Az elmúlt kevesebb mint egy évben háromszor is "módosította" a kormány a nyugdíjak emelésének mértékét. Eredetileg 3 százalékkal tervezték növelni az ellátásokat, majd az év vége felé, látva az elszálló inflációt, 5 százalékra emelték ezt a mértéket.

Bevetheti a csodafegyvert Orbán Viktor – pénzesőt ígér a nyugdíjasoknak
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Múlt héten pedig eldöntötték, hogy már most jelentős nyugdíjkiigazításra van szükség az árak robbanása miatt, ezért július elsejétől 3,9 százalékos plusz és visszamenőleges emelésről határozott a kormány.

Hasonlóan nehéz, ám valamilyen szempontból mégis egy fokkal biztosabban lehet meghatározni a GDP-re vonatkozó várakozásokat. Ebben az esetben ugyanis néhány tizednyi vagy akár fél százalékpontos elmozdulás sem biztos, hogy gyökeresen megváltoztat bizonyos kijelentéseket.

Például azt, hogy lesz-e nyugdíjprémium vagy sem.

Márpedig, ha valaki ránéz a konvergenciaprogram makrogazdasági előrejelzései nevű táblázatára, akkor világossá válik a számára, hogy a kormány gyakorlatilag biztosítva látja a nyugdíjprémiumot a következő évekre. Sőt, mivel a mostani, 2022-2026-ra szóló program az Orbán-kormány ötödik ciklusát teljesen lefedi, úgy is fogalmazhatunk, hogy

amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig nyugdíjprémium is lesz – legalábbis a kabinet elképzelései szerint.

Merthogy nyugdíjprémium kifizetésére akkor kerül sor, ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Ezt pedig, ha igaza lesz Orbánéknak, semmi sem fogja veszélyeztetni a következő években.

Érdemes leszögezni, olyanra, mint, amit 2021-ben hajtott végre a kormány, a következő években reálisan nézve vajmi csekély esély mutatkozik.

Júliusban érkezik egy nyugdíjkiegészítés, melynek mértéke 3,9 százalékos lesz, az átlagnyugdíj tehát 172 070 forintra nő júliustól kezdődően. Ennek negyede 43 017 forint lenne, ám a korlát miatt csak 20 ezer forintot kell figyelembe venni a szorzásnál.

Idén tehát 16 ezer forint egyszeri nyugdíjprémiumra számíthat az átlagnyugdíjból élő és nagyjából hasonló nagyságrend következik a következő évek kormányzati prognózisa alapján is.

Forrás: Mfor

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@jesz: 1i.12:. Te ""úr""!
Ha valaki, akkor én hivatkozhatok a nyuggerségre, ugyanis én is az vagyok!
De!! csak nyugger és nem hülye! Attól, hogy a Füstös szirénéneke szól a fülembe, attól még nem kell hinnem neki. És meg is próbálnék nem hinni és átlátni a szép, rózsaszin dumáján. De, mint az eredmények tanúsítják, maradtak bőven ""marinénik""!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Németh István: 09.10: Azért egy kicsit mégiscsak lassítsál. Azt írod, hogy a kisebb nyugdíjjal rendelkező réteg zöme magának köszönheti az alacsony pénzét.
Csak azért azt is vedd figyelembe, hogy a téeszcsék felszámolása után (köszönjük Antall úr) a vidéki lakosság zöme munkalehetőség (kvázi jövedelem) nélkül volt kénytelen maradni. Ezokból nagyon sokan kénytelenek(!!) voltak elvállalni a, bizony sokszor erősen hátrányos, de mégis némi pénzhez juttató munkalehetőségeket is.
Vagy mit szólsz ahhoz a jelenlegi helyzethez, amikor ""bölcs"" kormányunk döntése okán sok munkahelyen (pl takarítócégeknél vagy biztonságiaknál---és igen, Olajsanyánál is) már ""megkérik"" a dolgozót, hogy 8 helyett 6 vagy 4 órára jelentik be. Ami a nyugdíjidőbe és PÉNZbe is komoly tényező. És amit most zsebbe kap, abból a mai árak mellett jó ha a hónap végéig kijön. A magánnyugdíjbefizetés még álomszinten se jut/hat/ eszébe.
Ez még Budapesten is élő, akkor egy kisváros vagy falu még rosszabb helyzetben van.
szaboria1
@KisTehen: Látom nem vagy tisztában a dolgokkal, most amig az új kormány nem alakul meg addig csak ügyvezető kormány van. Tehát nem hozhat érdemi intézkedést. Júniustól kell figyelni mit fog cselekedni. 2018-ben is beígérte még a 14 havi nyugdíjat is. Tudod nekem még most is a fülembe cseng az 1998-a választás győzelme után kijelentése megnyertük a választást a nyugdíjasok most már nem érdekesek. Elhangzott 1998 őszén a párt irodában. Ott voltam.. Akkor hagytam ott a Fideszt Láss csodát 1999 januártól nem is lett 20% emelés pedig azt szavazták meg.
Németh István
@namihami: @szaboria1: sajnos vannak, lehetnek félreértelmezhető kijelentések és megnyilvánulások - de ne a lejáratósdi a mindenáron kötekedni akaró stílust használjuk! z is igaz, hogy vannak és maradnak szélsőségek, nem akarok visszamenni az átkosbeli sajátosságokra > pedig a dolgok probléma csomagja valóban onnan (a moslék antali időből) adódik! Ha olyan ellenzéke van a kormánynak amelyik nélkülöz a nemzetérdekében mindenféle empatikus megnyilvánulást akkor ez van! Pl tök igaza van a @RonaGyuri: -féle beírásnak is. Sok mindent meg is kellene vizsgálni! Mint pl milyen alapon kapnak olyan magas anyagi juttatást a parlamenti ficsúrok, hogy havi 3-4 sőt a 6 millió Ft jövedelmük van! Aztán az után fizetik-e a nyugdíj járulékot! vagy akár a kádár időszakban a havi egymillió forint feletti jövedelműek mennyi nyugdíjat fizettek!? Aztán miért nincs maximálva a nyugdíj kifizetés összege! Nem kell az egykori kormány-majsztrónak sem 1,5 millió Ft. nyugdíj! Lehet az infláció mértékének megfelelő bővítés de nem ész nélkül% Pl nem kéne a 1,5 millió Ft.-os nyugdíjasnak egy havi plusz nyugdíjat adni! Stb. lehetne ezt cicomázni. De ehhez partner kell van??? NINCS !!! Kötekedni gáncsoskodni tudnak sokan, de valójában a közérdekűség talaján az asztalra semmit nem tudnak letenni!
Istenakinincsen
@KisTehen: május 7., 20:20
Türelem:)))...
kissé felnőttem
@namihami: egy sötét értelmi fogyatékossal hiába vitázol nem lehet meggyőzni csak neked irom meg Soproni Szőnyeggyári esetek egyike 1995 tájékán női dolgozó 13,000 ft.-al ment nyugdijba 45 éves munkaviszonnyal akkor Ő is máskép lett bejelentve? nem hinném. az 1947-53 ig terjedt tán amikor a szombati napokat kivették és hétfőtől meg ujra bejelentették a dolgozókat. tény mert a tb nél meglelhető volt.Na mehetett bérét kiegészitendően a városi szinházban jegykezelőnek mert Ő sem parlamenti képviselői pénzt kapott.
Na és a másik 2- millió meg a felettieknek ha adnak MERT ÉN nem adnák, nekik a TB alapból .TEGYEN félre mert neki van miből. max egy forintot névlegesen.Mert aki a havi béréből 12 x tud milliókért uj autót venni
ÉVENTE !!! 500-1500 ilyen kimerithetné a teljes nyugdij alapot, kasszástól. pedig 3000 milliárdot már egy esetben eloroztak és élni meg mindenkinek kéne meg enni is itt erről maximális a lapítás.bezzeg hangoskodtak annó hogy 47,ezerből meg lehet élni tessék bemutatni.hogyan kéne.
Yoda69
Ha 20%-ot emelnenek se lenne eleg. Az inflacio elszabadult orba es a fideSS tevekenysegenek koszonhetoen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.