A produkció korábban már jó 4,6 milliárdos támogatást nyert, de az adókedvezmények igénybevételével a költségvetés várhatóan 6,1 milliárd forint lesz, amivel már most a legdrágább magyar filmnek számít a még el sem készült produkció.

A Napi.hu cikke szerint a korábban már megítélt 4,6 milliárdos támogatás mellett a Káel Csaba filmipari kormánybiztos által vezetett filmszakmai döntőbizottság pluszban még 200 millió forintos támogatást ítélt meg március 29-én Rákay "Philip" Kálmán és társai Petőfi-filmjére.

Még 200 milliót kaptak Rákay Philip és társai az új Petőfi-filmre

Rákay Philip érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére Kötcsén 2014. szeptember 6-án

Fotó, címlapkép: MTI/Varga György

(Korábban 4,5 milliárdos gyártási – 2,5 milliárdot az NFI, 2 milliárdot a kormány adott egyedi kormányhatározattal – , 85 milliós gyártás-előkészítési és 10,1 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott a produkció.)

A cikk szerint az NFI március végén a Petőfi-film újabb dotálása mellett egy Kurtág György nemzetközi hírű zeneszerzőről szóló dokumentumfilmet is támogatásra ítélt (290 millió forint). 

A lap ismertetése szerint a Magyarországon forgatott filmek – a napi sorozatokat és a felnőttfilmeket kivéve – közvetett állami támogatást (társaságiadó-kedvezményes támogatást) vehetnek igénybe a költségvetés 30 százalékáig. (A társaságiadó-kedvezmény úgy néz ki, hogy nyereséges cégek nyújtják, amelyek a támogatás összege után jogosultak a társaságiadó-kedvezményre, illetve adójóváírásra, vagyis az adójuk egy része nem az államkasszába kerül, hanem a filmgyártókhoz.) A Napi.hu szerint a Petőfi-film 4,7 milliárdos gyártási költségvetésével számolva a Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért vehet igénybe adókedvezményes támogatást, így jön ki a 6,1 milliárdos költés a filmre, amellyel a legdrágább magyar filmnek számít.

A film (melynek munkacíme A nap, de a Filmintézet januári közleménye szerint Most vagy soha! címmel várható) a mostani információk szerint 2023-ban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján kerülhet a mozikba, a történet pedig 1848. március 14. estéjétől március 15. estéjéig követi nyomon Petőfit és a márciusi ifjakat. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk, Rákay "Philip" Kálmán és Szente Vajk írják, a producerek Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay. 

A Napi.hu idézi az alkotók közlését is, amely szerint "minden idők leglátványosabb hazai kalandfilmjét" szeretnék létrehozni, amihez "rég nem látott volumenű díszletkomplexumot" építenek az NFI (korábban: Mafilm) fóti filmgyártó bázisán. Az NFI korábbi közlése szerint a díszlet a filmintézet tulajdonába kerül a forgatás után, és egymilliárd forintért telket is vesznek a forgatáshoz Fóton. Az NFI közlése szerint a telekvásárlás része a fóti filmgyár folyamatban lévő, 42 milliárdos fejlesztésének. A Napi.hu szerint a fóti filmes infrastruktúra fejlesztésére tavaly a kormány a Gazdaság-újraindítási Alapból 41,7 milliárdot csoportosított át, és a stúdióépítésre kiírt közbeszerzésen a Garancsi István többségi tulajdonában álló Market Építő Zrt. és a Mészáros Lőrinc és három gyermeke nevén levő Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el nettó 29,4 milliárd forintért.

Forrás: nap.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
VASTAGBŐR
a hablatymatyi ... ez a forma mást sem tud .. csak tapsolni ... de azt sem habár évekig oktatta az M1-en ..
drrotf
@Kanji: Nagyon helyén való a hozzászólásod !Az olyan emberek akiket Petőfi Sehonnaiaknak nevezett a gyávaságuk miatt,vajon milyen filmet készíthetnek a lánglelkű költőről?Olyant aki megfutamodott a sokszoros osztrák túl erővel szemben, vagy olyant aki amikor szükség volt Reá ,nem ment ki a harctérre, mert félt a túlerőtől, vagy olyant akit a kormány nem nagyon támogatott, mert szókimondóan megmondta az igazságot, amit a vezetők már akkor sem nagyon viseltek el, vagy azt a Petőfit aki szenvedélyesen szerette Szendrey Jújiát és gyönyörű verseket írt hozzá, vagy azt a költőt akinek jó barátja volt Arany János.De az sem lenne meglepő, ha Petőfit úgy mutatnák be ezek a rongyéletűek, hogy Petőfi eltűnt, kámforrá vált mint a szürke szamár a ködben, és valahol Oroszországban éli a száműzöttek keserű életét.A kérdés bennem csak annyi hogy a forradalmárt , a láng lelkű költőt , a szabad embert, aki a világszabadságért is képes lett volna életét áldozni, hogyan mutatják be ezek a szolgalelkűséghez kitűnően alkalmazkodó "művészész" emberek, akik az állam kegyeltjei, eltartottai?Lelki alkatuk miatt erre nem valószínű hogy alkalmasak erre a feladatra!
ómió
@Emmersson71: Szólj az Eurostatnak meg a KSH-nak, hogy "itt akkor volt sokkal jobb", amikor 10%-os infláció mellett az efftársaid elvettek az emberektől 1 havi fizut és 1-2 havi nyugdíjat, plusz évi kétszer emelték a rezsit, de még orvoshoz is vizitdíj ellenében mehettünk! "Sikered" lesz!
ómió
@Macskaszem: Bizony 2002-2010. között "tettetek róla" ("elkúrtuk", dereng?), hogy ez legyen! Ám, azóta ezt már az Eurostat is másképp látja! Pedig az nem "Orbánpárti"! Még, ha most tücsköt-bogarat, államcsődöt hazudnátok is ide!
Emmersson71
@ómió: Ma 8 ezret fizet mindenki EÜ-be, akkor a 300-at az fizette, aki orvoshoz ment! A nyugdíjak reálértéke a bányászbéka segge alatt van most.
ómió
@Emmersson71: Mi van, nem szóltál nekik!? Inkább kevered az egészségbiztosítást a vizitdíjjal? Egyébként a mindenkire kötelező egészségbiztosítást is az efftársaid vezették be - Kádár efftársatok idején egészségbiztosítást csak a dolgozók fizettek és az övék érvényes volt pl. a saját "háztartásbelijeikre" is! Az a 300 meg - amit az egészségbiztosítási díjon felül kellett fizetni - ma már simán lenne 3000! A nyugdíjak reálértéke meg - bárhogy hazudjátok is - mióta államcsődbe döntöttétek az országot inflációkövető, ami még mindig jobb, mint, hogy lenyultatok belőlük 1-2 havit! Biztos, "reálértéknövelésként"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.