A vármegye a magyar szuverenitás szimbóluma: külső hódítók megszüntették, most visszaemelik méltó helyére – olvasható az Alapjogokért Központ elemzésében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A kormányközeli elemzőintézet kommunistázva magyarázza a vármegye és ispán elnevezések létjogosultságát
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országgyűlés előtt fekvő mostani javaslat alapján nem történik más, mint a magyar államisághoz, önállósághoz, nemzeti szabadsághoz tapadó hagyományok visszaemelése jogrendszerünkbe – írták.

Emlékeztettek arra:

a kommunista diktatúra a vármegyék eltörlésével hosszú időre felszámolta Magyarország alkotmányos berendezkedését, valódi önállóságát is.

1990-ben az első, demokratikusan megválasztott jobboldali kormány kísérletet tett a vármegyei elnevezés visszaállítására, de az a posztkommunista erők, és a velük később, 1994-ben nyílt szövetséget kötő SZDSZ-es körök ellenállásán elbukott – írták.

Az Alapjogokért Központ felidézte, hogy a Szent István király uralkodásától eredeztethető vármegye Magyarország közjogi rendszerében ezeréves múltra tekint vissza, a szuverenitás, alkotmányos berendezkedés, a nemzeti szabadság szimbóluma és a reformkorban a polgári-nemzeti kultúra bölcsőjévé vált.

Nem csoda, hogy a vármegyéket azok a külső hódító hatalmak számolták fel történelmünk során – először a Habsburgok, majd a szovjet kommunisták –, melyek végső célja lényegében a magyar államiság megszüntetése volt

- írták.

A vármegyék sokáig a magyar érdekeket figyelmen kívül hagyó külföldi birodalmi törekvések fő ellenállási központjai voltak – tették hozzá.

Deák Ferenc nem hiába fogalmazott úgy az alsótáblán elmondott egyik 1835-ös felszólalásában, hogy "ezen municípiumok állítanak őrt dönthetetlen morális erővel alkotmányunkért, innen forrásoznak, s oda térnek vissza gyakorlatilag a nemzetnek minden jussai". A reformkorban pedig Deák mellett, a magyar nemzet olyan történelmi alakjai tudták a vármegyék révén építeni az országot, mint Kölcsey Ferenc és Kossuth Lajos – közölte az Alapjogokért Központ.

Nem véletlen, hogy a magyar szabadságharc és forradalom leverését követő osztrák neoabszolutizmus alatt a vármegyék jelentették a magyar ellenállás folytatását – idézték fel.

A kiegyezést után a vármegyék nemcsak a nemzetépítés fontos sarokkövei lettek, hanem a helyi identitás aktív formálói is voltak.

Megsemmisítésükre a baloldal a Tanácsköztársaság alatt tett elsőként kísérletet, majd a kommunista államhatalomnak sikerült ezt ténylegesen véghez vinnie az 1949-ben elfogadott törvény révén. Ennek értelmében a Magyar Népköztársaság új, szovjet mintára megalkotott "alkotmánya" eltörölte a vármegyerendszert

- fogalmazott az Alapjogokért Központ.

Forrás: MTI

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Elfogyott a bajuszkenőcs. Kell pénz újat venni! A dolognak a legrövidebb módja, hogy a ""Főnöknek mindig igaza van!"".
És a kassza cseng...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sgl
Ez a fasz kretén ostoba ellenzék ezt a rohadt kommunistázást sem tudja kezelni, miközben a fidesz van tele volt komcsival, egy kormány volt melynek minden tagja komcsi volt a 2010-es, a CÖF 5 vezetőjéből 4 vérkomcsi és sorolhatnánk.
Ilyen kretén szarhalom ellenzékkel mit lehet kezdeni??
Kik nem szavazzák meg 25 éve a ügynök törvényt, a mostani kormány is tele volt komcsival, kisztitkárral, mszmp felső vezetővel, besúgó gyermekkle. gazemberrel és akkor ez az balfasz ellenzék nem tudja visszagyűrni ezt a szart sem??
imgur.com/aWMwoqd i.imgur.com/fvjKGtw.png
Orwell.uploads.disquscdn.com/images/f3d62e62121a45f45fdc01f9b2de3517ba64d8e56795c1ba28b4f02ba9d96b4a.jpg
sgl
Átkos előtti komcsi seggnyalók kompenzálnak: 130 decibellel komcsiznak.
Minél jobban komcsizik annál biztosabb: komcsi seggnyaló volt.
...Lexebb példa Boross Imre.
Parlamentetben folyamatosan komcsizott, ügynöközött, megvakarták az előéletét:
Láss csodátt D008-as volt, páttitkát, és munkásőr.
Hirtelen eltünt az mdf-ből, pihent pár évet aztán 2010 után visszaemelte észosztónak a fidesz, - a komcsitemető, - azóta megint fröcsösg a közmédiában.
...Olyan mint Schmitt palkó. Lebukott, aztán pár év ota megint napi szinten hivatkozik erkölcsre, etikára.
A fidesz már csak iylen: a szemetet összesöprik .
telegdilaci
Miről hadovál ez a Bajszos Szar Mind kommunisták voltatok!
Clavigo
@ómió: Jól van cseléd... Csitora van ..
ómió
@Clavigo: Ne nyugtasd magadat! Inkább a böszmeszart törölgesd le a képedről!
sgl
most volt a Hirtvn 2-2 jobb és baloldali médiás vitája komcszással, tragédia!!
Hutg G és Nagy F vitájában Huth egetveő baromságaira képtelen a ballib egyik vezeő médiása,ütősen riposztozni, pedig lenne mivel.
TRAGÉDIA!!
debil ostobák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.