Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete a háború kitörése óta nem találkozott a magyar kormányból senki olyannal, aki legalább miniszteri szinten van.

A Partizán hétfő esti műsorának volt vendége Ljubov Nepop Budapestre akkreditált ukrán nagykövet, aki az interjúban elmondta, Ukrajna nem segítette semmilyen módon az ellenzék kampányát – írja a hvg.hu

Február óta nem tudott magyar miniszterrel találkozni a budapesti ukrán nagykövet

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete 2019. április 26-án egy sajtótájékoztatón, melyet abból az alkalomból tartottak, hogy hogy a Honvédkórházat három sebesült ukrán katona hagyhatta el aznap. A Honvédkórházban 2014 és 2019 áprilisa között 39 sebesült ukrán katonát kezeltek.

Fotó, címlapkép: MTI/Mónus Márton

A nagykövet Gulyás Márton műsorvezető többszöri visszakérdezésére is azt mondta, hogy Ukrajna egyértelmű célja az volt, hogy a beavatkozás minden formáját elkerüljék, még ilyesfajta feltételezést sem akartak. A nagykövet hozzátette, mind ő, mind pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak a döntéshozókhoz, vagyis a kormányhoz fordult. 

Ljubov Nepop a cikk szerint Zelenszkij stílusáról és kijelentéseiről azt mondta a műsorban, hogy az ukrán elnök nyíltan kommunikál, és ezt abban a hitben teszi, hogy a barátok és partnerek között az egyenes beszéd a legfontosabb. Hozzátette, a magyarok részéről is voltak "erős kijelentések" az ukrán fél felé, ezeket azonban nem minősítette. 

Egy korábbi kijelentését is pontosította a nagykövet: nem azt mondta korábban a magyaroknak, hogy stratégiai nyugalmuk csupán a sírban lesz, hanem azt, hogy a stratégiai nyugalom az ukránok halálához vezet. 

A műsorban a nagykövet részéről elhangzott, a magyar kormány részéről kevés hivatalos információt kapnak az Ukrajnából Magyarországra menekülők itteni helyzetéről. Arról értesültek, hogy több mint 600 ezren érkeztek menekültként, közülük tízezer embert helyeztek el, 15 ezren kértek menekültstátuszt, és négyezren meg is kapták, azonban arról nem tudtak érdemi információt kapni, hogy mi van azzal az 53 gyerekkel, akik a szüleik nélkül lépték át a határt. Hozzátette, hogy a menekültek a nagykövetséghez fordulnak segítségért, de hivatalos információk híján nehéz nekik segíteniük. 

A cikk szerint Ljubov Nepop arról is beszélt a Partizán adásában, hogy bár szeretett volna egyeztetni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, csupán a helyettese fogadta. Ugyanígy járt Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is, de azt hozzátette, hogy Benkővel egyik közbejövő programja miatt nem tudott találkozni, csak a helyettesével egyeztetett.

Gulyás Márton az ukrán nyelvtörvénnyel, illetve az ukrán-magyar ellentéttel kapcsolatos kérdéseire a nagykövet azt válaszolta, Ukrajna prioritása a háború befejezése, minden más üggyel majd csak az követően fognak foglalkozni – olvasható a hvg.hu cikkében.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Talán, előbb meg kell tanulni viselkedni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Maccska: Nem usa, nem vietnam, nem mexió, meg az agyrémeid. NEM!! Itt és most Ukrajnáról van szó, eggy független, szuverén önálló rendelkezeséi joggal rendelkező államról-és szenvedő lakóiróll. Sötét vakablak van az eszetek helyén- orbán gondolkodik helytettetek, meg most már putyin is.
kereső
@Maccska: Nem mentegeket semmit- és senkit. Csak tisztában vagyok alapvető társadalmi, demokrácia és jogállami kérdésekkel. Szóval cicus, ne is tagadd- beálltál te is putyin ügynökének a boci mellé. Remélem jól fizetnek- bár azt mondják a rossz nyelvek, hogy sokszor elfelejtik. Rojtosra irtam a klaviatúrát- menj és dicsérjed és mentegesd tovább a gyilkosokat.
Németh István
@Maccska: nem szabad egyiknek sem! A különbség annyi, hogy az orosz érdekeltségek védelméről ezen belül a honvédelemről van szó, a népesség 70 % orosz ukrajnában! Miről beszélünk? Arról hogy az orosz földteke meghódítása acél az usa-soros. eu agresszorok által mégpedig az ukránok faszával vert csalán módra! Találtak egy hülye korrupt vezetést amelynek a vagyona az usa-ban csak nem egymilliárd dollár, sőt jóval több ha a vezetőket nézzük!
EZ A MOCSKOS KURVA aki itt lebzsel Magyarországon és uszít az oroszok ellen hatalmas vagyonnal rendelkezik a pénzét a moslék soros banda kezeli!
@kereső: sajnos fordítva ülsz a lópacin! Ennek a hülye kurvának semmi keresnivalója nincs Magyarországon, a másik minden nép ország és vezetője aki az usa-soros-eu agresszorok ukrajnai jelenlétét és tevékenységeiket, különösen anyagi és fegyver adományokat tekintve támogatja > HÁBORÚS BŰNÖS!!! Ez egyre jobban bizonyosodik be!
Lepényleső
...pedig ennek igen egyszerű a módja; mondja,hogy Vlagyimir a kenyéradója?
(Valakinek lenne itt orcája arra aki őt hazugsággal megvádolja,- hisz itt ez a norma?)
kereső
@Németh István: tegnap 09:15 Ukrajna népessége 44 millió . Ennek 17%-a orosz- azaz megközelitőleg 7 millió fő. Legalább utána néznél az adatoknak, mielőtt hozzá fogsz hazudozni. Mára- a háború hatására, az ott élő oroszok nagyrésze is azt mondja: ukrán vagyok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.