meg nyugat a sajátjait indítja újra...és nem bünteti saját magát...és ezerféle ilyen hasonló...,i ez ha nem a jog kicsavarása semmibe vétele ?...szóval nem kell addig vargajuditozni amíg ilyenek és hasonlót történnek nap mint nap.
ómió
Brüsszelbe delegált bolsijaink "erőfeszítése most gyümölcsözik"! Vagy ez maga az "efftársi hazaszeretet"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.