A HVG360 számolt be arról, hogy köszönőviszonyban sincs a valósággal az Orbán-kormány Brüsszelnek küldött programja. Nincs benne megjelölve sem az euróövezeti csatlakozás céldátuma, sem a rendeleti kormányzás fenntartása, sem a forrásvesztéssel fenyegető jogállamisági vita „Brüsszellel”, sem a várható költségvetési kiigazítás.

Köszönőviszonyban sincs a valósággal az Orbán-kormány Brüsszelnek küldött programja
Kép: YouTube

Miközben Matolcsy György a minap azzal riadóztatta a kormányt, hogy „elromlott” a külső és a belső egyensúly, súlyosan deficites a költségvetés és a folyó fizetési mérleg, elszabadulóban az infláció, s emiatt kétéves stabilizációs programra, „kreatív, merész és unortodox lépésekre”, második adóreformra volna szükség, a konvergenciaprogram sem helyzetértékelésében, sem jövőképében nem emlékeztet erre a jegybankelnöki vízióra.

Középtávon folyamatosan képes lesz évi négy százalékot meghaladó bővülésre, az államadósság a tavalyi 76,8 százalékról öt év alatt a GDP 63 százalékára zsugorodik, az államháztartás hiánya két éven belül a háromszázalékos maastrichti határérték alá csökken, majd még tovább mérséklődik.

Sem eurócsatlakozási stratégiája, sem céldátuma nincs a kormánynak. Magyarország nem közeledett az euróövezeti feltételrendszerhez, hanem távolodik tőle; öt-hat éve csaknem az összes kritériumot teljesítette, a mai inflációval, a hosszú lejáratú állampapírok kiemelkedően magas hozamával és az államháztartás nagyra növesztett deficitjével azonban messze leszakadt tőlük.

Az idén 8,9 százalékos, jövőre 5,2 százalékos áremelkedést jö­vendöl a konvergenciaprogram, amely megpendíti, hogy az erőteljes drágulásban a globális folyamatokon kívül „vélhetőleg” a magyar monetáris politika is „jelentős szerepet játszik”. 

Az még inkább, hogy a választások előtti kormányzati osztogatásról mindketten úgy értekeznek, mintha nem volna köze az infláció gyorsulásához, holott az összefüggés evidens

viszont ennek elismerése a jelek szerint politikai tabu.

A konvergenciaprogram beéri azzal a megállapítással, hogy az idén közel 1800 milliárd forint többletjövedelem jut a háztartásokhoz.

Fel sem rémlik a konvergenciaprogram készítőiben, hogy az uniós pénzek folyósítását bármiféle veszély fenyegetné, jóllehet ez a középtávú növekedési pálya legnagyobb kockázata.

A jogállamisági vita ellenére a hétéves pénzügyi terv keretében 22,5 milliárd euró felzárkóztatási támogatást és 11,9 milliárd euró agrárszubvenciót várnak, a helyreállítási terv értelmében pedig 8,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást, illetve 10 milliárd euró olcsó hitelt.

Arról, hogy hiánylistára mi szolgál némi magyarázatul, illetve hogy melyek azok a témakörök, amelyek alapvetően meghatározzák a magyar kormány működését bővebben válaszol a HVG360 cikke.

Forrás: HVG60

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"BOLSI GECIK HAZÁJA NEM LESZÜNK. KIFELÉ BOLSIK. "

Dehogynem... Már alig lógtok ki Putyler seggéből...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Maccska: tegnap, 22:11 ♦ Orbánnak reszeltek: Az EU nem vár a jogállamisági mechanizmus beiindításával! Életemben ilyen aljas férget még nem láttam. BETELT A POHÁR OTT IS! A börtönben rohadjatok meg ahányan vagytok.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273769893_497576931997020_5984418351314714122_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=wDz5A-sBRakAX_MRRXK&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-p8-wArAtsxBrjZtQp9OVmyWmE-wvLDC-FPLVFvvyflg&oe=627806C9
ómió
A HVG c. bolsi kanászkürt ismét meghazudta nekünk?
Eladott Ország
@ómió: ma, 08:46 ♦ Hogy is van az ügynöktörvény 21. alkalommal történő elutasítása, fideszes birka?! A geci román cigányod KGB tagsága , spicli kartonja?! fideszes bolsi!
Gazella
No problem. Megint beleszaladnak a brüsszeli pofonba. Úgy kell kurvány nektek!
ómió
@Eladott Ország: Te most a tetves bolsiságodat, vagy a bolsi birkaságodat szeretnéd másra hazudni? Alkalmasint mindkettőt? És legalább ehhez nekem is hamisítottatok már egy ügynökkartont, vagy spiclikartont, ahogy sokaknak!? Már, csak, hogy legyen "bizonyítékotok" is! Nem gondolod, hogy emiatt nem let "ügynöktörvény" se!? Nincs mivel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.