A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoportra kiszabott 11 milliárdos bírság végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztási kérelmét, közölte a GVH az MTI-vel pénteken.

A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon – írta közleményében a hivatal.

Rekord összegű bírság: 11 milliárdot kell jogerősen befizetnie Bige László cégcsoportjának

Fotó: Nitrogen.hu

Kiemelték, a résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette, illetve az előírtak szerint törleszti a kirótt bírságot.

A közlemény szerint a Nitrogénművek csoport a döntést bíróságon támadta meg, egyúttal kérte a versenyhivatali határozat végrehajtásának, így a bírság befizetésének, felfüggesztését addig, amíg az akár évekig tartó, teljes jogorvoslati eljárás le nem zárul.

A bíróságok megvizsgálták a vállalatcsoport érveit, és egybehangzó döntést hoztak: előbb a Fővárosi Törvényszék, majd jogerősen a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne.

A Nitrogénművek csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti, tavaly őszi fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 millió forintot tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik, olvasható a GVH közleményében.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Irány Strassburg, addig meg műtrágya alma, mindenki sz@rjon a földjére...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Gondolom elégedettek a bírsággal a gazdák, hogy a pártállam által hírbe hozott céget jól megvágták! (A cég tulajdonos pedig tanul belőle, hogy ne bírálja a NER-t).
Nem tudja a bosszúért lihegők többsége, hogy ők fogják majd kifizetni ezt a 11 milliárdot egy áttételen keresztül az adócsökkentés kormányának.
telegdilaci
@Qqberci:Ki ürült az Állam kassza hatalmas a hiány az EU-viszont be intett nem adnak pénzt, valahogy fel kell tölteni a Brutális államháztartási hiányt!
justhpeter
Jó ez a kormány és az általa működtetett hatóságok. A kormány megállította Brüsszelt és vele együtt megállt a pénz. A kúria megállítja Bigét és majd megáll a műtrágya. Bige csökkenti a termelést és megállnak a gazdák Megállnak a gazdák és megállnak a boltok. Megállnak a boltok és megáll a kormány áfa bevétele. Kérdés: ki ebben a hülye ?
jesz
Strasbourgban Bige nyerni fog...vagy pert, vagy tapasztalatot.
Macskaszem
Nagyon fáj a foguk arra a gyárra. Ha az enyém lenne, felrobbantanám inkább, minthogy ezek elvegyék.
ómió
Ez a "kis bünti" ott nem lehet pénz! A kartell-árak a többszörösét "hozták" Bige efftársnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.