Pedig már most is jelentős létszámhiánnyal küszködnek a testületnél.

Az RTL Híradónak egy névtelenséget kérő tűzoltó arról számolt be, hogy a létszámhiány miatt történt már olyan, amikor garázsban maradt az egyébként üzemképes emelőkosaras tűzoltóautó (amelyet magasból mentéshez szoktak használni).

Nagy felmondási hullám várható a tűzoltóknál is, ahogy véget ér a veszélyhelyzet

A kép illusztráció!

Tűzoltók egy VIII. kerületi, Vajda Péter utcai társasházban, melynek egyik lakásában robbanás történt 2022. április 16-án. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint épület első emeletén lévő, mintegy 40 négyzetméteres lakásban robbant fel egy gázpalack. Az MTI úgy tudja, hogy egy airsoft fegyver töltőpalackja robbant fel. A lakásban egy férfi megsérült.

Fotó, címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán

A létszámhiány az rtl.hu cikke szerint már a túlórákat is érinti, a névtelenséget kérő tűzoltó arról számolt be, hogy neki tavaly csaknem 10 napnyi túlórája jött össze, de ebből csak néhányat engedtek szabadságként kivenni. Ez azért történt meg, mert annyira nincs ember, hogy nem jött volna ki egy szolgálat.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke úgy látja, a felméréseik alapján a létszámhiány már elment a falig a testületnél. 

Minden egyes városban, minden egyes kirendeltségen a beavatkozó állomány létszáma minimum 15-20 százalékkal csökkent. Rengeteg túlórát dolgoznak a kollégáink, mert nincs megfelelő létszám

– nylatkozta az RTL Híradójának Salamon Lajos.

A szakszervezeti vezető több olyan esetről is hallott, amikor létszámhiány miatt egy tűzoltósági járművet nem állítottak munkába. Hozzátette, hivatalosan ilyenkor ezeket az eseteket műszaki hibásnak nyilvánítják. Olyan megyei jogú városról is tud a szakszervezet, ahol már közel 30 fős a létszámhiány. Hogy ott is el tudják látni a szolgálatot, a környező városokbl rendelik oda a tűzoltókat.

Salamon Lajos szerint olyan létszámhiány nem lesz, hogy a tűzoltók ne lássák el a feladatukat, ám szerinte nem mindegy, hogy hogyan lesznek ezek a feladatok ellátva. 

Mindenhova vonulni fognak a tűzoltók, de nem mindegy, hogy a gépjárművön hányan vannak, nem mindegy, mennyi idő alatt érnek oda, nem mindegy, hogy egy tüzet el lehet-e oltani, egy káresetet fel lehet-e számolni mondjuk 40-50 perc alatt, vagy eltart 3 óráig

– mondta el a Híradónak.

A cikk szerint amíg tart a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet, addig a tűzoltókat is köti a felmondási tilalom. Ám Salamon Lajos szerint ennek megszűnte után újabb felmondási hullám várható, amit egyebek között a bérek emelésével lehetne megakadályozni. 

Az RTL Klub Híradója kereste a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Belügyminisztériumot, hogy interjút kérjen, de semelyik intézménytől sem válaszoltak nekik.

Forrás: rtl.hu/hirado

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Béremelés a tűzoltóknak-tanároknak,egészségügyi szakdolgozóknak? Ugyanmár! Hát van még hely itt valamelyik szomszéd országban,ahol orbán még nem épített stadiont,oda kell most a lóvé. Meg a liget beépítésére, betonba öntésére. látványberuházásokra. Abból gazdagszanak a haverok,nem a fontos posztokon dolgozók béremeléséből..Úgy fog bevonulni orbán a történelembe, mint a legkártékonyabb, legtöbbet köpönyeget forgató miniszterelnök, aki képes volt az országát a gödör aljába taszajtani
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Namely: Lusta vagyok kinket keresni. .A tények dióhéjban. Tavaly év közepén Varga Mihály nagy ovációval bejelentette hogy a két Óbudai szakrendelő több száz milliót kap felújításra, modern eszköz beszerzésre. Majd decemberben megjelent a hír a Magyar Közlönyben, hogy Orbán Viktor többek közt ez is visszavonta. A Varga Mihály most nem jött el ezt elmondani. Tordai Bence, kerületi képviselő a parlamentben rákérdezett, hogy tudott e erről a visszavonásról, és volt e véleménye. Ennek a kérdésnek volt az eredmény a 8 milliós bünti. Úgy mellesleg nem volt goromba, neveletlen bunkó Torday.
Málna
@Nessy: Ez tényleg dióhéjban volt. Csak a lényeg maradt ki belőle...:-)
ómió
@Eladott Ország: Merthogy ti 2010-re az Unió második legszegényebb országává tettetek bennünket!? Ne rinyálj! Nem állt meg ott az idő! Az Eurostat szerint azóta az uniós átlagfejlettség 61%-áról a 76%-ára zárkóztunk fel! Szóval, a további hazugságaidat "Eurostat-konforman" próbáld megfogalmazni!
Namely
@Nessy: Ha a stílusa ott is ilyen volt, www.youtube.com/watch?v=Eb-Ezg23q_k akkor csak annyit jeleznék, hogy a House of Commons-ból egy ilyenért azonnal kiküldenék, és mondhatna le.
Namely
@csak úgy...: "a fizika tanár csak 1db. negatív példa volt a több száz közül...,na látod,ezért fölösleges érvelni neked! :) "
épp ez az: ez nem volt érv.
A többit valahogy elfelejtetted lereagálni :D :D :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.