Kilőttek az árak a magyar tengernél, a luxuskategegóriában a milliárdos nagyságrendű vételár is előfordul.

Két év alatt megduplázódott vagy még annál is jobban nőtt az ingatlanok kínálati átlagára a Balaton környéki települések többségében – írta meg a Világgazdaság az Ingatlan.com adatbázisa alapján, a hétfő reggeli lapszámban megjelenteket az MTI szemlézte, amit a hvg.hu közölt le.

90-110 milliót is elkérnek egy nyaralóért a Balatonnál

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A tó északi és déli partján kínált nyaralók átlagára most 90-110 millió forint, a négyzetméterárak több településen egymillió forint körül járnak.

A tó Somogy megyei partján az átlagos kínálati négyzetméterár (az Ingatlan.com honlapján elérhető összes nyaraló adatai alapján) 2020 májusában 570 ezer, tavaly 690 ezer forint volt, most viszont már 1,043 millió forint, mert öt tóparti településen is meghaladja bőven a milliós határt. A cikk szerint az északi parton az átlagárak szolidabbak, és az egyes települések között is nagy az árkülönbség. A luxuskategóriában viszont a milliárdos nagyságrendű vételár sem ritka.

Az északi parton Tihany a legdrágább város, ott most 1,8 millió forintos nyégyzetméteráron kínálnak nyaralót. Vászoly és Paloznak a kiemelkedő árú, 360 millió, illetve 319 millió forintos luxusingatlanával került be az első közé. 

A jelentős drágulás viszont gyengíti a keresletet, amit a hiteldrágulás és az orosz-ukrán háború is elbizonytalanít, ezt Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője nyilatkozta. Urbán Péter, az Engel & Völkers magyarországi cégvezetője úgy jellemezte az ingatlanpiacot, hogy akinek volt pénze, az már a koronavírusjárvány elején bevásárolt gyorsan, de mostanra érzékelhetőbb a lassulás, az árak pedig vélhetően elérték a csúcsot.

Forrás: hvg.hu, mti.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.