Minősített felelősségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol "közös életünkről és világban betöltött helyünkről".

Novák Katalin: Magyarország nem semleges
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin beiktatási ünnepségén Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

Az államfő úgy fogalmazott:

együtt vagyunk itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

Kiemelte, hogy egy sötét felleg, a háború vet árnyékot az ország életére. Kifejtette: Ukrajna megtámadása az első döbbenetet követően egyszerre követelt azonnali és ugyanakkor jól átgondolt, hosszú távú válaszokat, Magyarországtól is. Ahogy az első menekültek február 25-én megérkeztek az országba, a magyarok mérlegelés nélkül siettek a segítségükre.

Azóta 700 ezer menekült lépett át a biztonságot jelentő magyar földre, a magyarok több száz millió forint adományt gyűjtöttek össze, ellátást biztosítanak a sebesülteknek, élelmiszert küldenek az otthon maradóknak, tanulási lehetőséget, fedelet, ételt, munkát biztosítanak a családoknak.

Magyarország emberségből jelesre vizsgázott

- mondta Novák Katalin, aki szerint tudni kell azt is, mi a válasz a háborúra, s mi a magyar nemzet múltjából és remélt jövőjéből fakadó érdek.

"A magyarok békét akarnak"

Novák Katalin tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak – mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.

Jelezte:

Magyarország nem semleges, "az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk", az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.

Az államfő közölte azt is: Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez. Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségesei áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.

Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.

"Azért fogok dolgozni, hogy mi, magyarok, a meg nem értettség romantikája mellett minél többször tapasztaljuk meg a megértettség és megbecsülés komfortos érzését"

- hangsúlyozta, kiemelve: az elmúlt évtized munkájának eredménye, hogy a magyarok ismét emelt fővel élnek, sajátos magyar nézőpontból, magyar szemmel, a magyar érdekeket szem előtt tartva nézik a világot. Ismét van magyar magabiztosság, magyar öntudat, nemzeti büszkeség, ami régóta hiányzott. Őrizzük meg nemzeti büszkeségünket, vigyázzunk rá, s legyünk figyelemmel arra, hogy a nemzeti büszkeségből ne legyen nemzeti gőg, de globalista gyávaság sem – hangsúlyozta.

A nemzet javát szolgáló döntéseket kell hozni

Az újonnan megalakult Országgyűlés képviselőinek figyelmét arra hívta fel, hogy becsüljék meg a bizalmat, tiszteljék a demokratikus törvényhozás alkotmányos kereteit, törekedjenek a nemzet javát szolgáló döntések meghozatalára.

Emlékeztetett arra, hétfőn miniszterelnököt választ az Országgyűlés, és hamarosan kinevezheti az új kormány tagjait. Magyarország polgáraként azt várja a végrehajtó hatalom irányítóitól, hogy őrizzék meg a magyar emberek biztonságát. Mint mondta, "a feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van". Hozzátette: a szuverenitás bölcsője a család, s a nemzet egysége is a családban kezdődik.

Keresztény értékrend

Kiemelte: köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami a személyes meggyőződéséből fakad, a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában. Itthon és a nagyvilágban is szót emel majd, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában.

"Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot"

- mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára. Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya – kérte az államfő, aki azt ígérte, szólni fog az élet védelmében, ráirányítja a figyelmet a tehetséges fiatalokra, s számíthatnak rá azok is, akik a többség számára láthatatlan helyeken, rossz körülmények között élnek. "Fül, szív és száj akarok lenni azok számára, akiket most kevésbé látunk, hallunk és értünk, hogy érezzük, összetartozunk" – fogalmazott.

A rendezvényen mások mellett részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Az ünnepségen elhangzott a Rákóczi-induló Liszt Ferenc által zongorára átírt változata, fellépett Rúzsa Magdi énekesnő, az Angelica leánykar és a Honvéd Táncegyüttes. A fellépők Novák Katalinnal és családjával a színpadon énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

A program nyílt délutánnal folytatódik a köztársasági elnök hivatalában, a budavári Sándor-palotában.

Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés, ő a hatodik államfő a rendszerváltás óta.

Forrás: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Virág Árpád
@Eladott Ország: Én sem állok már veled szóba!

:-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Uriel
Novák Katalin: "Magyarország nem semleges" - ez igaz. Putyin haverja, az oroszoknak Európát eláruló féreg O1G miatt!
csipetke
Arra,amit itt novák felsorolt, nemigen lesz szükség semmire. Majd a gazdája megmondja,hogy mit kell aláírnia, és ennyi. Még a fejét se kell törnie semmin,mert megmondja orbán,hogy mit tehet,és mit nem. A pártkatonák sorsa már csak ilyen.
csipetke
@csipetke: És hogy Magyarország nem semleges?Persze hogy nem. Magyarországot hívhatnánk Putyinisztán-alsónak is...
KisTehen
de szerencsére vannak, akik átkeresztelnék zelenszkij felsőre
Horizont
Kató lesz a jó zsaru, hordóhasú meg a rossz zsaru?
Eladott Ország
Én pedig már azt hittem, mivel Ausztriát utolértük, már Svájc a cél. Orbán üzent a távozni készülőknek: Magyarország a legjobb hely Európába. A kis Matolcsy is ezt gondolja a kétmilliárd forintos villában, a 17 milliós fürdőkádban ülve, miközben telefonon nézi a mélygarázs kameráját, ahol a százmilliós autói parkolnak. A 150 milliós órájában, se feledjük. Közben a magyar falu olyan lett, ahova beesne egy bomba az értéknövekedést okozna az ingatlanban. Micsoda ravaszság a vidéki zsellérektől, hogy a földesúrra szavaznak. Nagyon fifikás, csak még nem derült ki, hogy mi lesz a hasznuk belőle. Maradhatnak rabszolgák. Még nem jöttek rá, hogy csak a láncaikat veszthetik el...
uploads.disquscdn.com/images/c4208b9ee9876884a4a1e703a1ffc53b59f6ec157d109c6e1b7567acf2eae4f3.jpg?w=800&h=1165
Ráhel, ne aggódjatok, hazajöhettek, van végre eurónk is! Az van ráírva rubel.
uploads.disquscdn.com/images/d46da69f6a35566977b203097876e1585cd448a2049ee2b66520ac6abfa2dc9a.jpg?w=800&h=346
kereső
Nem bizony. Cinkos. Putyin cinkosa. Katalin, nagyon szép beszéd volt. De, mindaddig csk "beszéd", amig itt az IIB, a roszatom központja(roszatom, jó atom), a putyinista oligarchák magyar közpénzen hizlalják vagyonukat, nincs felmondva paks2, a mol a füle botját sem mozgatja, hogy lépéseket tegyen az orosz gáz-és olja függőség( ami mára kinőtte magát politikai függőséggé) csökkentésére. Figyelsz Katalin, nem felszámolására- csak csökkentésére. Mindaddig ezek csak szavak!!! Katalin.
Gauntlet
Békét? Építitek a sok militáns gyárat:
robbanószer-gyárat, tölténygyárat, veszitek a sok tankot, drónt, helikoptert.
Hazudsz mint a vízfolyás, reméljük egyszer visszaszáll rátok.
kereső
@Gauntlet: És vesszük a németektől a sok-sok hadfelszerelést.Ja, meg most már az a hadügyminiszter, aki szállitja-tulajdonosként- a kormánynak a felderitő repülőket
Eladott Ország
Egy táviratot küldjetek el ti is Katikának, diktálom! A tébolyda ehhez képest stratégiai nyugalom. Ezért szeretjük Putyint mert egy úr, két kórház földbe döngölése között szakított időt a gratulációra is. Na b+ már megint beárazták Magyarországot.
pbs.twimg.com/media/E_dc_mPWUAAzqXe?format=jpg&name=small
Hát lehet nála alkalmasabb államfője az országnak...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275899481_512752340356441_793166194983135200_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-6&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=PdgSxnoXmKAAX_tDJZ8&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8S82QSzhIWbyHxdpygW4_Frvn4_HVV-X_FJf5sU1Enpg&oe=62854DFB
A Századvég(bél) szerint nagyon pozitív Novák Katalin lakossági megitélése. Próbált volna mást írni! Akkor már holnap nem így neveznék őket, hanem pl Álláskereső Intézetnek. Hogy fejezheti ki majd Novák Katalin a nemzet egységét, ha a megkérdezettek 54%-a még csak nem is kedveli?
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272985597_4563909963737006_4763840047014381450_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=RiLqAkAl6KkAX_kRsAh&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_2NT-cKv3CeLmu2ANlARmGnsPsJgiZf4iaEGW81D9lMA&oe=62858A0C
Gazella
Én valahogy nem bírtam végig olvasni ezt a tömény faszságot.. még hogy semleges... egy zsirháj kezében van az irányítás. Te meg mélyen a seggét nyalod katyek.a
kereső
Megsajnáltam Katalint. Az fb oldalán keményen osztogatják a NER hülyéi, ezért a beszédért.Mi lenne, ha mindezt orbán mondaná el?? Igaz, druzsba petrusnak sem szóltak eggy szót sem, amikor orosz agresszióról beszélt- mert pontosan tudják, hogy csak "beszél". Katalinról meg nem, hogy mindez orbán tudtával és beleegyezésével történik.
levarosbukta
Ez a ruha rossz választás volt. Előnytelen és rossz anyagból van.
Eladott Ország
@kereső: ma, 15:25 ♦ Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a saját csehországi repülőgép gyárától vesz kiképzőgépeket a honvédségnek?! Ez még Kongóban is durva lenne. Szalay-Bobrovniczky Kristóf pedig első nap vehet a saját gyárából (amit mi vettünk neki!) a GDP tízszerese értékben repülőket. Igazi afrikai "demokrácia".
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fmedia4.giphy.com%2Fmedia%2F10xZU9b7JBx14s%2Fgiphy.gif&key=HCF582q0u13vkbceigGTIQ&w=800&h
Petőfi Sándor: A MAGYAR NEMES
www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/petofi-sandor-DFB2/1845-E82B/a-magyar-nemes-EBC3/
Németh István
Novák Katalin - most nagy betűvel írtam! Nagyon nem jól beszéltél! A bemutatkozó szövege sérelmes mind a magyar népre, mind mindazon nemzeti közösségre, nemzetekre - amelyek a háborút elutasítják. Sérelmes mert agresszornak merészeled nevezni az oroszokat a honvédelmi tevékenységeik ellenére! Sérelmes mert a mi - Magyar Nemzetünk - biztonságát és szuverenítását alázod azzal, hogy a háborút gerjesztő és agressziójával támogató Eu-t és a nato mellet állsz ki!
TE szerencsétlen nem nőttél fel a feladathoz siess vissza a főzőkanálhoz! Nem nézem ki belőled, hogy valóban államfőként egy napot is helyt tudsz állni! szégyelld magad a megnyilatkozásod, de a megjelenésed miatt is! Neked elviekben a királynői szerepedben úgy is kellett volna megjelenned, minimum valamiféle jól szabott kosztümben - minimum!
Jegyezd meg egy életre>> Magyarország semleges jogállam, de nem közömbös a bajban lévő nemzetek helyzetével szemben! Ezért segítséget, önös áldozatot is ad! De elutasít minden nemzetünk érdekét sértő külső beavatkozási törekvést! >> ÉS ha majd felnőttél ehhez a felismeréshez, akkor talán újból elismerlek mint kisebb szintű vezetőt! DE erre a feladatra alkalmatlan vagy akár le is mondhatsz!
Hiszem, hogy a magyar kormány vezetője és tagjai a parlamenti vezetés elítélik a megnyilvánulásodat!
kereső
@levarosbukta: Szerintem meg tökéletes választás ez a "kis ruha". - a maga egyszerűségében, a pasztell kék szinben. Ami agyon nyomja a ruhát és Katalint is, az a "haj". Képzeld el Katalinon ezt a ruhát és a teljesen hozzá illő cipőt, ha van frizurája- mondjuk, egy egyszerű kis tarkókonyt. Szóval, szerintem a ruhával semmi gond- a frizura hiánya a gond.
Eladott Ország
@Németh István: ma, 17:22 ♣ Magyarország a NATO és az EU tagja, több mint 80%-kal a magyar nép döntötte el népszavazással, nem a fidesz és oligarchái. Javaslom, hogy távozzál Közép-Ázsiába a kipcsakok földjére Orbán gazdiddal és illiberális bandájával, minket meg hagyjatok békében! Húzzatok a 3,14csába!
Németh István
a novák az a nagyon buta a saját hazája ellensége a Magyar nép SEMLEGES, szuverén állam, mi több jogállam, DE nem KÖZÖMBÖS a bajban lévő népek polgárai iránt ezért segítőkész - de nem támogat semmiféle adott nemzet felé irányuló agressziót amely egy másik nép jogos honvédelme ellen akárcsak agitál!
A novák nyanya mondjon le!
Virág Árpád
@Horizont: Én választ várok! Nem kérdést!!!
Horizont
@Virág Árpád: Majd ha kifejted kire gondolsz mire gondolsz akkor tudok válaszolni. Talán.
Virág Árpád
@Horizont: Most éppen rád gondolok...
Béla333
"Novák Katalin: Magyarország nem semleges"

Nem hát! A maffia egyértelműen Putyin párti...
Horizont
@Virág Árpád: Ha esetleg világosan írnál meg is lehetne érteni.
Én fizetem a révészt?? Merthogy onnan indultunk vagy már belekavarodtál?
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:51 ♦ Varga Judit úgy tudja, 2030-ra Magyarország, olyan ország lesz, ahol a legjobb lesz élni, lakni és dolgozni.Tudjuk kedves Judit, most, hogy már Ausztriát utoléltük, Svájc a cél. Istenem smároljon már végig pár békát, hátha herceg lesz belőle .Jucuska! Te is legalább annyira vagy gyökér mint a köpcös haverod. Piszkálja meg valami kan, mert elment az esze...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/183842452_1104777050002201_5886723965479032549_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Asm6PgRZchgAX_PPH2H&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8edppa4EZfiN0G--T7WR3efPy8Pr4f6duxCgadSZPRog&oe=62A5128A
fergeteg
Levitézlet Elnök Asszony. Remélem nem Ön a hadsereg főparancsnoka.
Horizont
@fergeteg: Ő a hadsereg főparancsnoka.
Csizmás Kond
@Horizont: ...emlékszel még arra amikor a nyugati hadügyminiszterasszonyokról vitáztunk itt ?
Virág Árpád
@Eladott Ország: Én sem állok már veled szóba!

:-)
Horizont
@Csizmás Kond: Velem ugyan nem. Már megint jössz ilyennel.
Csizmás Kond
@Horizont: ...dehogy nem, csak szokásod szerint letagadod...akkor pártoltad a női minisztereket elnököket stb...
Horizont
@Csizmás Kond: Te állandóan hülye vagy. Mi a francért tagadnám le, ne legyél már barom. Összekeversz mindig valakivel és ha tagadom akkor ekézel. Menj a francba...
Eladott Ország
@Virág Árpád: Az a baj a világgal, hogy az intelligensek tele vannak kétségekkel, az ostobák meg holdbizosak mindenben.
i.pinimg.com/originals/b8/60/a6/b860a617b745da54c79fea2008d6fd6f.jpg
Csizmás Kond
@Horizont: miért mennék oda ahol te vagy ?
ómió
@Eladott Ország: Bolsi féregként nem lettél még lepermetezve!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.