Átvenné az állam az önkormányzatoktól a háziorvosi praxisjog kezelését és a szakrendelők fenntartását – jelentette kis Takács Péter egy egészség-gazdaságtani konferencián. A  rendszer átalakítását néhány héttel ezelőtt már Pintér Sándor belügyminiszter is belebegtette, amikor arról beszélt, hogy az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére készülnek – írja a Telex.hu.

Az államtitkár most azt mondta, a változások részeként megerősítik az egészségfejlesztési irodákat, amelyek fontos szervezői lesznek az egészségmegőrző szűréseknek. A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok a jövőben írhatnak majd beutalót közfinanszírozás terhére, kiállíthatnak receptet, kérhetnek labor vizsgálatokat; ezek olyan jogosítványaik, amelyeket még a Bokros-csomag idején veszítettek el.

Újabb államosítások jönnek, ezúttal a háziorvosi praxisjog és a szakrendelők vannak a célkeresztben

Fotó: 123RF.com

Arról is beszélt, hogy „át kell alakítani egy kicsit az alapellátást”. Jelenleg „a széttöredezett háziorvosi rendszernek” az önkormányzatok az urai, és van olyan pontja az országnak, ahol pénzhiány miatt gyakorlatilag elérhetetlen az alapellátás. „Ez kormányzati szempontból vállalhatatlan”, ezért a terveik szerint például a körzethatárok módosítása, a feladatellátási szerződések megkötése átkerülne az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül létrehozott úgynevezett praxiskezelőhöz. Emellett a praxisjogot valódi koncessziós és vagyonértékű joggá alakítanák át.

Arról, hogy Takács Péter mit gondol arról,  mi legyen az önkormányzatok által működtetett szakrendelőkkel a Telex.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Telex.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kisfalud
Nem olvassák végig saját indoklásaikat sem. Azért kell központosítani a háziorvosi rendszert, mert nincs rá pénze az önkormányzatoknak! Hé fiúk ez nincs ellentmondásban azzal, hogy nem véreztettétek kis főleg az ellenzék vezette önkormányzatokat?!
A másik lehetséges ok, hogy ez is része az önkormányzati rendszer felszámolásának, és ne a főispánok sara legyen a praxisok beszántása!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Na most kívánatos dolog tisztán látni > elkerül az Eü. egy sajátos területe az önkormányéktól! Elkerül a városrendezés, a FŐTÁV, a közlekedés az útfelügyelet, akkor mi a fenének az önkormányzat valójában, a fő önkormányzat a fő ganajjal együtt!??? nagy kérdés! Eszembe ötlik
a kecsketelepítő, meg a méhlegelő mániás - hú most jut eszembe; már pergetik a benzingőzös mézet, egy 900 gr. üvegecske igazi éltető méreg-hungaricum 3˙000-ért már megvásárolható a városházán!!! Majdnem elfelejtettem! Jaj a másik; a kanász nevű képviselő lehet, hogy valami disznócsordát fog telepíteni, mert ahhoz nagyon ért, a kecskékhez nem nagyon, mert még a bogyókat is össze szokta téveszteni > a drazsé csokival tudod??? egy avas -egy frankó - ez látszik meg rajta szegénykén!
kisfalud
@Németh István: Pista le vagy maradva néhány párt brossúrával! Már nem a hazai benzingőzős méz a menő, max, a kínai arzénes mézet adják el magyar méznek a NER üzletemberei, ahogy az import görögdinnyével is tették. Egyébként is tavaly pl elfagytak az akácosok, aztán rájuk jött az aszály, még kitermelni sem érdemes a mohásodó akácosokat, nemhogy mézet tudtak volna gyűjteni róla a bogarak.
A NÉBIH Lajos sem a hazai fóliások permetezési naplóival bíbelődik, amelyek egyébként is az írott malaszt műfajába tartoznak, hanem az importból származó ellenőrizhetetlen kínai növényvédőszerrel, (néha cián tartalmu), szennyezett portékával. Na jó étvágyat hozzá, nemzetileg kívánatos a fogyasztásuk.
Toller Béla
Az állam a legjobb tulajdonos ...vagy éppen fordítva ? Ki emlékszik már arra, miket hordott össze ez az államai gazember rövid, de intenzív élete során ? Meddőség-kezelés ? A fogászatot mikor államosítja ? A saját fogorvosának az előszobájába éppen beleférne !
Virág Árpád
@csak úgy...: Vannak orvosok! Fiatalok! Vállalnák is! Nehezített a rendszer! Túl sok végzettséget kell szerezni. Ez az akadály!
ómió
Túl sok "bába" közt mély a "zavaros"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.